​ÖTV'nin tamamen kaldırılmasını istiyoruz

​ÖTV'nin tamamen kaldırılmasını istiyoruz

ÖTV indiriminin fiyatlara yansımasıyla piyasanın kısmen de olsa hareketlendiğini belirten esnaflar, esnafın ve vatandaşın sırtındaki vergi yükünün hafifletilmesi için beyaz eşya ve mobilyadan ÖTV’nin tamamen kaldırılmasını istiyor.

KDV ve ÖTV indirim fırsatlarından faydalanmak için son günlere gelindi. 2019 KDV ve ÖTV indirimleri fırsatından yararlanmak isteyenler için son günler yaklaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından geçtiğimiz aylarda verilen müjdede indirimlerle ilgili detaylar yerini almıştı. 6 başlık altında toplanan KDV ve ÖTV indirimleri önümüzdeki günlerde sona erecek.

KDV ve ÖTV indirimi ile mobilya ve beyaz eşya sektöründe ürün satın alacak kişiler avantajlı bir şekilde satın alma işlemini gerçekleştirebiliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı söz konusu indirimleri 2018 yılında başlatmış ve yıl sonuna kadar devam edeceğini duyurmuştu. Daha sonra da 31 Mart’a kadar uzatılan indirim süresi son olarak 30 Haziran 2019 tarihine çekilmişti.

Beyaz eşya ve mobilyadaki vergi indirimleri satışları arttırınca sektör temsilcileri de harekete geçti. 30 Haziran’da sona erecek olan vergi indirimlerinin devam etmesini talep eden sektör temsilcileri, ÖTV ve KDV indiriminin ardından bir nebzede olsa hareketlilik yaşandığını, şu an düğün sezon olduğu için kısmen de bir hareketliliğin başladığını belirterek, ÖTV'nin tamamen kaldırılmasını istiyor.

Beyaz eşyalardan alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) sıfıra çekilmesi ve mobilyada da Katma Değer Vergisi’nin (KDV) yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesiyle piyasada bir nebzede olsa bir hareketliliğin olduğunu belirten Gaziantep’teki sektör temsilcileri, 30 Haziran’da sona erecek vergi indirimlerinin yıl sonuna kadar uzatılması ve tamamen kaldırılması için yetkililere çağrıda bulundu.

ÖTV indiriminin hem esnaf hem de vatandaş için iyi olduğunu belirten sektör temsilcilerinden Turgay Çelik, şu an düğün sezon olduğu için kısmen bir hareketliliğin başladığını belirterek, ÖTV indiriminin yıl sonuna kadar uzatılmasını istiyoruz.

Esnaf olarak ÖTV indiriminin devam etmesini istediklerini ifade eden Çelik, “ÖTV indirimi yaklaşık bir yıldır devam ediyor. ÖTV indiriminin bize faydası çoktur. Şu an bile müşteriler ÖTV indiriminin devam edip, etmediğini soruyor. ‘ÖTV devam etmiyor’ desek müşteri çıkıp gidecek. Onun için ‘devam ediyor’ diyoruz.” dedi.

ÖTV indiriminin kaldırılmasının esnafı olumsuz etkileyeceğini belirten Çelik, “Bin TL olan bir üründe 70 TL, 2000 TL’lik bir üründe 150 TL’lik bir indirimi var. ÖTV indiriminin kaldırılması bizi çok etkiler. Zaten vatandaş ÖTV indirimi var diye geliyor. ÖTV indirimi kalkarsa bizim işlerimiz durur. Bundan dolayı ÖTV indiriminin, yıl sonuna kadar uzatılmasını istiyoruz. Fiyat hareketliliği devam ederse çok iyi olur. Ürün fiyatları yüksek. ÖTV indiriminden dolayı az olsa da bir indirim oldu, işimizi hareketlendirdi. Onun için bu indirimin devam etmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Esnafın ve vatandaşın sırtındaki vergi yükünün hafifletilmesi için beyaz eşya ve mobilyadan ÖTV’nin tamamen kaldırılmasını istediklerini belirten Abdullah Kızılbent de “ÖTV'nin kaldırılması daha iyi olur. Kaldırılırsa esnaflarımız için iyi olur. Zaten ürünlerin fiyatları yüksek. ÖTV kalkarsa vatandaşımız daha ucuza alır. Biz zaten az kâr ile satıyoruz. Vatandaşın alım gücü de düşük durumda. Bu anlamda bizler esnaf olarak ÖTV’nin kalkmasını isteriz. Örneğin 3 bin 500 TL’lik bir ürünümüze aşağı yukarı 350 TL’lik bir indirim yansıyor. 4 bin TL’lik üründe ise  500-600 TL’lik indirim oluyor. Yani bu alıcı için çok güzel ve çok kolay olur. ÖTV’nin kalkmasıyla vatandaşı da esnafı da memnun olur. Satışlarımız şu an düğün sezonu olduğundan dolayı iyidir. ÖTV düşük olduğundan dolayı da bir hareketlilik var.” diye konuştu.

ÖTV’nin tamamen kaldırılmasını istediklerini belirten Abdulkadir Yalçın da “Tüm cihazlara zaten yeteri kadar bir zam geldi. Fiyatlar şu anda çok değişti. ÖTV eğer kaldırılırsa daha çok sağlıklı olur ve ÖTV’nin kaldırılmasını talep ediyoruz. 2 bin TL’lik bir cihazın ÖTV’li ortalama fiyatı 2 bin 600-700 TL’ye geliyor. Aradaki fark 700 TL’ye çıkmış olur. Ama kalktığı takdirde ise hiç yoktan 2 bin TL olur. Tüketicimiz hiç yoktan daha memnun cihazını kullanmış olur. Zaten piyasa durgun, tüketici vergisi kalktığı takdirde de piyasanın canlacağına inanıyoruz zaten yaz sezonunu da geliyor. İnşallah ÖTV kalkarsa daha sağlıklı ve iyi olur.” şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.