Olaylar sebebiyle halk camiye gidemez oldu video foto

Olaylar sebebiyle halk camiye gidemez oldu video foto

Bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı ekonomik, kültürel ve sosyal yaşam felç geçirirken, halkın inancını yaşaması da engelleniyor.

Bölgede, özellikle de Şırnak’ta son zamanlarda yaşanan olaylar nedeniyle halk camilere gidemez, camilerde ise akşam yatsı ve sabah ezanları güvenlik sorunlarından dolayı okunamaz durumuna geldi.

Son günlerde Şırnak’ın Yeni Mahalle, Bahçelievler, Gazi Paşa Mahallelerinde yaşanan olaylar ve kazılan hendekler sebebiyle ambulans ve itfaiyenin mahallere girememesi gibi cami cemaatleri de dini vecibelerini yerine getirmek için camilere gidemiyor.

Özellikle kimi mahallerdeki camilerde ezan okunmamasıyla ilgili açıklamada bulunan Şırnak İl Müftüsü Ahmet Özkan, şunları söyledi: “Bazı mahallelerde sıkıntılar olması sebebiyle ihtiyaten yatsı ve sabah ezanları sadece o camilerde birkaç gün okunmayabilir. Cemaatin selameti için bunun gerekli olduğuna karar verdik. Zaten söz konusu camilerde, cemaatte camiye gelemiyor. Kısa zamanda tekrar o camilerimizde sabah ve yatsı başta olmak üzere bütün vakit ezanları okunacaktır inşallah.”

Konuyla ilgili görüştüğümüz Şırnak Diyanet-Sen Şube Başkanı Nurettin Tatar ise bölge halkının dinine bağlı bir halk olduğunu fakat son dönemlerde sistemli bir şekilde insanları İslam’dan uzaklaştırma projesinin hayata geçirildiğini söyledi.

Son zamanlarda cami cemaatlerinde ciddi bir düşüşün yaşandığını belirten Tatar, “ Halk arasında, ‘camilerde canlı bomba patlatılacak’ söylentisi ile halk camilerden uzaklaştırıldı. Kısa bir süre önce Merkez Cami önünde patlatılan ve akşam namazında cemaatin olduğu bir vakitte patlayan bomba cami cemaatlerinde tahribatlara yol açtı. Artık cemaat camiye gelmeye korkar hale geldi. Bu eylemden sonra camide yatsı ve sabah ezanları ve namazları eda edilmiyor. Artık imam ve cami cemaatleri tedirgin olmuş, camiye gelemez duruma gelmişlerdir” dedi.

PKK’nin gençleri ön saflarda kullanmasıyla ilgili de konuşan Tatar şöyle konuştu: “Herkeste biliyor ki dindar kesim kötü emeller için kullanılamıyor ve onlarda bunun farkındadırlar. Bütün davalar, güçler, oluşumlar gençlerin omuzunda büyür ve yükselir. Batıl davalar da bunun için gayret gösteriyor. Allah’ı, Peygamberi bilen insan onların istediği şekilde hizmet etmez. Onlar da bu insanları camiden, cemaatten uzaklaştırmaya çalışıyorlar ve ne yazık ki ciddi anlamda mesafe kat ettikleri görülüyor.”

Geylani Camii cemaatinden olan Rahmet Zeyrek de son yaşanan olaylarla beraber cemaatten çok kişilerin artık camiye gelemediğini söyledi.

Zeyrek, “Merkez Camii’nin önünde patlayan ve büyük tahribata yol açan bombalamadan sonra Geylani Camii’nin de yüzde 70 cemaati eksildi. Daha önce akşam namazlarında 25-30 kişi cemaatle namaz kılarken şimdi bu 5-6 kişiyle sınırlı kalıyor. Yatsı ve sabah namazlarına artık ne imam ne de cemaat gelebiliyor. İnsanlar tedirgin olduğundan dolayı evlerinden dışarıya çıkamıyor.” diye konuştu.

İLKHA









HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler