PYD: ABD ile 2 Yıldır Görüşüyoruz

PYD: ABD ile 2 Yıldır Görüşüyoruz

PKK’nın Suriye’deki kolu PYD, ABD ile görüşmelerin 2 yıldır devam ettiğini ancak Türkiye’nin tepkisi nedeniyle ABD’nin bunu açıklamadığını iddia etti.

Kerkük merkezli yayın yapan internet gazetesi Rudaw’ın Arapça yayın yapan Şark ul-Asvat gazetesinden alıntıladığı habere göre, PYD sözcüsü Nevaf Helil, ABD’nin Kobani’ye askeri yardım yapmayı kabul ettiğini açıkladı.

Helil görüşmelerde ABD tarafının, IŞİD’e karşı savaşın sürdüğü Rojava’ya, öncelikle de Kobani kentine silah gönderilmesini kabul ettiğini söylerken AB ile PYD’nin 2 yıldır temas halinde olduğunu açıkladı. Habere göre ABD, Türkiye’nin tavrından çekindiği için bunu şimdiye kadar açıklamamış. 

PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in, Fransa’nın başkenti Paris’te, ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Daniel Rubinstein ile görüştüğünü aktaran Helil, görüşmede ana gündem maddesinin, silah gönderilmesi olduğunu da kaydetti.

ABD: PYD ile istihbarat paylaşıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, başkent Washington'da düzenlenen günlük basın toplantısında, “PYD sözcüsünün, Kobani'de koalisyonla istihbarat paylaşımları yaptıkları ve hava saldırılarını koordine ettikleri" sözleri ile ilgili soruya verdiği yanıtta, “Birçok kişiden istihbarat alıyoruz. Bilgiler alabileceğimiz her yere bakıyoruz. Dolayısıyla evet, bazı istihbarat ve bilgi paylaşımları bulunuyor. Bu her alanda tekrarlayacağınız bir şey değil tabi ki ama bu doğru" dedi.

Harf, PYD sözcüsünün, geçen hafta sonu Paris'te "ABD ile PYD arasında yapılan ilk görüşme değil, ancak ilk kez açıklanan görüşme" açıklamasına yönelik soruları yanıtlamaktan kaçındı. Marie Harf, ABD'nin Irak'ta KRG'ye (Kurdistan Regional Government-Bölgesel Kürt Yönetimi) yaptığı gibi, Suriye'de de PYD'ye de silah sağlayıp sağlamayacağına ilişkin soruyu da “Bu konuyu düşündüğümüz ya da göz ardı ettiğimiz gibi bir söyleme girmeyeceğim ama bu hali hazırda yapmakta olduğumuz bir şey değil" diye konuştu.

PYD ile ABD'li yetkililer arasında yapılan görüşmenin geçtiğimiz hafta sonu Paris'te yapıldığı söylemlerini yalanlamayan Marie Harf, PYD ile IŞİD'e karşı koordinasyon içinde olmadıklarını, yalnızca direk görüşme başlattıkların belirtti. (Kaynak: Hürriyet)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.