Pakistan'da İmran Han seçimi kazandığını açıkladı

Pakistan'da İmran Han seçimi kazandığını açıkladı

Pakistan'daki genel seçimlerde, eski sporcu İmran Han zaferini ilan etti.

Pakistan'da Çarşamba günü yapılan genel seçimlerde eski kriket yıldızı İmran Han zaferini ilan etti.

Resmi sonuçların bu akşam açıklanmasının beklendiği seçimlerde zaferini ilan ettikten sonra bir konuşma yapan Han, şunları söyledi: "Allah’ın izniyle başardık ve kazandık, eğer Allah izin verirse bir örnek teşkil edeceğiz. Allah bana iktidara gelme ve 22 yıl önce başlattığım ideolojiyi uygulamaya koyma şansı verdi."  Han, yolsuzlukla mücadele etme sözü verdi.

Oyların sayım sürecinde hile yapıldığı iddiaları ortaya atılan seçimlerde, Han'ın en büyük rakibi ve yolsuzluk suçlamasıyla 10 yıl ceza alan hapisteki eski başbakan Navaz Şerif'in oğlu Şahbaz Şerif ve partisi Pakistan Müslüman Birliği (PML-N) sonuçları reddettiğini açıkladı.

Oyların henüz yarısı sayılmadan Twitter üzerinden bir açıklama yapan Şerif, "Demokratik süreçleriniz on yıllarca geriye itilmiştir. Eğer halkın vekâleti adil bir şekilde verilseydi, sonuçları memnuniyetle kabul ederdik." diyerek itirazını dile getirdi.

Seçimlerde "açık bir şekilde hile yapıldığını" sözlerine ekleyen Şerif, "hatanın düzeltilmesi için tüm siyasi ve hukuki seçenekleri devreye alacaklarını" belirtti.

Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi (PTI) resmi olmayan sonuçlara göre, parlamentonun 342 sandalyeli alt kanadı Pakistan Ulusal Meclisi'nde en az 110 sandalye elde etti. Hükümet kurmak için 137 sandalye gereken mecliste 272 sandalyenin sahibi doğrudan seçimlerle belli olurken, 70 sandalye kadınlar ve dini azınlıklar için ayrılmış durumda.

PTI'nin 137 sandalyeye ulaşamaması nedeniyle ise koalisyon seçeneklerinin gündeme gelmesi bekleniyor. Diğer büyük partilerin Han ile koalisyon hükümeti kurmaya yanaşmaması durumunda bile PTI'nin meclisteki küçük partiler ve bağımsız milletvekilleriyle ortaklık kurması güçlü bir ihtimal.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.