Olaylar bölge ekonomisine büyük darbe vurdu

Olaylar bölge ekonomisine büyük darbe vurdu

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tazcan, son zamanlarda artan şiddet olaylarının bölge ekonomisine büyük darbe vurduğunu belirtti.

Bitlis Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Tazcan, son zamanlarda artan şiddet olaylarının bölge ekonomisine büyük darbe vurduğunu belirtti. Tezcan, yatırımcının huzur ve güvenin olduğu bir ortamı tercih ettiğini ifade ederek, yaşanan çatışmaların bölgeye büyük zarar verdiğini açıkladı.

Halkın verdiği yetki, seçilenler arasındaki sorunların ve kavgaların mecliste yapılması gerektiğini, hiç kimsenin kendi arasındaki anlaşmasızlıkları sokağa dökme hakkına sahip olmadığını ifade eden Tezcan, taraflar arasında yaşanan olayların bir an önce sonlandırılması çağrısında bulundu.

Gelinen noktayı İlke Haber Ajansı'na değerlendiren Tezcan, yaşanan olayların en büyük mağduru bölgede yaşayan halk olduğunun altını çizerek şunları söyledi: “Bizler yıllardır bölgede bu şiddetten dolayı acılar çektik. Göçler yaşadık. Bölgede yaşayan 53 büyük beyin ve sermaye göç etti.

Bölge yeniden toparlanma sürecindeyken, insanların artık yatırım işlerini konuştukları,  iş imkânları ve istihdamın konuşulduğu, huzurun geldiği bir dönemde tekrardan 90’lı yıllara dönmüş gibi maalesef son bir ay içinde şiddet olayları artarak yaşanıyor.” dedi.

“Sermaye huzurlu ve güvenli ortamları tercih ediyor”

Şiddetin olduğu yerde sermayenin barınmadığını belirten Tezcan, biran önce erken seçime gidilmeden hükümetin kurulması gerektiğini dile getirerek, “Erken seçime girmek tekrardan ülke ekonomisinin yara almasına neden olacaktır. Bu şiddet olayların devam etmesi halinde ülkemiz komşu ülkeler gibi istikrarsızlaşacaktır. Komşularımızda cereyan eden ekonomi ve siyasi istikrarsızlıklar ülkemize taşınması hedefleniyor. Biran önce bunun önüne geçilmesi lazım. Bölgemiz öyle bir hale gelmiş ki neredeyse artık yabancı plakalar bile bölgeye nakliye yapmaktan çekiniyorlar. Dolayısıyla gece yolculuk yapmaktan korkan nakliyecilerin maliyeti de artıyor. Artık insanlar karayolunu kullanmaktan, köyüne gitmekten, yük taşımaktan korkar hale gelmiş. Bu da tamamen bölgeyi istikrarsızlaştırıyor.” diye konuştu.

“Batıdaki yatırımcı şiddetten dolayı buraya gelmiyor”

Tezcan son olarak, Bitlis’in kalkınması, yatırımların yapılarak istihdam ortamlarının oluşturulması için sanayinin gelişmiş olduğu illerle yapmış oldukları kardeş il projesinin yaşanan şiddet olayları nedeniyle istenilen seviyede yürütemediklerini kaydederek, “Bizler sanayinin en çok geliştiği illerden Kocaeli ve Bursa gibi illerle Bitlis’i kardeş il ilan ettik. Bitlis’i nasıl geliştiririz, buranın ham maddesini nasıl çeviririz ve bizler de tüketicilikten üreticiliğe nasıl geçebiliriz hesabını yapıyorduk.  

Oradaki sanayiciyi buraya çekerek yatırım yapmasını sağlamaya çalışıyorduk. Kendi ilimizi ve bölgemizi onlara tanıtırken, gelin burası bakiredir, buraya yatırım yapın diye uğraşırken maalesef yaşanan olaylar nedeniyle bunu gerçekleştiremiyoruz. Çünkü sermaye sahibi yatırımcı huzurun olmadığı yerlere yatırım yapmıyor. Temennimiz bölgemizin biran önce huzurlu bir ortama kavuşmasıdır.” şeklinde açıklamada bulundu.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.