"Ortadoğu'daki gelişmeler ihracatın belini kırdı"

"Ortadoğu'daki gelişmeler ihracatın belini kırdı"

Uludağ İhracatçı Birlikleri kaydıyla Temmuz ayında yapılan ihracat 2 milyar 125 milyon dolar olarak gerçekleşirken, Irak'a yapılan ihracatta ise Ortadoğu'daki gelişmeler nedeniyle yüzde 26 düşüş yaşandı.

BURSA - Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) kaydıyla Temmuz ayında yapılan ihracat 2 milyar 125 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat 2,43 oranında artış gösterdi.

 

 Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliği ile oluşturulan Haziran 2014 Geçici Dış Ticaret İstatistiklerini de değerlendiren UİB Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu, “İhracatımız geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,43‘lük artışla, 2 milyar 125 milyon dolara ulaştı” dedi.

 

Irak’a ihracat yavaşlıyor

 Irak’ta yaşanan olaylar sebebiyle, bölgeye yapılan ihracatın azaldığını ifade eden Sabuncu, “Irak, Almanya’dan sonra en fazla ihracat yaptığımız 2’inci ülke iken, Haziran ayında, yüzde 19 ihracat düşüşü ile 3’üncü ülke konumuna gerilemiştir” dedi.

 

Uludağ İhracatçı Birliklerinin Temmuz ayında Irak’a yönelik ihracatında yüzde 26 düşüş yaşandığını kaydeden Başkan Sabuncu, TİM verilerine göre ise Temmuz ayında Türkiye’den Irak’a yapılan ihracatta yüzde 46 azalma görüldüğünü söyledi.

 

Sabuncu,  bu verilerin Türkiye’nin en önemli Pazar alanlarından olan  Irak’a yönelik endişeleri arttırdığını belirterek, “Ancak biz Irak konusunda yaşanan bu durumun geçici olduğunu düşünüyor ve  iyimserliğimizi koruyoruz. Ekonomi Bakanımız Sayın Nihat Zeybekçi’nin ve Bakanlığımızın yoğun çabaları ile bu sıkıntılı dönemi atlatacağımıza ve Irak’ın ihracatçılarımız açısından öneminin önümüzdeki dönemde de devam edeceğine inanıyoruz” diye konuştu.

 

 “İndirim kararından memnunuz”

 Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını da değerlendiren Sabuncu, kararın ihracatçılar açısından önemli olduğuna vurgu yaparak, “Merkez Bankası’nın faiz indirim kararını UİB olarak memnuniyetle karşılıyoruz. Daha önce faiz artırım kararı alan Merkez Bankası, faizleri 5 puan birden yükseltmişti. Fakat faiz düşüşü çok hızlı olmuyor. Bu nedenle kademeli olarak devam etmesini diliyoruz. Ülkemizdeki yatırım ortamına davet açısından ve döviz kurunun istikrarlı olması için bu indirim kararının önemli olduğunu düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Otomotivde yüzde 2’lik artış

 Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 1,96’lık artışla 1 milyar 798 milyon dolarlık ihracata imza attı. OİB’ in 1 Ocak 2014 ile 31 Temmuz 2014 tarihleri arası yedi aylık ihracatı ise, yüzde 7,17 artarak 12 milyar 31 milyon dolar olurken, geriye dönük 12 aylık ihracatı da, yüzde 10,8 artarak, 19 milyar 870 milyon dolar seviyesine ulaştı. (Veysi Siyah - İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.