Orta gelirli konutlar yapılırsa kira fiyatları düşer

Orta gelirli konutlar yapılırsa kira fiyatları düşer

Hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı konut ve kira harcamalarının almasını değerlendiren emlakçılar, konut yetersizliğinin, işsizlik, inşaat malzemelerinin fiyat artışı ve istihdamdan kaynaklandığını belirtiyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2016 yılına ilişkin "Hane halkı Tüketim Harcaması" istatistiklerini yayımladı. Buna göre, Türkiye genelinde hane halklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 25,2 ile konut ve kira harcamaları aldı.

Diyarbakır Emlak Komisyoncular ve Müşavirleri Derneği (DİEM-DER) Başkan Yardımcısı Ömer Akgül, kentte orta gelirlilere yönelik konutların olmadığını ve işsizlik sorunu nedeniyle kiraların yüksek olduğunu söyledi.

Türkiye'de son yıllarda işsizlik sorununun ciddi anlamda yükseldiğine dikkat çeken Akgül, "Diyarbakır'da zaten işsizlik sorunu ciddi anlamda artmış durumdadır. Sebebi de fabrikaların ve yeni istihdamların olmaması ve verilen taahhütlerin yerine getirilmemesidir. Mesela, Diyarbakır pilot bölge seçilmesine rağmen vaatler var ama icraatta görünen bir şey ortada yok. İcraatta olmadığı için birçok genç kardeşimiz işsiz. Onun için acil bir şekilde fabrikaların ve yeni iş istihdamlarının kurulması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Konut satış fiyatları ve kiraların yüksek olmasını iki sebebe bağlayan Akgül, sözlerine şöyle devam etti: "Birinci sebebi kat karşılığı verilen arsa yüzdeliklerinin fazla olması ve ikincisi ise inşaat malzemelerinin zam almasıdır. Mesela kat karşılığı verilen arsaların yüzdelikleri çok yüksek. Müteahhit bugün arsa sahibine çalışıyor, o hesaba geliyor. İnşaat malzemeleri çok ciddi anlamda artmış bulunmaktadır. Örneğin; demir fiyatı bin 200'den şu anda 2 bin 200'e çıktı. Kârın bir kısmının arsa sahibine gitmesi ve malzemenin daha fazla zam alması müteahhidi kurtarmıyor. 150 milyara satılması gereken bir daireyi 200 binden aşağı vermemesi gerekiyor. 200 bine vermemesi gereken dairenin de bu sefer alım gücü düşüyor. Vatandaş alamıyor, zaten vatandaş mağdur, perişan. İşsizlik, asgari ücret çok düşük. Alım gücü düştüğü için müteahhit yapmıyor, yapmadıkça da daire sayısı düşüyor. Özellikle de orta gelirli vatandaşlara yönelik Diyarbakır'da çok ciddi anlamda konut açığı var. Konut açığı olduğu halde müteahhitleri kurtarmadığı için de konut yapmıyorlar."

Konutların lüks değil de orta gelirli vatandaşlara yönelik yapılması gerektiğini ifade eden Akgül, "Kira, Kayapınar bölgesi Huzurevleri Mahallesi'nde 500-700 TL arasıdır. Diclekent'te 700-bin 500 arasıdır. Kayapınar'da kira fiyatları yüksek olduğu için herkes bu konutları kiralayamıyor. Bir memurun burada oturması çok zor bir durum. Asgari ücretle çalışan bir insanın burada oturması imkânsızdır. Kiralar burada yüksek, eski semtlerde ucuzdur. Orada da kimse daha doğrusu tercih etmiyor." şeklinde konuştu.

Son olarak Akgül, "Bu kira sorununun ortadan kaldırılması için özellikle müteahhitlere yardım edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Arsa yüzdeliklerinin biraz daha düşürmeleri gerektiğini ve müteahhitlerin lüks değil de orta gelirli vatandaşlara konut yapmaları acil gerektiğini düşünüyorum. Bir ihtiyaçtır, herkes lüks yapıyor. 450, 500, 600 ve 700 bin TL'ye çıkan dairelerimiz var. Bunlarda alım gücü biraz düşüktür, herkes alamıyor. Alacak güçte de değildir. Onun için Bağlar ilçesi ve Dokuz Çetik civarındaki arsaların biraz daha uygun olması nedeniyle orta gelirli vatandaşlara yönelik bu semtlerimizde konut yapılabilir. Yapılırsa bu kira sorunu ortadan kalkmış olur." ifadelerini kullandı.

İLKHA





Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.