Oruçlu halde ateşe karşı demir dövüyorlar

Oruçlu halde ateşe karşı demir dövüyorlar

Meslekleri gereği yüksek sıcaklıkta çalışmak zorunda olan sıcak demir ustaları, 300-350 derece sıcaklığa ulaşan ocakların başında çalışarak zor koşullara rağmen oruçlarını tutuyorlar.

Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesi yüksek sıcaklıkta çalışmak zorunda olan sıcak demir ustalarını zorluyor. 300-350 dereceye ulaşan sıcak havaya rağmen çalışan sıcak demir ustaları, ramazanda hem oruç tutuyor hem de ekmek parası için ateşe karşı demir dövüyorlar.

Diyarbakır'da kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden olan demircilik sanaatını icra eden ustalar, ateşin yumuşattığı demiri çekiçle işleyerek ürün haline getirilmesi olan sıcak demir dövme zanaatını teknolojiye inat sürdürüyor.

Sur ilçesinde bulunan Tarihi Demirciler Çarşısındaki ustalar, çalışana yaradanın kuvvet verdiğini söylüyorlar. 42 yıldır demircilik mesleğini icra eden Mehmet Yıldız, zor şartlara rağmen oruçlarını tuttuklarını söyledi.

"Çalıştığımız zaman Allah bize kuvvet veriyor"

Çalışmadığı zaman vücudunda ağrıların olduğunu söyleyen Yıldız, “Çalıştığımız zaman Allah bize daha da çok kuvvet veriyor. Bazıları klimanın dibinde akşama kadar oturuyor. Hâlbuki çalışsalar Allah onlara daha da kuvvet verir. Ramazan’ın ilk haftasında bende herkes gibi oturdum fakat olacak gibi olmuyordu, çalışmaya başladım. Demek insan istese çalışabilir. Şimdi yarım saatte 300 tane hayvan bağlama çıkarttık. Daha önceleri yarım saatte 600 hayvan bağlama çıkartıyoruz. Biz alışmışız bu işe, ne zaman çalışmasak bir yerlerimiz ağrıyor. Özellikle yaşlılara sesleniyorum kendinizi yatağa atmayın sağlığınızdan olursunuz.” dedi.

Köylü kesime hitap ettiklerini dile getiren Yıldız şöyle devam etti: “Müşterilerimiz hepsi köylülerdir. Havyan bağlama, keser, bıçak, balta, nacak, makas, bel, kazma, çengel, küre, dara, çapa, pulluk bıçakları ve orak gibi tarım ve hayvancılıkta kullanılan malzemeleri yapıyoruz. İşler durgundur, bu yıl iş yapamıyoruz ama yine de Allah’a şükürler olsun.”

32 yıllık sıcak demirci ustası Sedat Gönderen ise baba mesleği dediği demirciliği yapmanın Ramazan ayında daha zor olduğunu belirtti.

Ramazan ayı ve havaların sıcak olmasına rağmen işlerini yapmak zorunda olduklarını söyleyen Gönderen, “Oruç tutuyorum, hava sıcak ama yapacak bir şey yok. Bayram sonrası için hazırlık yapıyorum. Oruçluyum ve sıcak ama borçlarım olduğu için çalışmak zorundayım.” diye konuştu. (M. Hüseyin Temel, Yunus Sırat – İLKHA) 

























HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.