PKK'nin katlettiği öğretmenin köyünde okuma yazma seferberliği

PKK'nin katlettiği öğretmenin köyünde okuma yazma seferberliği

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde başörtülü olduğu için PKK tarafından babasıyla beraber katledilen öğretmenin görev yaptığı köyde okuma yazma öğrenen kursiyerlere sertifika verildi.

Bismil'de başörtülü olduğu için babasıyla beraber PKK tarafından katledilen öğretmen Neşe Alten'in görev Çavuşlu köyünde Bismil Belediyesi ve Bismil İlçe Mili Eğitim Müdürlüğü tarafından açılan okuma yazma kursunu tamamlayan 20 kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi.

Çavuşlu köyünde düzenlenen etkinliğe Bismil Belediye başkan vekili Kaymakam Turgay Gülenç, ilçe Emniyet Müdürü Hakkı Öztürk, ilçe Mili Eğitim Müdürü Aydın Ak, ilçe Müftüsü Ahmet Durmuş ve köylüler katıldı.

Okuma yazma sertifikasına hak kazanan 20-40 yaş arası 20 bayana Kaymakam Turgay Gülenç tarafından birer cumhuriyet çeyrek altın ve sertifikaları verildi. Çocuklara oyuncak hediye eden Gülenç okulun bahçesine ağaç dikimde de bulundu.

PKK tarafından 1993 yılında katledilen Neşe Alten, anısına köyde okuma yazma seferberliği başlattıklarını ifade eden Bismil İlçe Mili Eğitim Müdürü Aydın Ak, öğretmenliğe bu köyde ilk adımını atan Neşe Alten öğretmenin, eğitim kalitesini yükseltmek istediğini söyledi. Köy çocuklarını eğitimle buluşturmak isteyen Neşe öğretmenin atandıktan 2 ay sonra 26 Ekim 1993’te PKK tarafından katledildiğini kaydetti.

Neşe öğretmenin anısına Çavuşlu köyünde bu etkinliği düzenlediklerini ifade eden Ak, "Okum ayazma seferberliğinin bu köyde sahiplenmesi, özellikle kadınlarımızın okuma yazma kursuna talepte bulunmaları bizim için çok önemli ve çok anlamlıdır." dedi.

Cehaletin bedelinin ağır olduğunu ve cehaletle mücadele etmek için kaliteli eğitimin şart olduğunu vurgulayan Ak, Bismil merkezinde bulunan mesleki eğitim merkezinin adının Neşe Alten olması için teklifte bulunduklarını söyledi.

Neşe Alten dindar olduğu için katledildi

Aslen Tekirdağlı olan Neşe Alten, Eğitim fakültesini bitirdiği 1993 yılında Bismil'in Çavuşlu köyüne atandı. Kızını tek başına göndermeye razı olmayan babası Hasan Alten, kızıyla beraber Çavuşlu köyüne geldi. Kendisi başörtülü babası da sakallı olan Neşe öğretmen, din düşmanlığını kendine şiar edinen PKK ve yandaşlarının dikkatini çekti.

Ancak bazı insanların onları başlarına gelebilecekler konusunda uyarmasına rağmen babasıyla beraber harabeye dönen okulu kendi imkânlarıyla onaran Neşe öğretmen, büyük heyecanla görevine başlattı.

Köy çocuklarının eğitimi için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayarak görevine başlayan Neşe öğretmen, 26 Ekim 1993'te babasıyla beraber akşam yemeğine oturdukları sırada evlerini basan PKK'liler tarafından sürüklenerek köy dışına çıkarıldı. Burada Öcalan'ın fedaileri olduğunu belirten 2 PKK'li tarafından başörtüsüne ve İslam'a yapılan hakaretlerin ardından vücuduna isabet eden 10 kurşunla vahşice katledildi.

Hizbullah ana davası kitabında Neşe öğretmen

Avukat M. Hüseyin Yılmaz’ın yazdığı Hizbullah Ana Davası Savunmalar kitabında adı geçen Neşe öğretmenin dindar olduğu için PKK tarafından katledildiği belirtiliyor. Mehmet Varol'un ifadeleri kapsamında kitapta adı geçen Neşe öğretmenin katledilmesiyle ilgili olarak şu bilgilere yer veriliyor:

"1993 tarihinde Çavuşlu köyüne Tekirdağlı dindar bir hanım öğretmen atanmıştır. Öğretmen yaşlı ve sakallı babasıyla beraber gelmişti. İlçe Mili Eğitim Müdürü, köyün çok tehlikeli olduğunu bildiği halde bu bayanı söz konusu köye gönderdi.

Hizbullah Neşe öğretmenin köye gitmemeleri yönünde uyarmak istedi

Hizbullah onları köye gitmemeleri yönünde uyarmak istediyse de, yetişemeden öldürme haberleri alındı. 26 Ekim 1993 tarihinde meydana gelen bu olayda Neşe Alten isimli hanım öğretmen ile babası Hasan Alten katledildiler.

PKK Neşe öğrenmeni ve babasını hunharca katletti

Bölgede faaliyet yapan bir PKK milis grubu köye gitmiş bu hanım öğretmeni babasıyla beraber yerlerde sürükleyerek köyün dışına çıkarmış. Öğretmenin tesettürüne ve babasının sakalına hakaretler edip türlü eziyet verdikten sonra hunharca tarayıp vücutlarını delik deşik etmişler.

Hizbullah Neşe öğretmeni ve babasını katledeni öldürdü

Bu haber üzerinde Hizbullah, olayı yapan ekibi tespit etmiş ve bu tespitini takip sorumlusu olan şahsın kahvehanelerde olayı övünerek anlatıp kadının tesettürüne nasıl el uzattıklarını, babasının sakalarını nasıl çekiştirdiğini söylemesiyle teyit edilmiştir. Hizbullah bunun üzerine ekip sorumlusunu cezalandırma talimatını vermiş ve bu adi yaratık göze göz, dişe diş kaidesince Hizbullah yiğitlerince aynı şekilde öldürmüştür." 

İLKHA


















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.