"Pompeo’nın sözleri İran içişlerine açık müdahaledir"

"Pompeo’nın sözleri İran içişlerine açık müdahaledir"

​İran Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’nun İran aleyhindeki sözlerinin, ABD'nin İran karşısında aczinin göstergesi olduğunu ve içişlerine açık müdahale olarak gördüklerini belirtti.

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ABD'nin yeni İran politikası ve yapılacak yaptırımlara dair açıklamalarına tepki gösterdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Pompeo’nun İran aleyhindeki sözlerinin o ülke yetkililerinin İran karşısında aczinin göstergesi olduğu belirtilerek, ‘’İran, sözde bu yeni stratejideki ithamlar ve yalanları tek tek reddederek, Pomoeo’nun küstahça sözlerini içişlerinde açık müdahale olarak görmektedir." denildi.

Açıklamanın devamında, "Pompeo’nun, büyük ve medeni İran milleti aleyhindeki hakaret dolu, saçma, boş ve müdahaleci sözleri, Amerika yetkililerinin İran milleti karşısında aczini göstermektedir. Bu sözler, Amerika’nın, Kapsamlı Ortak Eylem Planından (KOEP) yasa dışı bir şekilde ayrılarak uluslararası hukuk ve BM Güvenlik Konseyi kararlarını çiğnediğini dünya kamuoyu nezdinde gözden kaçırmak istemesinin belirtisidir. Pompeo’nun sözleri bir kez daha Amerika’da karar alma ve karar oluşturma aşamasındaki bilgi yokluğunu, analiz yeterliliğini ve kararsızlıkları gözler önüne sermekte ve Amerika’daki radikal ve savaş yanlısı grupların ne tarih bildiklerini ne de tarihten ders almadıklarını göstermektedir." ifadeleri yer aldı.

Amerika’nın tüm dünya ülkelerinin karşı gelmesine rağmen tüm siyasi, hukuki ve uluslararası taahhütlerini ayaklar altına serdiği ifade edilen açıklamada, "Amerika, İran gibi taahhütlerine bağlı büyük bir ülkeye şartlar tayin edecek konumda değildir. Amerika kanunlardan kaçmasının ve ahde vefasızlığının kendisine bir hak tesis etmediği gibi bunların uluslararası sorumluluğunu da o rejimin başındakiler ve onların destekçileri üzerinde olduğunu bilmeli." diye belirtildi.

Açıklamada, Irak, Suriye, Lübnan, Filistin, Yemen, Afganistan’daki sorunların tamamında Amerika ve onun müttefikleri olan orta çağ yönetimlerinin parmağı olduğu vurgulanarak, bunlardan dolayı Amerika’nın İran’ın kendi bölgesindeki politikalarına yol belirleme hakkı olmadığı vurgulandı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.