“Organik ürünlere olan talep azaldı”

“Organik ürünlere olan talep azaldı”

Geçmişe oranla organik ürünlere olan talebin azaldığını belirten şarküteri ürünleri satıcıları,organik ürünlere karşı gösterilen ilgisizliğin kendilerini de ekonomik olarak olumsuz etkilediğini söyledi.

Halkın organik ürünlerin faydalarını bilmemekten kaynaklı olarak bu ürünlere karşı ilgisizliğinden yakınan şarküteri ürünleri satıcıları, halkın marketlere olan yönelişlerinden dolayı kendilerinin de ekonomik olarak zor günler yaşadıklarını ifade ettiler.

Türkiye’de genel olarak ekonomik bir durgunluğun yaşandığına dikkat çeken şarküteri işletmecileri, “Ancak Diyarbakır’da, organik ürünlerin satışının yoğun olduğu Sur esnafının yaşadığı ekonomik sıkıntı ise daha yoğun hissedilmektedir.” ifadesini kullandı.

Sattıkları ürünleri köylerden ve Türkiye’nin farklı illerinden getirdiklerini belirten şarküteri işletmecisi Bahattin Araz, “Biz de Diyarbakır örgü peynirinin çeşitleri var. Konya’dan getirdiğimiz süzme peynirlerimiz,  Van otlu peynir çeşitlerimiz, bir de zeytin çeşitlerimiz var. Hem yeşil, hem kırma, hem çizik, hem biberli çeşitlerimiz var. Bu şekilde organik ürünlerimizi satıyoruz. Genellikle örgü ile salamura peynirlerimiz köylerden geliyor. Zeytinleri ise Hatay yöresinden getiriyoruz. Çizik, biberli zeytinleri ise Manisa Akhisar’dan getiriyoruz. Tüm bu ürünlere rağmen şuan işlerimiz tamamen durmuş. Sadece bizim değil, genellikle Sur ilçe esnafının, işleri tamamen durmuş.” şeklinde konuştu.  

İşlerinin durgunlaşmasının bir diğer sebebinin de ilçenin içine düştüğü bakımsız halinin olduğunu belirten Araz, “Melik Ahmet Caddesi tarafında çalışma var. Yaşanan çatışmalardan dolayı Dört Ayaklı Minare ve Hasırlı Mahallesi zaten yıkılmış durumda. Oralarda kimse yok. Alipaşa tarafı ise göç almış durumda ve oranın çoğu da yıkılıyor. Bundan dolayı Sur içi esnafı perişan bir haldedir.” dedi.

“Büyük marketlerde satılan ürünlerin çoğu organik değil”

Mardin Kapı tarafında yaşanan olaylardan dolayı halkın o bölgeye gitmek istemediğini söyleyen Araz, halkın Mardin Kapı bölgesinde geldiğinde psikolojik olarak rahatsız olduğunu söyledi.

Büyük marketlere olan ilgiden dolayı organik ürün satışlarının olumsuz etkilendiğini ifade eden Araz, “Büyük marketlerde satılan ürünlerin çoğu organik değil. Çünkü köy ürünlerini satamazlar.  Sadece Mardin Kapı’da ve belirli şarküterilerde köy ürünleri satılıyor. Ancak halkımızda buraya gelmek istemiyor. Çünkü her tarafı yıkılmış durumda. Buraya geldiklerinde psikolojik olarak rahatsız oluyorlar. Burada yaşanmış olanları aklına getiriyor, çevreyi görüyor, her taraf yıkılmış. Buralara gelmek istemiyorlar.” ifadelerini kullandı.

“Organik ürün isteyenlerin neden marketlere gittiğini çözemedik”

Organik ürünlerde olan satışın azaldığını belirten şarküteri işletmecisi Lokman Aydar ise bütün esnafın iflasın eşiğine geldiğini söyledi.

Sattıkları ürünlerin hepsinin katkısız ve organik olduğunu ifade eden Aydar, “Bizdekiler köy ürünleri ve hiç birinde herhangi bir katkı maddesi yok. Kahvaltı için her çeşit ürünlerimiz var. Tatlısından, tuzlusundan. Peynir, zeytin, reçel çeşitleri, bal, tereyağı… hepsi var. Bu ürünler bize köylerden, Karacadağ tarafından geliyor. Balımız Bingöl’den, tereyağımız Hani’den geliyor. Bu şekilde köy ürünleri satıyoruz. Satışlar durmuş durumda. Yani bütün esnaf bitiş ve iflas noktasına gidiyor. Şu an Türkiye geneli her taraf durgun ama Sur esnafı daha da mağdur ve perişan oldu.  Burada köy ürünlerini satıyoruz. Ürünleri inorganik olmasına rağmen, halkın neden marketlere gittiğini biz çözemedik. Aynı fiyata marketlerde satılan fabrikasyon katkı maddesi alıyorlar.” dedi.

 “Köy ürünü ve fabrika ürünleri arasında dağlar kadar fark var”

Sattıkları ürünleri bilen ve kendilerini tanıyan müşterilerinin, kendilerinden güvenle alışveriş yaptığını söyleyen Ümit Aybak ise halkın kendilerine sahip çıkmalarını ve kendilerinden alışveriş yapmaları gerektiğini söyledi.

Sur olaylarından bu yana iş potansiyellerinin çok düştüğünü belirten Aybak, “Peynirdir, baldır, zeytindir, yoğurttur, yağdır bize uğrayan müşteri potansiyeline göre ürün satıyoruz. Bu ürünleri köylerden temin ediyoruz. Satışlarımız çok düşük. Çünkü Sur olaylarından bu yana iş potansiyeli bayağı düştü, halen de düşmeye devam ediyor. İşyerimize gelen müşterilerimiz oluyor. Tadına bakmadan, ihtiyaçlarını alıp gidiyorlar. Yani kendi samimi olduğumuz müşteriler şu an geliyor. Bizi bilen müşteriler geliyor.” ifadelerini kullandı. (Mehmet Çelik-İLKHA)







































HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler