"Prensip olarak mahkûmlara tek tip elbise giydirilmesine karşıyız"

"Prensip olarak mahkûmlara tek tip elbise giydirilmesine karşıyız"

Mahkûmlara tek tip elbise giydirilmesi yönündeki açıklamaları değerlendiren İnsan Hakları Cemiyeti Başkanı Mehmet Karadağ, prensip olarak buna karşı olduklarını belirtti.

İnsan Hakları Cemiyeti (İHC) Genel Başkanı Mehmet Karadağ, Adalet Bakanlığının gündemine aldığı mahkûmlara tek tip elbise giydirilmesi uygulaması hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın, FETÖ sanıklarının duruşmalara tek tip kıyafetle getirilmesi isteğiyle ilgili Karadağ, insanları rencide etmenin, onurlarını hiçe saymanın veya tamamıyla toplumdan dışlama sonucunu doğuracak muamelelere tabi tutmanın iyi bir ceza siyaseti olmadığını söyledi.

Prensip olarak mahkûmlara tek tip elbise giydirilmesine karşı olduklarını dile getiren Karadağ, bunun toplumdaki sakıncalarına değinerek, "Öncelikle, insanları rencide etmek, onurlarını hiçe saymak veya tamamıyla toplumdan dışlama sonucunu doğuracak muamelelere tabi tutmak iyi bir ceza siyaseti değildir. Kaldı ki mevzuatta bu noktada bir açıklık var, yani tek tip elbise ile ilgili bir düzenleme yok. Bazı ülkelerde olabilir. Böyle bir düzenleme yapılacaksa bunun sınırlarının, nedenlerinin çok net bir şekilde ortaya konulması gerekiyor." dedi.

FETÖ yargılamalarıyla ilgili kamuoyunun talebi olsa bile İnsan Hakları Cemiyeti olarak, tek tip elbise uygulaması konusunda çekinceli olduklarını ifade eden Karadağ, sözlerine şöyle devam etti: "Aksi takdirde bu konu istismar edilirse, tek tip elbiseyle herkes mahkemeye çıkarılırsa ki Türkiye'de bunun acı tecrübesini yaşıyoruz. Maalesef kanunlar, kurallar uygulayıcıların elinde şekilleniyor. Bazen bir ortamdan, bir sebepten dolayı bir yasa çıkarılır fakat bunun uygulanması sonraki süreçlerde çok daha farklı şekillerde tezahür eder. Bu yüzden sadece FETÖ yargılamalarıyla ilgili kamuoyunun bir hassasiyet talebi olsa bile biz burada da bir çekince ortaya koyuyoruz. Her FETÖ'den yargılanan kişinin tek tip elbise giydirilerek mahkemeye çıkarılmasını da prensiplerimize aykırı olduğundan dolayı kabul etmiyoruz. Türkiye'de yargı sistemine olan güven de tartışılır. Yıllarca tutuklu olup, suçsuz olduğu anlaşılıp beraat eden yığınla insan var. Hele hele yargılama aşamasında tutuklu iken, daha hüküm giymemişken bir insanın tek tip elbise ile mahkemeye çıkarılmasına karşıyız."

"Siyasi mesaj verme ile sınırlı kalacaktır"

Tek tip elbise uygulamasının siyasi mesaj verme ile sınırlı kalacağını sözlerine ekleyen Karadağ, "Kişilere yönelik bir düzenleme yapılacaksa bunun iyice araştırılması, örneklerinin irdelenmesi ve sonuçlarının da düşünülerek karar alınmasını istiyoruz. Aksi halde yarın öbür gün bu uygulama ile gerçekten henüz masumiyet karinesinin koruması altında olan, ceza almamış olan, tutukluluk süreci yaşayan sanık mağdur edilebilir. Bu açıdan biz bu noktada tek tip elbise giydirilmesine karşıyız." ifadelerini kullandı. (M. Hüseyin Temel, Mehmet Çelik - İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.