Paris'te onbinler Filistin için yürüdü

Paris'te onbinler Filistin için yürüdü

Paris'te meydanlara inen onbinler İsrail'in Filistin'de gerçekleştirdiği katliamları protesto etti.

PARİS - Fransa Filistin Dayanışma Derneği öncülüğünde, Filistin’de yaşanan katliamları protesto etmek amacıyla, Paris’te bir yürüyüş düzenlendi. Katılımın yoğun olduğu yürüyüş, yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşti, ancak yürüyüş olaysız sona erdi. Yaklaşık 2 bin polisin görev yaptığı gösteri, başkent Paris’in Denfert–Rochereau Meydanı'ndan, Invalid Meydanı'na kadar sürdü.

 

Yürüyüşe çok sayıda sivil toplum örgütü, CGT işçi sendikası, Komünist Partisi, Yeşil Partisi, Radikal Sol Partisi, Musevi din adamları ve bazı milletvekilleri yürüyüşe katılarak, Filistinlilerin yanlarında oldukları bildirdiler.

 

Göstericiler “Katil israil, Filistin’den defol”, “Hepimiz Filistinliyiz, Hepimiz Gazzeliyiz”, “Sionist, Faşist sizsiniz terorist” şeklinde sloganlar atıldı; yer yer tekbir sesleri Paris sokaklarını inletti.

 

Gösteriye katılanlar duygularını şöyle paylaştı:
Musevi olan Sarah Kates İLKHA mikrofonlarına yürüyüşe katılma sebebini şöyle anlattı: “Ben, Musevi’yim. İsrail Filistinliler üzerinden yaptığı politika benim gibi Musevi olanlar için utandırıcı bir politikadır, bu durumu protesto etmemiz lazım ve katliamın bir an önce son bulması lazım. Fransa Devletinin bu tür yürüyüşleri yasaklaması utanç verici. 50 senedir İsrail Filistin’i işgal etmiş, biz Fransızlar nazilere karşı yaptığımız direnişle senelerdir gurur duyuyoruz, peki neden Filistinlerin direnişine saygı duymuyoruz. 2012 Gazze’deydim bombardımanlar zamanında şimdi aynı senaryo var. Rakamlara bakarsanız ölenler arasında çok sayıda aileler var ve bunların arasında da çok sayıda çocuk var.”şeklinde konuştu.

 

“Bizim sorunuz siyonistlerle”
Tunuslu Ebu Eyham ise Arap devletlerinin ve dünyadaki Müslümanların sessizliğini şikayet etti. Ebu Eyham sözlerini şöyle sürdürdü: “Burada olmamın sebebi Filistin’e, Filistin davasına destek vermek içindir. 1945 yılında İngilizler Filistin’i Yahudilere verdi, bundan sonra Yahudiler değiştiler, bizim Yahudiler veya Hristiyanlarla bir sorunuz yok, bizim sorunuz siyonistlerle. Buradan Arap devletlerine sesleniyorum, neredesiniz? Suud nerede, Birleşik Arap Emirliği nerede? Neden sessiz kalıyorsunuz? Avrupa’nın her yerinde yürüyüşler düzenleniyor neden Arap ülkelerine yürüyüşler düzenlenmiyor? Türkiye’ye teşekkür ederim, Türkiye sokaklarındaki insanlar gördük, İsrail bayraklarını yaktıklarını gördük, İsrail konsolosluğunu yıktıklarını gördük.  Son olarak dünyadaki insanlara sesleniyorum ayağa kalkın çünkü Filistin davası sadece Filistinlilerin veya Müslümanların davası değil bütün insanlığın davasıdır.”

 

Öte yandan, valilik gösterilere katılanların rakamını 14 bin 500 olarak açıklarken bu sayının 30 binlere ulaştığı öğrenildi.


Yürüyüş Gazze’deki ölenler için yapılan bir dakka oturma ve sessizlik eylemiyle son buldu.

 

Fransa hükümeti yürüyüşleri yasaklamıştı
20 Temmuz Pazar günü, , Paris’in Barbes şehrinde yapılması gereken yürüyüşe Paris Valiliği izin vermeyerek engel olmuştu. Engellemeye rağmen yürüyüş düzenlenmiş ve çıkan olaylarla ilgili 19 kişi gözaltına alınmıştı.

 

Pazar günü ise, yani olaylardan bir gün sonra, gösterilerin yasak olmasına rağmen, Paris’in Val-d'Oise şehrinde Filistin’e destek gösterisi düzenlenmiş, en az 13 kişi gözaltına alınmıştı. Olaylar üzerine ise, bazı milletvekillerinin, gösterilerin yasaklanmasının göstericileri tahrik ettiğine dair görüş sundukları, bunun üzerine, Paris Valiliğinin gösterilere izin verdiği öğrenildi.  (Enes Suiçer /Ammar Uslu-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.