Abdulhalim SEÇKİN

Abdulhalim SEÇKİN

Piyasaların Hassas Ayarı

Piyasalar şu an için yatay seyrediyor. Şu an bir sessizlik hâkim. Bu fırtına öncesi sessizlik olabilir. Bir sürpriz ile karşılaşabiliriz. Trump'un ne yapacağı net değil. İlginç çıkışları oluyor/olabilir. Örneğin Trump: “ ABD para birimi doların, kısmen Çin'in kendi para biriminin değerini düşük tutması sebebiyle zaten "fazla güçlü" olduğunu söyledi. Trump, "Bizim şirketlerimiz onlarla rekabet edemiyor, çünkü paramız fazla değerli. Ve bu bizi öldürüyor" açıklamasını yaptı.

Bu tarz ilginç açıklamalar gelebilir. Bu da seyri değiştirebilir. Piyasalar bir nevi bir bekleme sürecinde ve TRUMP'un koltuğuna oturmasını bekliyor.  Ancak bu, Dolar'ın mutlaka yükseleceği anlamına gelmiyor.

Avrupa ülkeleri ve diğer ülkeler Çin dâhil, pozisyonlarını Trump'a göre ayarlamışlar. Avrupa, Amerika güçlenirse bu güç bize de yansır düşüncesi içerisinde. Çin ‘güçlü bir ABD'ye karşı güçlü bir Çin olması gerekir' savı ile hareket ediyor.

Bu arada FED de bir açıklama yaptı. (Fed) Başkanı Janet Yellen, faizi 2019'un sonuna kadar yılda birkaç kez artırmayı öngördüklerini bildirdi. ABD ekonomisinin Fed'in istihdam ve enflasyon hedeflerine yakın olduğunu söyledi.

Janet Yellen, "Geçen ay itibarıyla ben ve çoğu meslektaşım federal fon oranını 2019 sonuna kadar yılda birkaç defa artırmayı öngördük. Böylece faiz oranı uzun vadeli tahminimiz yüzde 3'e yaklaşacak." şeklinde konuştu.

"Dolar büyümenin güçleneceği beklentileriyle yükseldi"

Piyasalar ve ekonomik veriler o kadar hassas dengelere oturmuş ki olumlu veya olumsuz bir açıklama piyasalara direk yansıyor. Piyasaların bu kadar hassas dengelere oturmuş olması, herkesin ve özellikle yatırımcının devamlı tetikte olmasını gerekli kılıyor.

Esasında hassas dengeler, belirsizlik ve güçsüzlükten kaynaklanıyor. Bu en ufak bir sarsıntıda binanızın aşırı sallanması ve hatta maazallah çökmesi anlamına geliyor. Eğer sağlam temellere oturuyorsanız, o zaman ne güçlü ne de güçsüz bir sarsıntının size pek etkisi olmaz.

Ekonomi sağlam temellere oturmuş olsaydı. Ne FED'in ne de Trump'un açıklamaları ekonomiye veya piyasalara bu kadar etkisi olmazdı. Her açıklama ve olay teğet geçerdi.

Ecevit ve Sezer arasındaki tartışma sonrası meydana gelen devalüasyonu unutmadık. Eylül 2016'dan beri TL, Dolara karşı % 25 değer kaybetti. Her an için yeni bir olay yeni bir açıklama olumsuz yönde etki oluşturabilir.

Yapmak zor, bozmak kolay diye bir tabir vardır. Her nedense kurdaki yükselme çok rahat gerçekleştiği halde eski seviyelerine getirmek mümkün olmuyor. Anlayacağınız bir olay ya da bir açıklama yukarı yönlü bir etki de bulunurken, bir olay ya da açıklama aynı oranda aşağıya çekmeye yetmiyor. Aşağı doğru çekmek için daha sağlam adımlar atmak gerekiyor. Sağlam bir zemine ve sağlam bir dokuya sahip olmak gerekiyor.

Fitch derecelendirme kuruluşu 27 Ocak'ta bir açıklama yapacak ve Türkiye'nin notunu belirleyecek. Bakalım bu açıklamanın etkisi ne olacak?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.