Petrol firmaları kaçak akaryakıttan şikâyetçi

Petrol firmaları kaçak akaryakıttan şikâyetçi

Petrol firmaları, sınırdan kaçak olarak gelen akaryakıttan şikâyetçi olduğunu ve bunun işlerinin olumsuz etkilediğini belirtiler.

Akaryakıt petrol firma işletmecileri, Suriye ve İran sınırlarında eşek ve katırlarla Türkiye’ye getirilen kaçak petrolün kendilerini mağdur ettiğini belirtiler. İşletmeciler, yıllardır kaçak yollarla Türkiye’ye getirilen kaçak akaryakıtın normal olarak akaryakıt fiyatlarını düşürdüğünü ve petrol firmalarının işlekliğini de durdurdu.
 


Firma yetkilisi Sabahattin Demiradam, “Kaçak mazot kullanımı petrolleri çok olumsuz etkiliyor. İnsanlar vergi ödemeden sadece evinin önünde koruduğu barakalarda kaçak mazot satıyorlar bu da bizim mazot satışımızı engelliyor. Biz petrolcüler vergi verdiğimiz halde mazot satamıyoruz. " dedi.

 

Uluslararası veya şehirlerarası seyahat yapan büyük otobüsler ile Tırların kaçak mazot satanlar yüzünden petrolden mazot almadığını ifade eden Demiradam,  "Çünkü insanlar muhasebe yapıyor ve ona göre hareket ediyor. Mesela bir otobüs İstanbul’a gittiği zaman bin litre mazot yakıyorsa ve kaçak mazotun litresinden otuz kuruş kar ediyor bu nedenle büyük otobüs veya kamyonlar petrolden mazot almayıp faturasız mazot satanlardan veya kaçak mazot satanlardan alıyor.  Kaçak mazot kullanımı bizim işlerimizi yüzde otuz ile otuz beş arasında etkiliyor dolayısıyla piyasada faturasız veya kaçak mazot olmasaydı işlerimiz yüzde kırk fark ederdi. Ayrıca bazı petrol istasyonlarında faturasız mazotta satılıyor buda haksız rekabete girer. Biz mazotu seyyar olarak satanlarla aynı fiyata satamıyoruz. Çünkü bizim vergimiz, kiramız ve işçi giderlerimiz var. Kaçak mazot ile petrolde satılan mazot arasında kırk kuruş ile elli kuruş arasından fark var. Kaçak mazotun önlenmesi gerekir bunun da yöntemi çok basittir. Bu konuda yetki emniyettedir dolayısıyla emniyet bazı petrol tankerlerini kontrol edebilir veya seyyar mazot satan bazı yerleri kapatıp önlem alabilir.” İfadelerini kullandı
 

 

Bir diğer petrol firması yetkilisi Evliya Keremoğlu ise “Katır sırtından gelen kaçak mazot artık Suriye’den gelir oldu. Bir de wayt dediğimiz yapma mazot faturasız adı altında geliyor. Normal bildiğimiz Euro dizelden harman yapılıp faturasız olarak satılıyor. Wayt ülke içinde yapılıyor. Faturalı mazot ile faturasız arasında sadece fiyat farkı var ama kimse faturasız mazota garanti ya da güven veremez. O da işletmecinin vicdanına kalmış. Faturasızın bile altında faturalı mazot satılıyor. Bunlar genellikle harman (yapma) mazottur. Tüketici bundan zarar gördüğü zaman hiçbir hak iddia edemez, şikâyetçi olamaz. Ama faturalıda kişi fişi elinde olduktan sonra şikâyetçi olur, numune alınır eğer gerçekten sıkıntı petrol firmasındaysa zaten hakkını alır. Fatura sayesinde kişinin hakkı devlet garantisi altındadır. Şu an faturalı ile faturasız yakıt farkı 250 TL civarında. Kaçak mazotun araçlara en çok zararı genellikle kış aylarında görülüyor. Donarak zarar veriyor. Enjeksiyona, motora ve filtrelere zarar veriyor.” ifadelerine yer verdi. (Sedat Karatay-İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.