Peygamberimiz Şevval orucunu terk etmemiştir video

Peygamberimiz Şevval orucunu terk etmemiştir video

Ramazan ayından sonra 6 gün tutulan ve Hz. Peygamber’in (sav) hiç terk etmediği Şevval orucunun önemi ile ilgili açıklamalarda bulunan ilahiyatçılar, Şevval ayında tutulan orucun bir yıllık ibadete eş değer de olduğunu belirttiler.

Hz. Peygamber’in (sav) bize öğretmiş olduğu farzların dışında sünnetleri yerine getirmemiz gerektiğini belirten Evrensel Hafızlar Derneği Gaziantep Şube Başkanı ve İlahiyatçı Abdulvehap Beyaz, Şevval orucunun  Peygamberimizin tutmuş olduğu sünnet oruçlardan olduğunu söyledi.

Hz. Peygamber’in (sav) Şevval orucunu hiç terk etmediğine dikkat çeken Beyaz, Şevval ayında tutulan 6 günlük oruç ile bir yılı oruç tutulmuş sayıldığını ifade etti.

“Şevval orucu Peygamberimizin terk etmediği sünnetlerdendir”

Şevval ayında 6 gün oruç tutan kimsenin, tüm yılı oruçlu geçirmiş olacağını belirten Beyaz, “Rahmet ve mağfiret iklimi olan Ramazan ayını geride bırakıldığını dile getirerek, “Ramazan ayı bize Kadir gecesini hediye ederek biterken, Ramazan bayramını da hediye etti. Şimdi ise Şevval ayı içerisinde bulunmaktayız. Peygamberimiz nafile ibadetlerin en az da olsa devamlı olanların efdal olduğunu belirtiyor. Bir insan Ramazan ayında tutulan orucu hesap edecek olursa her tutulan orucun sevabının 10 ile çarpıldığından dolayı 300 gün eder. Şevval ayında tutulan oruç ise aynı şekilde hesaplandığında 60 gün eder. Bu vesileyle bir kişi Ramazan orucu ve Şevval ayında tuttuğu 6 günlük oruç ile bir yılı oruç tutulmuş sayılıyor.”dedi.

Gücü yetenlerin Şevval orucunu üst üste ara vermeden tutmalarının daha faziletli olduğuna vurgu yapan Beyaz, “Şevval ayında tutulan 6 günlük oruç Şafi mezhebine göre kişinin üst üste tutmasının daha faziletli olduğunu, Hanefi mezhebinde ise aralıklı olarak da tutulabileceğinin belirtilmektedir.   Fakat önemli olan, bu ay içerisinde tutulması gereken oruçtur. Aralıklı olarak tutulduğunda da bu sünnet yerine getirilmiş olur.”şeklinde konuştu.

“Sünnet olan oruçlara önem vermeliyiz”

Hz. Peygamber’in (sav) bize öğretmiş olduğu farzların dışında sünnet olan ibadetlerin de yerine getirilip önemsenmesi gerektiğini ifade eden Beyaz, “Sünnet oruç derken, bunu hafife almak kişiyi tehlikeli bir duruma sokar. Çünkü Peygamberimiz bir hadisinde ‘Ümmetimin hepsi Cennete girecektir, ancak bana isyan edenler hariçtir’ buyurmuştur. Dolayısıyla Peygamberimizin bize öğretmiş olduğu farzların dışında sünnetleri yerine getirmemiz gerekir. Özellikle sünnet olan oruçlara daha bir önem vermeliyiz.”diye konuştu.

“Ramazan bitti diye bizim ibadetlerimizi bırakıp gevşeklik göstermek doğru değildir”

Ramazan ayının bitmesi ile ibadetlerimizde gevşeklik gösterilmemesi ve daha bir önem verilmesi tavsiyesinde bulunan Beyaz, “Peygamberimizin yarın mahşer gününde şefaatine nail olmak için O’nun sünnetlerini yerine getirmemiz faziletlidir. Ramazan bitti diye bizim ibadetlerimizi bırakıp gevşeklik göstermek doğru değildir. İbadet insanın hayatında her daim olması gereken bir olgudur. İbadet insanı canlı tutan, insana şevk ve heyecan veren bir unsurdur. Bundan dolayı Peygamberimizin de tutmuş olduğu ve hiç kaçırmadığı Şevval orucunu tutmalıyız.”ifadelerini kullandı.

“Ramazan ayında kazandığımız güzellikleri yılın her gününe yansıtmalıyız “

Ramazan ayında kazanılan güzellikleri Ramazan ayı sonrası da devam edilmesi gerektiğini belirten Beyaz, “Ramazan’ın güzelliklerinden, rahmetinden ve bereketinden istifade etmiş isek, mutlaka bu orucu da tutmamız gerekir. Çünkü ibadetlerde devamlılık esastır. Ramazan ayı bitti diye ibadetlerin bir kenara atılması doğru olmaz. Ramazanı Allah (cc) biz vermiş olduğu kısa ömür olarak kıyaslayabiliriz. İnsanın ömrü, sayılı günlerden ibarettir. Dolayısıyla bu günlerin güzelliğinden istifade edip, Ramazan ayında kazandığımız güzellikleri yılın her gününe yansıtmalıyız.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.