Peygamberimizin ahlakına bürünsek toplumumuz ıslah olur

Peygamberimizin ahlakına bürünsek toplumumuz ıslah olur

Gümüşhane'de düzenlenen Mevlid-i Nebi etkinliğinde konuşan Araştırmacı-Yazar İsmail Çevik, toplumun, Hazreti Muhammed'in ahlakına büründüğünde ıslah olacağını söyledi.

Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifinin yıldönümü münasebetiyle Peygamber Sevdalıları Vakfı Doğu Karadeniz Koordinatörlüğü tarafından Gümüşhane'de "Ahlak ve Adalet Peygamberi Hazreti Muhammed" temalı Mevlid-i Nebi etkinliği düzenlendi.

Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa siyasi parti ve STK temsilcileri katıldı. Gümüşhane halkının yoğun ilgi gösterilen etkinlik, Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Kur'an tilavetinin ardından Mevlid-i Şerif ve ilahiler okundu. İlahilerden sonra Araştırmacı-Yazar İsmail Çevik, bir konuşa gerçekleştirdi.

Konuşmasına katılımcıları selamlayarak başlayan Çevik, bir kez daha bu mübarek güne eriştirdiği için Allah'a şükretmek gerektiğini söyledi.

Hazreti Muhammed'in alemlere rahmet olarak gönderildiğini anımsatan Çevik, "Peygamberimizin (sallallahu aleyhi vesellem) viladetinin sene-i devriyesi sebebiyle burada toplandık. Bir kere daha bizi bugüne kavuşturan Allah'a şükürler olsun." dedi.

Çevik, "O, âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Dualarımızda 'Allah'ım bize rahmet et, bize hidayet et.' diye dua ederiz. İşte Allah bize rahmeti ve hidayet rehberini göndermiştir. Bizler de rahmet ve hidayete erişmek istiyorsak onu örnek almalıyız. Peygamberimiz (sav)'in bedeni aramızda olmasa da ruhaniyeti aramızdadır." ifadelerini kullandı.

"Ahlakımızı Peygamberimizin ahlakına benzetirsek toplumumuz ıslah olur"

Günümüz itibariyle toplumsal ahlakta ciddi sorunların olduğunu dile getiren Çevik, toplumsal ıslahın ancak Muhammedî bir ahlakla mümkün olabileceğini söyledi.

Çelik, "Sahabeler gelip Hazreti Ayşe'ye 'Peygamberimizin ahlakı nedir?' diye sormuş, Hazreti Ayşe de onlara 'O'nun ahlakı Kur'an'dır' şeklinde cevap vermiştir. Peygamber Efendimiz, ahlakın her türlüsünden yoksun bedevi bir halkı, Kur'an ahlakıyla inşa etmiştir. Toplum bu sayede kalkınmış ve tüm dünyaya örnek teşkil etmiştir. Evet, hidayet Kur'an-ı Kerim'dir. Peygamberimiz de bizim için yaşayan Kur'an olduğuna göre biz de onun ahlakıyla donanmalıyız. Ahlakımızı onun ahlakına benzetmeliyiz. Eğer bunu yaparsak toplumumuzdaki ahlak dışı manzaralardan eser kalmaz. Müslümanlar olarak özlenen toplum profilini tekrar elde ederiz." şeklinde konuştu.

"İslam, adalet timsali yöneticiler çıkarmıştır"

İslam'ın adalet timsali yöneticiler çıkardığını dile getiren Çevik, "Peygamberimizin (sallallahu aleyhi vesellem) adalete bakışını anlayabilmemiz için onun dünyaya gelmeden önceki döneme bakmamız gerekir. Kadınlar çarşı ve pazarlarda mal gibi alınıp satılır, köleler hayvan muamelesi görürdü. Kız çocukları utanç kaynağı sayılır, diri diri toprağa gömülürdü. Adalet güçlüden yana işlerdi. Peygamberimiz, öyle bir düzen getirdi ki Müslüman olmadan önce kızını toprağa gömen Hazreti Ömer'i İslam'a geçtikten sonra adalet timsali bir insan yaptı. Eşyadan farksız görülen kadının ayağının altına cennetleri serdi." ifadelerini kullandı.

Çevik'in konuşmasından sonra seslendirilen ilahi ve ezgilerle program sona erdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler