"Okul fobisinin nedeni çocuk değil anne"

"Okul fobisinin nedeni çocuk değil anne"

Yeni okula başlayan çocuklarda görülen okul korkusunun, ebeveynleri zor durumda bıraktığını söyleyen uzmanlar, okul korkusuyla nasıl baş edileceğini anlattı.

Okulların başlamasıyla beraber aileleri okul telaşı sardı. Özellikle yeni okula başlayan çocuklarda görülen okul korkusu, ebeveynleri zor durumda bırakıyor.   

Okul korkusuyla nasıl baş edilir?

Çocuklarda kuvvetli bir endişe nedeniyle okula gitmek istememe ve gitmeme durumunun, okul reddinin, ya da okul fobisi olarak adlandırıldığını belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Psikolog Deniz Erden, okul fobisinin en önemli sebebinin çocuğundan ayrılma korkusu olan anne olduğunu söyledi.

Zihinsel, ruhsal ve sosyal yönden okula başlamaya hazır olan çoğu çocukta, okulun ilk günlerinde ağlama, okula gitmek istememe, anneden ayrılamama gibi davranışların görülmesinin doğal bir durum olduğunu belirten Deniz Erden, “Okula giden çocukların yaklaşık yüzde 2-4’ünde okul fobisi görülüyor. Ortaöğretim çağındaki ergenlerde ise görülme sıklığı azalıyor, ancak bu dönemde görülen okul fobisinin tedavisi daha da zorlaşıyor. Okula yeni başlayan çocuk küçük ve zayıf olduğunu düşünüyor. Çevresinde olan olayların çoğunda kendini yetersiz hissediyor ve bu durum küçük çocuğun genelde dış dünyadan korkmasına ve paniklemesine yol açıyor. Okul çağı ile dış dünyanın kapıları açılmaya başlıyor ve çocuk kendini ilk kez karşılaştığı ve bilmediği bir ortamda buluyor. Çocuk dolayısıyla aile içi güveni ve kurulu düzeni kaybedeceği endişesine kapılıyor. Kimi çocuklarda ise okulun ilk günlerinde bu durum uzuyor ve okula gitmek istememe tepkilerine; şiddetli baş ağrıları, şiddetli karın ağrıları, mide bulantıları, renkte solukluk ve kilo kaybı eşlik edebiliyor.” İfadelerini kullandı.

Aşırı koruma okul fobisine yol açıyor!

Okulun ilk günlerinde görülen bu korkunun kaynağı olarak genelde anne  olarak görüldüğüne dikkat çeken Erden, “Çocuk okula gittiği zaman anne-babasına bir şey olacağından, onların başına bir şey geleceğinden, hastalanacaklarından, öleceklerinden endişeleniyor. Ebeveynlerinin kendisini terk edeceklerini düşünüyor. Bunun yanı sıra, çocuğuna aşırı bağımlı olan anne-babalar da çocuklarına okulda bir şey olacağı kaygısı yaşıyor. Ebeveynin korku ve endişesi aynen çocuğa yansıdığı için, bu durum çocuğun bağımlı bir kişilik özelliği kazanmasına yol açabiliyor.”diye konuştu.

“Ayrılma konusunda korkunun nedeni genellikle çocuk değil, anne olarak görülüyor. Anne bilinçaltında çocuğun kendisinden ayrılıp, okula başlamasını istemiyor ve bunu çok dolaylı ve ince mesajlarla çocuğa aktarıyor.” diyen Erden, “Annenin çocuğa, o okula başladığında kendisinin bütün gün onu bekleyeceğini, bunu yaparken onu çok özleyeceğini anlatması, çocukta anneyi yalnız bıraktığı için suçluluk duyguları oluşmasına neden olabiliyor. Dolayısıyla çocuk okula gitmek istemeyebiliyor.”şeklinde konuştu.

Okul korkusunun, okula yeni başlayan çocuklarda görüldüğü gibi okula devam eden çocuklarda da görülebildiğini anlatan Erden, “Bazı çocuklar zorlamalara dayanamayıp okula gitmek üzere yola çıksa da, yarı yoldan geri dönüyor, ya da sınıftan çıkıp eve geliyor. Çocukta neşesizlik, uykuya dalmakta güçlük, iştah kesilmesi, ödevlere karşı ilgide azalma, baş ve karın ağrıları, ateş görülebiliyor. Çocuk o gün okula gitmeyeceğini, öğretmenden korktuğunu ya da bir arkadaşının kendisini rahatsız ettiğini söyleyebiliyor. Ancak bazen okula gitmeme davranışı, çocuğun inatlaşması nedeniyle geliştirdiği bir davranış halini alabiliyor. Bu durumda inatlaşma nedenleri üzerinde durulması gerektiğini gösteriyor.” İfadelerine yer verdi.

Nedeni okuldaki ortama bağlı da olabilir

Bu nedenin, bazen okul ortamından da kaynaklandığı sözlerine ekleyen Erden, “Öğretmen baskısı, öğrencinin okul ortamında başaramadığı ya da anlamadığı dersler konusunda eğitmen tarafından aşırı tepki gösterilmesi, uygun olmayan sınıf düzeni, arkadaş çevresinin alay etmesi, okulda ya da okul yolunda fiziksel olarak tehdit edici bir yerin ya da birilerinin olması, şiddetin ve belirsizliğin hüküm sürdüğü olumsuz bir okul ortamı, çocuğun okulda hırpalanmasına, alay edilmesine, reddedilmesine ve kavga etmesine yol açacak olumsuz yaşantılar ve iletişim becerilerinde eksikliğinin olması gibi durumlar, öğrencinin okul fobisini geliştirerek depresyona girmesine sebep olabilir.” dedi.  (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler