Okullarda Başörtü Yasağı Çermik'te Protesto Edildi

Okullarda Başörtü Yasağı Çermik'te Protesto Edildi

Yayımlanan Kılık Kıyafet Genelgesi ile okullarda başörtüsünün yasaklanması Diyarbakır'ın Çermik ilçesinde düzenlenen kitlesel basın açıklamasıyla protesto edildi.

DİYARBAKIR - Eğitim Bir Sen tarafından Çermik'te düzenlenen kitlesel basın açıklaması İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü binası önünde gerçekleştirildi. Açıklamayı Eğitim Bir Sen Kadınlar Komisyonu Temsilciliği adına Zeynep Göçer okudu.
 

"Bu Defo Tez Elden Kaldırılmalı"
Yayımlanan yönetmelikle başörtüsü serbestisinin sadece İmam Hatipler ve Kuran-ı Kerim dersi ile sınırlandırıldığına dikkat çeken Göçer, "Biz yasaklar kalksın derken yasağı meşrulaştıran bu yaklaşımı da asla kabul etmiyoruz. Bakanlık bu defoyu tez elden ortadan kaldırmalı, ders merkezli hak kullanımı ayıbından bir an önce kurtulmalıdır" dedi.

 

"Başörtüsü Pazarlık Edilemez"
Başörtüsünün pazarlık konusu edilemeyeceğini belirten Göçer, "Biz içinde doğup büyüdüğümüz toplumdan farklı bir hayat yaşamıyoruz, burada kimliğimizi kazandık, bu ülkenin inançlarıyla büyütüldük. Bu ülkenin okullarında okuduk. Ancak bu güne kadar iktidar sahiplerinin başörtülü kadınları kabulleniş biçimi hep özürlü olmuştur. Gerek insan hakları evrensel beyannamesi gerek Avrupa insan hakları sözleşmesinde din ve vicdan özgürlüğü kapsamında başörtüsü serbestisi açıkça ifade edildiği halde, bu pazarlık edilemez temel insan hakkı, bu güne kadar 'hukuksuzların egemenliğiyle gasp edilmiştir" ifadelerini kullandı.

 

"Başörtüsü Suni İdeolojik Çatışmışların Malzemesi Değildir"
İktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplumuyla, kadınıyla, erkeğiyle hep birlikte el ele, omuz omuza vererek bu çağdışı yasağı kaldırmak gerektiğini ifade eden Göçer, başörtüsünün politik hesaplaşmaların, pazarlıkların, suni ideolojik çatışmaların malzemesi değil, inancın gereği olarak kadınların kimliği ve kişiliği olduğunu belirtti. (Mehmet akarsu - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.