Op. Dr. Aydoğan: Modern tıp, dinimizde olan sünneti delilleriyle, faydalarıyla açıklamıştır

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ömer Faruk Aydoğan; sağlık açısından bir çok faydası olan sünnet operasyonunun, doğru ellerde steril şekilde uygulanmadığı takdirde tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabildiği uyarısında bulunarak sünnet hakkında bilgiler verdi.

Yüzyıllardır kültürel farlılıklara bağlı olarak, dünya ölçeğinde birbirinden bağımsız şekilde uygulanan sünnet, özellikle dini ve toplumsal bir gereklilik olarak yerine getirilirken basit gibi görünen ancak önemli bir cerrahi operasyondur. Sünnet esnasında hijyen kuralları göz ardı edilerek yeterince itina gösterilmemesi durumunda, yapılan küçük cerrahi işlem komplikasyonlara yol açabiliyor.


Öte yandan yüzyıllardır uygulanan sünnetin kanıtlanmış birçok bilimsel faydası bulunuyor.

Okulların tatil olması ile ailelerin çocuklarını sünnet ettirdiğini, bu konuda yoğunluk yaşadıklarını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ömer Faruk Aydoğan, İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

"Sünnet yüzyıllardır yapılan ve bilimsel olarak da faydaları fazlasıyla kanıtlanmış bir cerrahi işlemdir"

Yaz dönemi girmesiyle erkek çocukların sünnet edilmesi sürecinde yoğunluk yaşandığını ve ailelerin çocuklarını sünnet yaptırma derdine düştüğünü belirten Aydoğan, "Bazen bizlere de sorular geliyor. 'Sünnet ne zaman yapılmalı? Sünnetin faydaları nelerdir? Sünnet yaparken nelere dikkat etmek lazım?' Sünnetin çocuğa normal bir olay olduğunu ve bu sünnetle ilgili detaylı bilgilendirme yapıldıktan sonra 4-6 yaş arasında sünnet yapmak en uygun zamanlardan birisi ve çocukta dikkat edilmesi gereken konulardan birisidir. Sünnet öncesi ve sünnet sonrası çocukta psikolojik bir travma olmamasına dikkat etmek lazım. Gerekirse bu noktada destek almak gerekiyor. Sünnet yüzyıllardır yapılan ve bilimsel olarak da faydaları fazlasıyla kanıtlanmış bir cerrahi işlemdir. Sünnet basit bir işlem değildir. Ondan dolayı güvenli, steril ortamlarda ve hekimlerin kontrolünde yapılması en uygun olanıdır. Sünnet olurken ve sünnet sonrası dikkat etmemiz gereken tüm kuralları hekimlerimizden öğrenmeli ve kurallara ciddi manada uymalıyız. Basit bir işlem görerek önemsiz olarak yapılan veya sonrasında iyi takip edilmeyen sünnetlerde ne yazık ki bazen hoşa gitmeyen kötü durumlarla karşılaşmış olabiliyoruz. Ondan dolayı hekim kontrolünde, steril ortamda cerrahi aletlerle sünneti gerçekleştirmeliyiz." dedi.

"Sünnet bir hijyendir, hastalıklara karşı koruyucu önlemdir"

Sünnetin faydaları hakkında konuşan Aydoğan, "Sünnet, penis derisinin fazlalığının alınması işlemidir. Sünnet olan erkek bireylerde penis ve o ortamda enfeksiyon olma ihtimali sünnetsiz erkeklere göre çok daha az olur. Sünnetli erkeklerde penis kanseri görülme oranı, sünnet olmayan erkeklere göre çok azdır. Yani sünnet olmak erkekleri penis kanserinden korumuş olur. Yine sünnetli olan erkeklerin ileride eşlerine cinsel yolla bulaşan hastalıklar çok daha az görülür. Sünnetli erkeklerde de aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklar çok daha az görülür. Yani sünnet bir hijyendir. Hastalıklara karşı bir koruyucu önlemdir. Sünnet bazı yerlerde söylenildiği gibi 'varolan bir organı kesmek, yanlış bir cerrahi işlem' değildir. Tam tersi modern tıp, bilimsel tıp da dinimizde olan sünneti delilleriyle, faydalarıyla tamamen açıklamıştır. Yine yapılan bir bilimsel araştırmada sünnetli olan erkeklerin eşlerine görülen serviks kanseri oranı çok daha azdır. Sünnet kanserden korunma, sünnet derisinin etrafındaki birikintilerine bağlı olarak devamlı idrar yolu, sünnet de penisi enfeksiyonlarını engellemesi açısından faydalı bir cerrahi işlemdir." şeklinde konuştu.

"Sünnet modern tıpta da önerilen bir işlem"

Aydoğan, "Peygamber Efendimizden önce de Hazreti İbrahim ilk sünneti yapan kişidir. Vahiyle Allah'ın emriyle sünnet olmuştur. Sünnet dinimizde olmazsa tanımlanamayan bir eksiklik oluşur. Bu noktada Peygamber Efendimiz kendi ashabına da sünneti emretmiştir. Sünnet olmadan bir erkeğin dinini tam tamamlamadığını ifade etmiştir. Bu noktada yaz aylarında çocukların okul döneminin tatile girmesiyle sünnet daha da bir yaygınlaşmaktadır. Tabi ki sünnet sonrası çocuk biraz dinlenmek, istirahat etmek ister. Ondan dolayı tatil dönemlerinde sünnet yapılması daha da uygun olacaktır. Sünnet ile ilgili bazen bazı basın yayın kuruluşlarında 'sünnetin bir vahşet olduğunu, bir katliam olduğunu, var olan bir organın gerekli olmasa idi yaratılamazdı' söylemleriyle ve çocuğa bir işkence olduğuyla ilgili art niyetli basın yayın kuruluşları var. Oysaki modern tıp, sünnetin faydalarını fazlasıyla açıklamış durumda. Bizler de aslında o kısmına biraz fazla değinmemizin sebebi bu. Sünnet modern tıpta da önerilen bir işlemdir."diye belirtti.

"Sünnet olan çocuğun kontrollerinde kendi hekimine düzenli gitmesi gerekiyor"

Sünnet sonrası dikkat edilmesi gereken konulardan birinin de oluşan yaraya bakım olduğunu söyleyen Aydoğan, "Pansumanları doktorumuzun önerdiği şekilde yapmak gerekiyor. Sünnet olan çocuğun kontrollerinde kendi hekimine düzenli gitmesi gerekiyor. Eğer dikkat edersek sünnet olduktan sonra çocuk bir hafta içinde tamamen normal hayatına dönebiliyor. Çok büyük bir cerrahi işlem olmamakla beraber her cerrahi işlem küçük de olsa bizim için önemlidir, kıymetlidir. Güvenli ellerde olması gerekiyor."ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.