Patates hasadı çiftçiyi memnun etmedi

Patates hasadı çiftçiyi memnun etmedi

Bitlis’in Ahlât ilçesinde bulunan tarım havzasında, sökümüne başlanan kışlık patates hasadındaki verim, çiftçiyi memnun etmedi.

Bitlis’in Ahlât ilçesinde kışlık patates hasadına başlandı. Yaklaşık 170 bin ton patates üretiminin beklenildiği ilçede, verimin düşük olması çiftçiyi memnun etmedi. Türkiye’nin yüzde 5’i, bölgenin ise yüzde 75 patates ihtiyacını karşılayan Ahlât tarım havzasında bu yıl elde edilen üründeki verimin düşük, maliyetin ise yüksek olması çiftçiyi düşündürüyor.

Ahlat'ta bağlı Kınalıkoç (Sıvresor) köyünde patates üreticiliği yapan Cemalettin Ertuğrul; elektrik, mazot, gübre ve zirai ilaçlarındaki fiyat yüksekliği nedeniyle çiftçinin zor durumda olduğunu belirterek, devletin çiftçiyi daha çok desteklemesi gerektiğini söyledi.

“Elektrik, mazot, gübre ve zirai ilaçlarındaki fiyat yüksekliği nedeniyle çiftçiler zor durumda”

Ertuğrul, “Ahlat çiftçileri olarak üç temel nedenden dolayı zor durumdayız. Bunlar elektrik, mazot, gübre ve zirai ilaçlarındaki fiyat yüksekliğidir. Kışlık patates hasadına başladık. Fakat geçen yıla nazaran verim daha düşük. Gübre ve zirai ilaçlar pahalı olduğu için tarlaya hakkını veremiyoruz. Elektrik faturalarımız kabarık gelmesin diye 10 defa sulamamız gereken tarlayı, 7 defa suluyoruz.” dedi.

“Şimdiye kadar çiftçiye yüzde 50 söylenen desteği görmedik”

Ahlat ilçesi tarımsal üretim olarak ilk sıralarda yer aldığına dikkat çeken Ertuğrul, çiftçi verdiği emeğin hakkını alamadığını dile getirerek, şunları söyledi:

“Devlet büyüklerimize sesleniyoruz, çiftçiye daha çok destek verin. Çiftçiye yüzde 50 destek verildiği söyleniyor, ama biz böyle bir desteği şimdiye kadar görmedik. Destek alıyoruz fakat yüzde 50 mazot desteğini alamıyoruz. Yılın 12 ayı çalışıyoruz, fakat emeğimizin karşılığını görmüyoruz. Kooperatifimiz olmadığı için dışarıya rahatlıkla satamıyoruz. Ürünlerimizi Van, Ağrı, Muş gibi çevre illerde tüketmeye çalışıyoruz.” 

“Birçok üründe Ahlat bölgenin ihtiyacını karşılıyor”

Son olarak Ertuğrul, genellikle işçiler sigortalı çalışmak için Batı illerine gitmeyi tercih ettikleri için işçi bulmakta zorluklar yaşadıklarını ifade etti.

Birçok tarımsal alanda bölgenin ihtiyacını karşılayan Ahlat tarım havzasında yılda yaklaşık 170 bin ton patates, 120 bin ton fasulye, 10 bin ton ayçiçeği, 350 bin ton buğday, 15 bin ton nohut, 103 bin ton şeker pancarı, 45 bin ton arpa ile önemli miktarda domates üretimi yapılıyor. Yaklaşık 15 bin işçinin hasad dönemlerinde istihdam edilen Ahlat tarım havzası, önemli ölçüde mevsimlik işçi alıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler