Ofis çalışanlarının beslenmesi ile ilgili önemli uyarılar

Ofis çalışanlarının beslenmesi ile ilgili önemli uyarılar

Ofis çalışanlarının beslenmesiyle uyarılarda bulunan Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Fatih Mehmet Aslan, zamanının çoğunu iş yerinde geçiren bireylerin, günde 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün yemesi gerektiğini söyledi.

Ofis çalışanlarının beslenmesiyle uyarılarda bulunan Diyarbakır Halk Sağlığı Müdürü Fatih Mehmet Aslan,  günde 3 ana öğün,  2 ila 3 ara öğün yenilmesi gerektiğini ve her gün en az yarım saat egzersiz yapılmasının önemine değindi.

Aslan, ofis çalışanlarının beslenmesi ve günlük egzersizlerde nelere dikkat etmesi gerektiğiyle ilgili şunları söyledi:

“Zamanının çoğunu iş yerinde geçiren bireylerde, öğünlerin masa başında yenilmesi, geçiştirilmesi veya yetersiz fiziksel aktivite nedeniyle yetersiz beslenme, obezite ve diyabet gibi hastalıklar görülebilmektedir. Dışarıda yenen yemekler ve çalışırken farkında olmadan yenilen atıştırmalıklar fazla kiloları da beraberinde getirmektedir.” dedi.

“Günün en önemli öğünü kahvaltıdır”

“Kahvaltı günün en önemli öğünü olduğu için, güne mutlaka ideal bir kahvaltı ile başlanması gerekmektedir” diye belirten Aslan, “Evde kahvaltı yapılamıyorsa simit, poğaça gibi yüksek kalorili besinler yerine,  evde tam buğday ekmeğiyle hazırlanan peynirli tost ve mevsim yeşillikleri gibi besinlerin tüketilmesi daha sağlıklı olacaktır. Siyah çay ve kahve yerine bitki çayları tercih edilmeli ve günde 8- 10 bardak su içmeye özen gösterilmelidir.” ifadelerini kullandı. 

“Günde 3 ana öğün,  2-3 ara öğün yenilmelidir”

Ara öğünlerde,  2 ile 3 adet kuru meyve, 5 ila 6 adet badem, fındık ya da 2 adet ceviz gibi kuruyemişlerden birinin, küçük bir kâse yoğurt veya 1 adet orta boy taze meyvenin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Aslan şunları söyledi:

“Öğle yemeği kahvaltıdan sonraki en önemli öğündür. Öğle yemeğinde hafif yemekler tüketilmelidir. Pizza, hamburger, kızartma gibi yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Örneğin tavuklu veya ton balıklı bol yeşillikli bir salata veya bir kâse çorba tercih edilebilir. Akşam yemeğinde ise ızgara et, balık, tavuk da yanında mevsim salatasıyla tüketilebilir.”

“Her gün en az yarım saat egzersiz yapın.”

Aslan; “Çalışma saatlerinin büyük bir kısmını sandalyede oturarak, bilgisayar karşısında çalışarak geçiren insanlarda özellikle bilek, dirsek, boyun, bel ve sırt ağrıları çok fazla görülmektedir. Masa başında çalışan bireylerin, Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi doğrultusunda her gün en az yarım saatlerini egzersiz yapmaya ayırmaları gerekmektedir.” diye konuştu.

Aslan kas-iskelet problemlerinden korunmak için de şu önerilerde bulundu:

“-Gün içinde başınızı, gövdenizi ve belinizi dik tutmaya çalışın.

-Öne eğilirken belden eğilmemeye dikkat edin.

-Bel destekli sandalyeler kullanın. 

-Hızlı hareketlerden kaçının, özellikle hızlıca baş çevirme hareketleri yapmayın.

-Sık sık oturma pozisyonunuzu değiştirin.

-Ayağa kalkın ve birkaç adım atın.

-İş arasında periyodik aralıklar verin.”  (Emrah Deniz-İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.