PKK Gözünü Güney Kürdistan'a dikti!

PKK Gözünü Güney Kürdistan'a dikti!

PKK'li yetkili, “Şengal’i kurtardıktan sonra Şengal Kantonu’nu kurmak istediklerini söyledi. Yetkili, daha sonra da Kandil’de “Süleymaniye kantonu” oluşturmak istediklerini belirtti.

Şengal Dağı’na bulunan PKK gerilları ve YPG savaşçılarından bir yetkili, amaçlarının “Şengal’i kurtardıktan sonra Şengal Kantonu’nu kurmak olduğunu söyledi. Yetkili, daha sonra da Kandil’de “Süleymaniye kantonu” oluşturmak istediklerini belirtti.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilileri ise, PKK’nin bu söylemlerini “rüya” olarak değerlendirdi.

IŞİD’in 3 Ağustos 2014 günü Musul’un Şengal (Sincar) ilçesi ve köylerine saldırması sonucu 10 binlerce Ezidi Kürt Şengal Dağı’na sığınmıştı.

Dağda mahsur kalanları, PKK’nin silahlı kolu HPG ve PYD’nin silahlı kolu YPG savaşçıları, Peşmerge Güçleri ile birlikte güvenlik koridoru açarak Rojava üzerinden Kürdistan Bölgesi’nin Duhok şehrine tahliye etmişti.

PKK, yaşananlardan bu olaylardan sonra Şengal Dağı’nda Şengal Savunma Birlikleri (YBŞ) isminde bir birlik kurarak eğitim merkezi açmıştı. HPG, YPG ve YBŞ’den oluşan birliklere, “Şengal Savunma Güçleri” adı verilmişti.

Şengal Dağı’nın en yüksek noktasından bulunan bir GSM şirketinin iletişim kulübesinin içinde konuşan YPG yetkilisi, Şengal’in geleceğiyle ilgili şu açıklamalarda bulundu:

“Biz burada kalıcı değiliz. Buraya Şengal’i IŞİD çetelerinden temizlemek ve Cızire, Efrin gibi bir kanton kurmak için geldik. Kuracağımız kanton Şengal halkı tarafından yönetilecek. Irak’a mı yoksa Kürdistan Bölgesi’ne mı bağlanacaklarına, Şengal halkı karar verecek.”

Şengal dışında Güney Kürdistan’da büyük bir tabanları olduğunu söyleyen YPG yetkilisi, Şengal’den sonra Kandil ve Süleymaniye’ye gideceklerini ve orada da kanton oluşturacaklarını ifade etti.

Ezidiler’in kendilerinden yana olduğunu ve yardım beklediklerini söyleyen YPG yetkilisi, “Güçlerimiz Şengal’in tamamını kontrol etmeye çalışıyor. Şengal’in tamamını kurtarmadan bölgeden ayrılmayacağız” şeklinde konuştu.

YPG yetkilisi, Şengal’de 500 dolayında savaşçıları olduğunu savunurken, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) yetkilileri ise bu sayının  200’ü geçmediği ileri sürüyor.

YPG yetkilisi, Şengal’de YBŞ, YPJ, YPG ve HPG güçlerinden savaşçıların bölgede bulunduğunu ifade ederek, “Birliklerin büyük bir bölümü ön cephede yer alıyor. Kobani gibi Peşmerge Güçleri arkadan ağır silahlarla bizim birliklere destek veriyor” dedi.

Rûdaw’a konuşan KDP yetkilisi Kasım Şeşo ise, Şengal olayları sırasında verdikleri destekten dolayı birtakım Ezidi Kürtler’in PKK güçlerine meyil gösterdiğini ancak şimdilerde büyük bir bölümünün yeniden KDP’ye döndüğünü belirtti.

Aynı zamanda Ezidi savaşçıların komutanı olan Kasım Şeşo, PKK’nin kanton planını bir “rüya” olarak değerlendirerek, “Şengal her açıdan Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne bağlıdır. Şengal daha önce tartışmalı bölgeler arasında yer alsa da her zaman Duhok’un bir ilçesi olarak kaydedilecektir” ifadelerini kullandı.

Partisinin Şengal hakkındaki görüşünü dile getiren Şeşo, “Şengal halkı dışında hiç kimse kentin kaderi hakkında karar veremez. Biz KDP olarak Şengal’in Halepçe gibi Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Kürdistan Parlamentosu aracılığıyla Kürdistan Bölgesi’ne bağlı bir il yapılmasından yanayız” dedi.

Rûdaw’a PKK’nin “Şengal Kantonu” fikrini değerlendiren Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Musul sorumlularından Halo Pencewini ise, Şengal halkının verdiği her türlü karara, bu “kanton” da olsa saygı duyacaklarını söyledi.

PKK’nin Süleymaniye’de kanton planına karşı çıkan KYB Başkanlık Üyesi Nermin Osman ise, ilin Kürdistan Bölgesi’nin bir parçası olduğunu ve anayasada kantona yer verilmediğini vurguladı. Osman, “Kesinlikle Süleymaniye’de kanton oluşturulmasına karşıyız” ifadesini kullandı.

Nermin Osman, PKK’nin Şengal, Süleymaniye ve Kandil’de kanton oluşturma fikrini şaşkınlıkla karşılayarak, “Rojava’da bile bu kantonlar anayasada yer almadıkça yasadışıdır” dedi.

Bilindiği gibi PYD, Rojava’da Kobani, Efrin ve Cızire’de kanton ilan etmişti.

Şengal, 3 Ağustos’ta IŞİD tarafından işgal edilmişti. Şengal’i kurtarma operasyonu devam ediyor.

Operasyonda yaklaşık 10 bin peşmerge ve 3 bin dolayında Ezidi Kürt savaşçısı da yer alıyor.

Rûdaw

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.