Ortadoğu İnşaat Fuarı Diyarbakır'da kapılarını açtı

Ortadoğu İnşaat Fuarı Diyarbakır'da kapılarını açtı

Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Ortadoğu İnşaat Fuarı, 82 firmanın katılımıyla Diyarbakır'da kapılarını ziyaretçilerine açtı.

İnşaat sektörü liderlerini buluşturan Ortadoğu İnşaat Fuarı, 82 ayrı firmanın katılımı ile bugün kapılarını ziyarete açtığını duyurdu. Söz konusu fuar, Diyarbakır Fuar ve kongre Merkezi’nde bu yıl 9. kez organize ediliyor.

Fuarın açılış töreni Erbil, Duhok, Süleymaniye, Musul Ticaret ve Sanayi Odaları, IKBY Müteahhitler Birliği, Gebze Ticaret Odası, Batman Ticaret ve Sanayi Odası, Mısır ve Almanya’dan iş insanları ve alım heyetlerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasını TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz yaptı. Fuarda Türkiye Ağaç İşleri Federasyonu Başkanı Ali Rıza Ercan, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Süer, Batman Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdulkadir Demir ve Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya fuara katılım sağlayan kuruluşlara ve alım heyetlerine teşekkür etti.

DTSO başkanı Kaya, Türkiyede suçlanan inşaat sektörünün sadece Diyarbakır'da ivme kazandığı bir dönemde böyle bir fuar yapılmasının önemli olduğunu belirtti.

Gelişmiş ülke olmanın koşullarından biri de komşu ile ticareti geliştirmek olduğunu hatırlatan Kaya, "Amerika'ya baktığımız zaman Meksika ve Kanada ile olan ticaret hacimlerinin ortalaması hiçbir zaman yüzde 40'ın altına düşmez. Avrupa Birliğine baktığımızda her bir ülkesi kendi komşularıyla yaptığı ticaret hacmi de bunun altına inmez. Ama Ortadoğu'ya, Asya'ya baktığımız zaman tam tersi rakamları görüyoruz. Yani komşu ile ticaret değil, kavga var. Pakistan, Hindistan'a ticaret hacimleri yüzde 1 veya 2'lerde. Bölge ülkelerde kendi komşu ülkeleriyle yüzde 10'un altında bir ticaret hacminde. Bu sadece bizden kaynaklı bir durum değil." dedi.

"Ticaret, ekonomi ve siyaseti terbiye eden bir sektördür"

Bu yaklaşımların ülkeler üzerinde oynanan bir oyun olduğunu ifade eden Kaya, "Bu ülkeler üzerinde oynanan oyunları iyi okumak lazım. Batı ülkeleri sorunlara rağmen ticareti düşürmüyorlar. Yani siyasi kriz yaşansa bile bunu ticarette belli etmiyorlar. Ülkemizin komşu ülkeyle küçük de olsa bir sıkıntısı varsa hemen ya sınırları kapatıyor ya da ticaretimizi engelliyoruz. Uluslararası oyunları tarif ederken komşularımızla ne tür sorunlarımız olursa olsun bunu aşmak için çaba sarf etmeliyiz, çalışmalıyız ama hiçbir zaman ticareti düşürmemeliyiz. Ticaret ekonomi ve siyaseti terbiye eden bir sektördür. Onun için siyasetin düzelmesini istiyorsak öncelikle ekonomik ilişkileri geliştirmemiz gerekiyor. Bu anlamda komşu ülkelerle ticareti geliştirmek için Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak çalışmamızı yapacağız." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.