Odun sobaları eskisi gibi talep görmüyor

Odun sobaları eskisi gibi talep görmüyor

Esnaf son yıllarda doğalgaz ve kaçak elektrik kullanımı sobaya olan rağbetini düşürdüğünü belirterek, eskisi gibi satışlarının olmadığını belirtiler.

ŞANLIURFA-Kış mevsiminin yaklaşmasıyla soba sektöründe hareketlilik beklenirken tam tersine her geçen yıl sobaya olan talebin düştüğü görüldü. Son yıllarda yaygınlaşan doğalgaz kullanımından dolayı sobaya olan talebin düştüğünü ifade eden sobacılar yaptıkları sobaların daha çok doğalgaz kullanımının yaygın olmadığı doğu illerine gönderdiklerini söyledi.

 

Sobaya olan rağbetin geçen yıllara göre düştüğünü söyleyen sobacı Mahmut Topraklı,  “Sobaya bundan otuz sene evvelki gibi talep yok. Bunun sebepleri de; doğalgaz ve kalorifer kullanımıdır.   Doğalgazın olduğu yerlerde zaten kimse sobayı kurmuyor. Bizim işimizin ve kar oranının düşmesinin temel sebebi doğalgaz, kalorifer ve kaçak elektrik kullanımıdır.” dedi.

 

Kırk beş yıldır bu meslekte çalıştığını ve işini severek yaptığını belirten Topraklı,  “Bizim mesleğimiz eskisi gibi çekiçle değildir.  Şimdi biz makineleştik ve seri üretime geçtik.  Günde bin, bin iki yüz tane soba kovası yapabiliyoruz. Geceye kaldığımız zaman bin üç yüz, bin beş yüzü tane kovada yapabiliyoruz. Ama bundan önceki yıllarda makineleşme yeterinde olmadığından üç yüz –beş yüz tane soba ve soba kovası yapa biliyorduk.” İfadelerine yer verdi.

 

Yaptıkları sobaları daha çok doğu illerine ihracat ettiklerini ifade eden Topraklı son olarak, “Doğalgazın geldiği illerde sobalar fazla rağbet görmüyor. Sobaya talep daha çok doğu illerinden geliyor. Mersin, Cizre, Şırnak, Van, Doğubayazıt, Bitlis, Muş, Malazgirt, Ağrı’ya yaptığımız sobaları gönderiyoruz.” İfadelerini kaydetti. (Sedat Kuşulay-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.