Peşmergenin eğittiği Kürtler Kobani'ye dönüyor

Peşmergenin eğittiği Kürtler Kobani'ye dönüyor

Güney Kürdistan'daki Peşmerge güçlerinin Kobani'ye geçiş işlemlerinin dün akşam başladığı öğrenildi. Geçiş yapanların ise Peşmerge değil daha önce Suriye'den buraya gelen Kürtler olduğu belirtiliyor

Kobani'ye geçişleirne izin verilen gurupların PYD militanları değil peşmergeniniin eğittiği muhalif guruplara bağlı silahlı güçlerden oluştuğu iddia ediliyor. PYD'nin daha önce uzlaşmak yerine Suriye'den sürdüğü Kürtler, geri dönme baskısından kaçarak Barzani'ye sığınan Kürtler'i Kobani savunmasına kabul etmek zorunda kaldığı gelen bilgiler arasında.

Dışişleri kaynaklarına göre, Kobani'ye peşmerge ve silah geçişi dün akşam itibariyle başladı. Ancak aynı kaynaklar, ABD'nin havadan yaptığı silah yardımında Türk hava sahasının kullanılmadığını belirtti.

Al Jazeera Türk muhabiri Mahmut Bozarslan’ın Kürdistan bölgesindeki kaynaklara dayanarak aktardığına göre, Türkiye üzerinden Rojava’ya gönderilecek güç, Kürdistan bölgesi peşmergelerinden değil, daha önce Suriye’den Irak’a getirilip eğitilenlerden oluşuyor.

Bu silahlı güç Suriye’de iç savaşın başlamasından yaklaşık bir yıl sonra, 2012’de Güney Kürdistan yönetimi tarafından toplanıp eğitilmişti. Bu eğitime tabii tutulanlar Suriye’deki Kürt partilerinin üyeleri olmakla birlikte, Barzani’nin partisi  KDP’ye yakın. Fakat Barzani’nin bu eğitimi sağlaması, Kürdistan yönetimi ve PYD arasında gerilime neden olmuştu. PYD kendi gücü dışında bölgede başka silahlı güç istemediği için bu gurupların gelmesine izin vermedi. Hatta bölgede giren bazı küçük grupları da tutukladı.

PYD ve Suriye’de Barzani’ye yakın diğer Kürt partileri son bir haftadan beri, Irak’ın Duhok kentinde Rojava’da nasıl yetki paylaşılacağı üzerine müzakere yürütüyorlar. Bu müzakerelere Barzani de zaman zaman katılıyor.

PYD, kontrolü altındaki  bölgelerde, diğer Kürt partileri ile yetki paylaşımı yapmaktan kaçınmış, bu yetki paylaşımını öngören Temmuz 2012’de tarihli Erbil anlaşmasını uygulamaya da koymamıştı.

Ardından da Ocak 2014’de üç bölgede, Afrin, Cezire ve Kobani’de özerklik ilan etmişti. Suriye’deki diğer Kürt partileri bu bölgelerde PYD’nin baskısından şikayet ediyordu. IŞİD’in Kobani’ye saldırısından sonra, PYD ve diğer Kürt partileri Duhok’ta bir araya geldi ve müzakere masasına oturdu.

TEZKERE İLK ONLARA UYGULANIYOR

Türkiye'nin ekim  ayı başında Meclis'ten  çıkardığı, yabancı kuvvetlerin Türkiye topraklarını kullanmasına ilişkin tezkere uygulanmaya kondu.

TBMM'nin 2 Ekim 2014'te kabul edilen ve aynı gün Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayınlanarak yürürlüğe giren tezkere ile, "yabancı silahlı kuvvetlerin" Türkiye topraklarını kullanmasının önü açılıyordu. Tezkerede, yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye topraklarını kullanmasına izin, " yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunması" cümle ile veriliyordu.

Ancak tezkeredeki cümlede yabancı kuvvetlerden bahsederken "devlet/ülke" tanımının kullanılmaması, sadece "yabancı silahlı kuvvetler" ifadesinin yer alması dikkat çekmişti.

Bu ifade ile, sadece Türkiye'nin resmen tanıdığı ülkelerin değil, yabancı uyruklu diğer silahlı grupların da Türkiye topraklarını kullanmasının önünün açıldığı iddiaları ortaya atılmıştı.

Peşmergenin Türkiye toprakları üzerinden Kobani'ye geçmesine izin verilmesi ile, o iddialar da doğrulanmış oldu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.