Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Van’da

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Van’da

​Bazı tesislerin temelini atmak amacıyla Van'a gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Van’ı dünyanın gözdesi bir il yapacakları söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek 8 adet, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından yapılacak bir adet ve Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilecek bir adet tesisin temel atma törenine katılmak üzere Van’a geldi.

İlk olarak Van Valiliği’ni ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada Valilik Şeref Defteri'ni imzaladıktan sonra gazetecilere açıklama yaptı. Eroğlu, köylere gelir getirici seferberlik başlattıklarını ve bu kapsamda çiftçilere köy kredisi vereceklerini belirtti.

2011 yılında Van’da meydana gelen depremi anımsatan Eroğlu, hükümet olarak Van’ı önemsediklerini ifade ederek, "Biz hükümet olarak Van’a çok önem veriyoruz. Depremde Beşir Hocamız gibi son derecede tecrübeli birini Cumhurbaşkanımız gönderdi.  Şimdiye kadar 23 milyar TL yatırım yapıldı. Hesaplar yılsonunda tamamlandığı için bu seneki yatırımlar hariç 23 milyar TL’lik yatırım yapıldı. Burada bir problem vardı. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın, başbakanlık döneminde 48 kilometre uzunluğunda içinde otomobil geçen bir boru hattıyla buraya suyu getirin, dedi. Bizler de verilen talimat üzerine yıldırım hızıyla bu suyu getirdik. Dolayısıyla 2045 yılında kadar su problemi olmayacak." dedi.

 Van’da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Eroğlu, "336 bin dekar arazi sulamaya açıldı. Van çiftçileri yılda bu sulama sayesinde ilave 109 milyon TL zirai gelir elde ediyor. Tabi dere ıslahı burada çok önemlidir, 72 dereyi ıslah ettik. Van orman varlığı açısından çok fakir kalmış. Sadece 3 buçuk milyon fidanı toprakla buluşturabilirdik. Orman köylerine 3 milyon 300 bin TL kredi verdik. Ayrıca 21 adet otomatik metroloji ölçün istasyonu kurduk." diye belirtti.

"Erciş içme suyu isale hattını 23 kilometreden su getiriyoruz"

Morgedik Barajı üzerinde 23 buçuk kilometreden Erciş’e içme suyu hattı getirdiklerini söyleyen Eroğlu, "Erciş ile ilgili bir müjde vereyim. Erciş içme suyu isale hattını 23 kilometreden su getiriyoruz. Şöyle ki Morgedik Barajını çok zor şartlarda inşa etmiştik. Morgedik’ten bir hatla regülatörden 23 buçuk kilometre mesafeden bir isale hattıyla arıtma tesisine, oradan da Erciş ve civar yerleşimlerine birinci ve ikinci isale hattıyla su veriyoruz. Birinci isale hattı 23 buçuk kilometre, diğeri de 36 kilometre uzunluğundadır ve bunların yüzde 96’sı tamamlandı. Bir de içme suyu arıtma tesisi yapıyoruz. Bunun da yüzde 82’si gerçekleşti. İnşallah günde 76 bin metreküp suyu arıtacak kapasitededir." ifadelerini kullandı.

Van’ın orman açısından çok fakir bir yer olduğunu belirten Eroğlu, kendilerine tahsis edilen arazilerde ceviz, badem, menengiç fidanlarının ekiminde çiftçilere destek vereceklerini söyledi.

Eroğlu, "Van orman açısından gerçekten çok fakir bir yer. Bizim talebimiz var. Bize yer verildiği takdirde bu yıl toprak işlemesini arazi çalışması yaparak ekim ayında dikmeye hazırız. Köylere gelir getirici bir seferberlik başlattık. Köy kredisi diye bir kredi veriyoruz. Ayrıca gelir getirici türde ormanlık alandan bize verilen yerlerde ceviz, badem ne gerekiyorsa burada onu ekeceğiz. Karada menengiç fidanı dikerek bunun 3 yıl bakım ve masrafları bize ait geliri de tamamen 49 yıl vatandaşa ait olmak üzere sertifika veriyoruz. Bu şekilde kırsal kalkınma için bir seferberlik başlatacağız. Van’ı da hep birlikte kalkındıracağız, geliştireceğiz. Buraya doğunun Paris’i diyorlar ben bu lafı pek beğenmiyorum. Gerçekten Van’ı dünyanın gözdesi bir il yapacağız. Bu da zor bir şey değildir." şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu, daha sonra AK Parti Van İl Başkanlığı binasına geçti. (Yılmaz Sönmez, Suat Tink- İLKHA)
















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler