Peşmerge IŞİD'in Sincar kuşatmasını kırdı

Peşmerge IŞİD'in Sincar kuşatmasını kırdı

Peşmerge, IŞİD'in kuşattığı Sincar'a bu sabah saatlerinde bir koridor açmayı başardığını açıkladı

IŞİD'le peşmerge arasındaki çatışmalar devam ediyor. Peşmerge grupları ve yanlarındaki Yezidi milisler dün akşam saatlerinde Şengal Dağı'ndaki Sincar'ın etrafındaki IŞİD kuşatmasını krımak için bir saldırı başlattı. 

Haaretz'de yer alan habere göre, peşmerge güçlerinin bu sabah itibarıyla Sincar etrafındaki kuşatmanın bir kısmının kırıldığı ve peşmerge güçlerinin Sincar'a bir koridor oluşturabildiği bildirildi. 

HEDEF ŞENGAL'İ ALMAK

IŞİD'in elindeki Şengal (Sincar) ilçesini almak için Kürdistan Bölgesel Yönetimi (KBY) Başkanı Mesut Barzani'nin talimatıyla günlerdir hazırlık yapan Peşmergelere bir grup Yezidi milis de eşlik ediyor.

Peşmerge komutanları, Şengal ilçesiyle binlerce Yezidinin sığındığı ifade edilen Şengal Dağı'nı kurtarmayı hedefliyor. Şengal'in de ele geçirilmesiyle Suriye sınırı da daha güvenli hale gelecek.

Ayrıca Kürtlerin, KBY sınırları dışında Kürt toprağı olarak kabul ettikleri Şengal'de de kontrol sağlanmış olacak. Kürt yönetimi, Musul'un batısına düşen bölgeyi, Kerkük ile Diyala'nın Celawle ve Sadiye kasabalarını kendi toprağı kabul ediyor. Irak Anayasası'nın 140. maddesi bu bölgelerin idari olarak kime bağlanacağının belirlenmesi için 2007 yılında referandum yapılmasını öngörüyordu. Ancak çeşitli siyasi nedenlerle istenen referandum yapılamadı. Kürtler, hala bu bölgelerde referandum yapılmasını savunuyor.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.