"Öğrenme bozukluğu ömür boyu devam edebilir"

"Öğrenme bozukluğu ömür boyu devam edebilir"

Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) hastası olan çocukların normal veya üstü zekaya sahip olabildiğini belirten uzmanlar, bu konuda mutlaka destek alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

BURSA - Psikolog Nurgül Ay, Disleksi (Öğrenme Bozukluğu) hastalığının dinleme, konuşma, okuma, yazma, akıl yürütme ve matematik becerilerinin kazanılmasında ve kullanılmasında önemli güçlükler gösteren bir öğrenme bozukluğu olduğunu söyledi.

 

Bu hastalığın bir zihinsel gerilik olmadığını, aksine Dislektik çocukların normal ve üstü zekaya sahip olduğunu vurgulayan Ay, “Bazı Dislektik çocuklarda özel yetenekler bile görülebiliyor.  Dislektik çocuklarda, çoğunlukla dikkat bozukluğu da beraberinde görülüyor”dedi.

 

Disleksi hastası çocuklarda harfleri ya da rakamları ters algılayabilme, okurken cümle içerisinde kelime atlamaları ya da farklı satırlardan okumayı sürdürebilme, yön tayininde güçlükler yaşanması gibi belirtiler görülebildiğinden bahseden Ay, bu hastalığı taşıyan çocukların sağını solunu öğrenmekte zorlanabileceklerini belirtti.

 

“Ömür boyu devam edebilir”
Disleksi belirtileri gösteren çocukların arkadaşları ile ilişkilerinin genellikle sorunlu olduğunu söyleyen Psikolog Ay, bu çocukların aileleri ve toplum tarafından en sık suçlanan, eleştirilen ve yargılanan çocuklar olduğundan bahsetti. Ay, “Okul başarısızlığı nedeniyle tembel, harfleri karıştırması nedeniyle dikkatsiz, ödevlerini unuttu diye sorumsuz, dağınıklığı nedeniyle savruk,  sağını solunu karıştırdı diye aptal, daha sık düşmesi ve eşyalara çarpması nedeniyle sakar gibi birçok yargı bombardımanına maruz kalırlar. Çocuk kendisi de bunu anlamlandıramamaktadır. Elinden gelenin bu olmasına rağmen çevresindeki insanların bu şekilde ona yüklenmeleri onda özgüven eksikliğine ve benlik saygısını yitirmesine neden olur. Böyle bir durumda çocuk okul hayatından daha fazla uzaklaşmaya, ders çalışma konusunda motivasyonunu kaybetmeye ve kabul görmediği için çatışmalı ilişkiler içerisine girebilmektir.”diyerek uyardı.

 

Disleksi hastalığının toplum tarafından çok bilinmese de yüzde 8-10 oranında görülen yaygın bir sorun olduğunu belirten Ay, Disleksi hastalığının erkeklerde kızlara oranla 3-4 kat daha fazla görüldüğünü söylüyor. Ay, “ Disleksi zamanla geçen bir sorun değildir. Ömür boyu devam etmektedir. Ancak bireysel eğitim planı ve özel eğitim desteği ile okulda yaşayacağı problemler en aza indirilebilmektedir. Çünkü bu çocukların normal okul müfredatında öğrenmeleri zordur ve mutlaka özel eğitim desteği almaları gerekir. Aileler çocuklarının okulda yaşadığı başarısızlık ya da öğrenme sorunlarıyla ilgili çocuğu tembellikle suçlamadan önce, RAM ( Rehberlik ve Araştırma merkezi ) , ya da psikolog, pedagog, psikiyatrist gibi konusunda uzman meslek uzmanlarına başvurmaları gerekir. Erken tanı ve müdahale çocuğun okul yaşantısını pozitif yönde etkileyecektir.”dedi. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.