Öğrencilere stresle mücadele semineri verildi

Öğrencilere stresle mücadele semineri verildi

Diyarbakır’ın Çermik ilçesinde lise öğrencilerine yönelik “Stresle mücadelede benliğin inşası” konulu seminer düzenlendi.

Çermik Çok Programlı Anadolu Lisesinde öğrencilere yönelik “Stresle mücadelede benliğin inşası” konulu seminer düzenlendi. Seminerde konuşan Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yardımcı Doç. Dr. Tahsin Kula, stresin modern çağın en büyük hastalığı olduğunu belirtti.

Kişinin hayatın pek çok alanında sıkıntı ile karşılaşabileceğini belirten Kula, sıkıntıları strese dönüştürmek yerine bunlarla yüzleşmek gerektiğini belirtti.

Olumsuz bir durumla karşılaşıldığında stres denen mikrobun aktif olduğunu belirten Kula, derin nefes alınması halinde stresle baş edilebileceğini belirterek şöyle konuştu: "Akıllı insan başkasına değil; kendisine akıl verendir. Bağırma, çağırma, kavga erkekliğin alameti değildir. Bakıyorsunuz evini idare edemeyen adam kalkmış şehri yönetene akıl veriyor. Gençlerin sorumluluk bilinci yok ve kıymet bilmiyorlar. Gençler bağırıp çağırarak her şeyden şikâyet ediyorlar. Hâlbuki gençlere düşen çalışmaktır.”

“Arabestvari bir hayat ile sorunların üstesinden gelinemez”

Hedefi olmayan insanların stresi ve öfke ile yüz yüze geldiğini belirten Kula, başarısızlığın zararlı alışkanlıklar ile unutulmaya çalışıldığını belirtti. Başarının kısa süreli bir süreç olmadığını belirten Kula, “Başarı olmayınca kişilerin sigara ve alkole yöneldiğini görüyoruz. Bunlar stresi ve başarısızlığı almaz, aksine başarısızlığın alametidir. Orhan baba, Müslüm baba dinleyerek mutluluk aranmaz. Arabestvari bir hayat ile sorunların üstesinden gelinemez.” dedi.

İnsanların kendine zaman ayırması gerektiğini belirten Kula, teknolojik araçların kişiye zarar verdiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendinize zaman ayırın. Her gün bir saat kitap okuyun. Bir yıl sonra herkesten farklı olduğunuzu göreceksiniz. Cep telefonunu ve internetten uzak durunuz. Bunlar gençlere cazip geliyor. Bunların amacı sizi bilgilendirmek falan değildir. Amaç sizi cezbedip sizden faydalanmaktır. 20 yıl sonrasını merak ediyorsanız kendinize bakınız. Çünkü gelecekte sizler olacaksınız.”

"Modern psikolojiye göre çağın en büyük hastalığı strestir" diyen Kula son olarak gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Sizinle çok iyi anlaşan yaşıtınız bir dostunuz olsun. Sizi daima öven değil, bazen sizi frenleyen bir dost olsun. Sizden yaşta büyük bir dostunuz da olsun. Bazen ona danışır, fikir alırsınız. Anne-babanızı da dinleyin. Sizi sıkıntıdan uzak tutacaklardır. Sıkıntınızı ailenizle paylaşın ki stresi yenesiniz. Problemleri ailenizle paylaşırsanız rahatlarsınız.”

Seminerin sonunla Tahsin Kula’ya teşekkür plaketi takdim edildi. (İLKHA) 











HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.