Profesyonel fotoğrafçılardan korsancılığa tepki

Profesyonel fotoğrafçılardan korsancılığa tepki

Korsan fotoğrafçılar nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini söyleyen profesyonel fotoğrafçılar, vatandaşları en güzel anların önemini bilerek hareket etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Van’da profesyonel fotoğrafçılık işiyle uğraşanlar, korsan fotoğrafçılar nedeniyle mustarip. Düğün, nişan gibi özel günlerde korsan fotoğrafçılar nedeniyle iş yapamaz hale geldikleri söyleyen profesyonel fotoğrafçılar, vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Van’da faaliyetlerde bulunan Van Fotografçılar Derneği (VANFOD) özellikle vatandaşların özel günlerini amatör fotoğrafçılara teslim etmemeleri konusunda uyararak, bozulan fotoğrafların düzeltilmesinin imkânsız olduğunu hatırlattı.

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan VANFOD başkanı ve fotoğraf sanatçıları, kendilerinin vergi ödediği halde korsanların bu işten para kazandığını belirterek, yetkilileri, korsan fotoğrafçılara karşı önlem alınması konusunda göreve çağırdılar.

Korsan fotoğrafçılığa karşı mücadele verdiklerini bildiren VANFOD Başkanı Tayfun Çiftçi, “Biz dört yıllık bir derneğiz, dört yıldır bu konuyla ilgili mücadele veriyoruz ve bu konuda hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz. Bu iş için profesyonel fotoğrafçılara gittiğimiz zaman vergi ödediklerini, kira ödediklerini ve bu işlerin kendilerinin hakkı olduğunu haklı olarak söylüyorlar. Maalesef korsan fotoğrafçılıkta devam etmekte ve değişik meslek gruplarından olan kişilerin zaman içerisinde gelin damat fotoğrafları ya da mezuniyet fotoğraflarının çekildiğini görmekteyiz. Vergi ödemedikleri için de bu işi daha ucuza mal etmektedirler.” dedi.

“Vatandaşlar haklarını arayabileceği yerleri tavsiye etmeli”

Vatandaşların korsan fotoğrafçılar yerine, haklarını arayabilecekleri profesyonel fotoğrafçılardan fotoğraf çektirmesini öneren Çiftçi, “İnsanların en özel günlerini daha ucuz maliyetlere gidip hak arayamayacakları bir şekilde fotoğraf çektirmelerindense, hak arayabilecekleri bir kurumla çalışmaları en mantıklı olanıdır. Fakat bu konunun iki muhatabı mevcut; birincisi fotoğrafı çektiren kişiler, ikincisi ise bu işi gerçekten profesyonel anlamda yapan fotoğrafçılardır.” ifadelerini kullandı.

“Korsan fotoğrafçılar insanların özel gününü mahvediyor”

Korsan fotoğrafçılar genellikle profesyonel çekim yapamadıklarından dolayı insanların özel günlerini mahvedebileceğine dikkat çeken Sinan Koyuncu isimli fotoğraf sanatçısı ise “Korsan fotoğrafçılar bizleri yüzde 70 civarında etkiliyor. Tabi burada yalnız biz değil bizimle beraber insanlarda mağdur ediliyor. Çünkü onların en güzel günlerinden bir tanesi mahvediliyor ve buna da bizim gönlümüz el vermiyor. Tabi bu durum biraz da ekonomiyle alakalı bir durumdur. Genelde Cumartesi-Pazar günleri düğün fotoğrafları çekiyoruz. Bir hafta sonra korsan fotoğrafçılarda, fotoğraf çektiren vatandaşlarda buraya geliyorlar. Vatandaşlar, korsan fotoğrafçılara karşı şikâyetlerini bildirirken, korsan fotoğrafçılarda; kötü çektikleri fotoğrafları düzeltmemizi istiyorlar. Tabi çekim kötü olduktan sonra bizimde bir şey yapma imkânımız olmuyor ve böylelikle insanların o mutlu günü mahvoluyor.” şeklinde ifade etti.

Her eline fotoğraf alan kişinin kendisini profesyonel fotoğrafçı olarak tanıttığını ve bunun yanında profesyonel fotoğrafçıların işine engel olduğunu söyleyen Koyuncu, bu konuda yetkililerin diğer illerde korsanlar için alınan önemlerin aynı şekilde Van’da da uygulanmasını istedi. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler