Perre Antik Kent turizme kazandırılmalıdır

Perre Antik Kent turizme kazandırılmalıdır

Adıyaman'ın merkezinde bulunan Perre Antik Kent'in önemli bir tarihe ev sahipliği yaptığını dile getiren gazeteciler ve turizm işletmecileri, bu tarihi kentin turizme kazandırılması gerektiğini belirttiler.

Gazeteci Yazar Kemal Öner ve Turizm İşletmecisi Hasan Doğan, Adıyaman'ın yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle beraber istenilen düzeyde tanınmadığını belirterek, bu noktada yetkililerin gerekli çalışmayı başlatmalarını istediler.

Yeterince tanınmayan yerlerinden biri olan Perre Antik Kent'in önemli bir tarihe ev sahipliği yaptığını dile getiren Gazeteci Yazar Kemal Öner ve Turizm İşletmecisi Hasan Doğan, bu tarihi kentin turizme kazandırılması gerektiğini belirttiler.

Adıyaman merkezde yer alan Perre Nekropol alanında yapılan kazılarda ortaya çıkan çeşitli mezar yapılar ve lahitler, şehrin merkezinde önemli bir tarihe ev sahipliği yapmakta.

"Nekropol alanının geri kalan kısmının açılması için bir an önce çalışma başlatılmalı" diyen Turizmci Hasan Doğan, yetkilere seslenerek "Recep Tayyip Erdoğan tarafından 2019 yılı Göbekli Tepe yılı ilan edilmişti. Bu açıklamadan sonra Şanlıurfa'da turist akını yaşandı. Adıyaman merkezde yer alan Perre Antik Kent'i ise insanları geçmişe götüren bir tarihi mekândır. Ancak bu mekânın bugüne kadar turizme kazandırılmaması bir eksikliktir." dedi.

Adıyaman turizmi için Perre Antik Kent'in önemine işaret eden Doğan, "Bu tarihi mekânın turizme kazandırılmasından sonra tur kapsamında Şanlıurfa iline gelen turistler Nemrut Dağı ve diğer ören yerlerin ziyareti sonrasında mutlaka Perre Antik Kent'i ziyaret edeceklerdir. Bu sebeple Adıyaman'da turizmin yeniden canlanması adına Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerimizi ilimize davet ederek, bu konuda çalışma yapmalarını bekliyoruz. Şanlıurfa ilinin Göbekli Tepesi kadar önem arz eden Perre Antik Kent'in bir an önce turizme kazandırılması en öncelikli beklentimizdir. Adıyaman'da turizmin gelişmesiyle ilin ekonomisinde de gelişmeler olacaktır. Çünkü turizm bir ilin lokomotifidir." ifadelerini kullandı.

"Adıyaman sanayi ve tarımda geri kalmış"

Adıyaman halkının "ırgatlıktan" kurtulabilmesi için kentin tarihi değerlerinin gün yüzüne çıkarılması gerektiğini belirten Gazeteci Yazar Kemal Öner de Perre Antik Kent için yetkililere çalışma başlatılması çağrısında bulundu.

Öner, milattan önce birinci yüzyılda Kommagene Krallığının beş büyük kentinden biri olan Perre Antik Kent'inde yapılacak olan çalışma sonrasında şehre turist akının olacağını vurguladı.

Tarihi Kent'te, antik dönemde ve Roma döneminde önemini koruyan ve günümüze ayakta kalan kısmen sur duvarları, günümüzde hala kullanılan Roma çeşmesi ve (Nekropol) kaya mezarlarının bulunduğunu aktaran Öner, şunları söyledi:

"Perre Antik Kent'i görülmeye değer bir yeraltı şehridir. Adıyaman Pir'in mevkiinde çitle çevrilmiş alanda 2 binin üzerinde kaya mezarı bulunmaktadır. Uzmanların söylediğine göre bu dağın altında on binlerce daha kaya mezarı bulunmaktadır. Bir an önce kazılıp gün yüzüne çıkarılması lazım bu kaya mezarlarının."

Adıyaman'ın komşu illerden tarihi doku olarak daha eski bir medeniyete ev sahipliği yapmasına rağmen yeterince gelişmemiş olmasını eleştiren Öner, "Bugün Urfa Göbekli Tepe deyince dünya uyandı, Türkiye uyandı. Valisi, Turizm Müdürlüğü ismini iyi kullandılar. Türkiye'ye, dünyaya tanıttılar kısa bir sürede. Ama Perre Antik Kent'inin varlığından habersiz olan yatırımcılar var, turizmciler var yetkililer var. Bugün Ürgüp'te var olan kaya mezarları ve turizm alanındaki yatırım yerleri varsa Adıyaman Perre Antik Kent'i hakikaten oralara göre daha ciddi anlamda kaya mezarları vardır. İnşallah bir an önce Adıyaman'ın yetkilileri, özellikle Adıyaman'ın yeni Valisi, Turizm Müdürlüğü, Sivil Toplum Örgütleri, Müze Müdürlüğü sesimiz duyarlar. Perre Antik Kent'ini tamamen gün yüzüne çıkartırlar. Turizm Bakanlığı sesimizi duyarsa inşallah buraya ödenek ayrılır. Burada daha yer altında on binlerce kaya mezarı var, İnşallah bunu kazıp halkın, turizmin görseline sunarlar diye ümit ediyoruz." dedi.

Adıyaman'ın kalkınabilmesi için turizm kaynaklarını değerlendirilmesi gerektiğini belirten Öner, son olarak "Perre Antik Kent değerlendirilmeli. Çünkü Adıyaman için çok önemlidir. Adıyaman'ın sanayisi yok, tarımı yok, turizm de olmadığına göre Adıyaman yoksul bir kent. Irgat kenti olan Adıyaman turizm alanda inşallah kendinizi geliştir, şehrimizi geliştiririz. İnşallah bu sesimize kulak verirler Adıyaman kazanır, Türkiye kazanır." ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler