PKK’nin sivil katliamlarına tepki

PKK’nin sivil katliamlarına tepki

Mardin’de faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları, Dürümlü mezrası ile Belçika’nın Charleroi kentindeki PKK katliamlarını kınadı.

Mardin'de faaliyet yürüten STK’lar; Diyarbakır'a bağlı Dürümlü mezrasında PKK’lilerce 15 tonluk patlayıcının infilak ettirilmesi sonucu 16 kişinin yaşamını yitirdiği ve Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Altınoluk (Gêra Cafer) köyü nüfusuna kayıtlı Mehmet Salih Kaya’nın Belçika’nın Charleroi kentinde PKK’liler tarafından uğradığı saldırı sonucu kalbinden bıçaklanarak şehid edildiği saldırılara tepki gösterdi.

DOST-DER: PKK’nin tarihi sivil katliamlarla doludur

PKK’nin tarihinin sivil katliamlarla dolu olduğuna değinen Mardin Dost-Der (Dostluk Eğitim Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği) Genel Sekreteri Muhammed Arasan, “En sonda Dürümlü Köyü’nde 17 vatandaşımız PKK’nin yaptığı bombalı saldırı sonucu hayatlarını kaybetmişlerdir. Bu olay PKK’nin tarihinde ilk olmadığı gibi son da olmayacaktır. Çünkü PKK, insanların kanları üzerinden siyaset yapmaktadır. Kandan nemalanan bu örgüt, kendisi dışındaki hiçbir güce tahammül etmemektedir. Biz PKK’yi bu şekilde tanıyoruz. Dürümlü katliamından önce de Susa Katliamı gibi birçok yerde sivil katliamlara imza atmıştır. Yaptıkları bu sivil katliamlarda da her zaman haklı suçlamışlardır. Nitekim Dürümlü katliamında da halktan özür dilemesi gerekirken, halkı suçlayıp işin içinden çıkmaya çalışmıştır.” dedi.

“PKK’nin katliamlarına sesiz kalınmamalı”

Konuşmasının devamında bu katliamlara hiçbir şekilde sessiz kalınmaması gerektiğini söyleyen Arasan, “Nasıl ki devlet tarafından yapılan Roboski Katliamına sessiz kalınmadıysa PKK tarafından yapılan katliamlara da hiçbir şekilde sessiz kalmamak gerekir. PKK’nin yaptığı sivil katliamları şiddetle kınıyor ve lanetliyoruz. Orada ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine de başsağlığı diliyoruz. PKK’nin bu konularda bir an önce kendisine çeki düzen vermesi ve sivil halka yönelik katliamlardan vazgeçmesi gerekiyor. Aksi takdirde sağduyulu halkımızın gereken cevabı vereceğinden şüphemiz yoktur.” diye konuştu.

“İslami düşünceye hayat hakkı tanımıyorlar”

Belçika’da PKK’lilerin bıçaklı saldırı sonucu şehid olan Mehmet Salih Kaya’nın ailesine başsağlığı dileyen Arasan, “Geçtiğimiz günlerde Avrupa’da acı bir olay yaşandı. Mehmet Salih Kaya adında bir Müslüman düşüncesinden dolayı PKK’li biri tarafından bıçaklanarak şehid edildi. Bu olayda da gösteriyor ki PKK, hem Türkiye’de hem de Avrupa’da insanların İslami düşüncesine hayat hakkı tanımıyor. Şehid olan kardeşimiz, daha önce Mardin/Dargeçit’te şehid edilen Mehmet Uğurtay’a laf atmaları sonucu aralarında tartışma çıkmış ve bu tartışma bu şekilde neticelenmiştir. Mehmet Salih Kaya kardeşimize de Allah’tan rahmet, ailesine de başsağlığı diliyoruz.” dedi.

MAZLUMDER: Bu kesinlikle kabul edilemez

PKK’nin Dürümlü mezrasında yaptığı katliamı kınadığını dile getiren Mazlum-Der Mardin Şubesi Başkanı Seyfettin Baysal, “PKK’nin Dürümlü mezrasında yaptığı katliamı şiddetle kınıyoruz. Bu olayda ölen vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, kederli ailelerine de başsağlığı diliyoruz. PKK tarihine baktığımızda bu tür olayların yaşandığına şahit oluyoruz. Dürümlü Katliamı da bunun bir örneğidir.  PKK’nin olayla ilgili yaptığı açıklama, köylüleri suçlayıp zan altında bırakan bir açıklamadır. Bu açıklama kesinlikle kabul edilemez. PKK’nin bu tür olaylarda her zaman böyle yolara başvurduğunu biliyoruz. Dürümlü de yaşanan bu katliam 17 vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanmıştır. PKK’nin söylemleri, yaptığı eylemlerle çelişmektedir.” dedi.

USTAD: Bir anıt dikilerek herkese bu hikâye anlatılması lazım

Uluslararası Stratejik Tahlil ve Araştırmalar Derneği (USTAD) Başkanı Ahmet Akgül, Dürümlü'deki vahşi katliam sonrası bazı medya organlarında, “PKK’nin kanlı yüzü ortaya çıktı!” şeklinde haberlerin yer aldığını belirterek, Dürümlü'deki katliamın PKK için ilk olmadığını vurguladı. Akgül, “PKK 40 yıllık tarihi boyunca onlarca sivil Kürt katliamı yapmıştır. Dürümlü'deki katliam da bunlardan sadece biridir.

PKK’nin İslam Coğrafyası üzerinde oynanan oyunların bir figüranı olduğunu dile getiren Akgül, “Dürümlü’deki örnek halk için çok güzel bir örnektir. Dürümlü, Diyarbakır’da binlerce vatandaşın canını vereceği bir katliamın önüne geçmek isterken sonucunda canını veren halkın kahramanlık hikâyesidir. Binlerce kişinin ölümüne mani olan bu kahramanların, bir anıtının Diyarbakır’a dikilmesi ve her gelenin de bu hikâyeyi okuması lazım. Burada halkın duruşu çok önemlidir. Halk, şiddete, bombalanmaya ve masum insanlarının kanının akıtılmasına karşı durmuştur. Kürt halkı, artık İslami özüne dönmeli ve PKK’nin İslam Coğrafyası üzerinde oynanan oyunların bir figüranı olduğunu bir an önce anlamalı ve ona göre duruşunu belirlemeli.” diye konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.