PYD zorunlu askerlik planlıyor

PYD zorunlu askerlik planlıyor

PYD Rojava'da 18-30 yaş arasındaki gençleri zorla askere alıyor. Muhalefet ve akademisyenler ise bu uygulamanın meşru olmadığını söyleyerek, Halk Meclisinin herkesi temsil etmediğini belirtiler.

QAMIŞLO- Demokratik Birlik Partisi (PYD) Rojava’da zorunlu askerlik ile bölgedeki halkı göçe zorlamayı planladığı öne sürüldü.

PYD kontrolünde olan Rojava Halk Meclisi’ne zorunlu askerlik tasarısını sundu. Tasarıya göre kadın erkek 18 yaş ile 30 yaş arasındaki her kes zorunlu askerlik yapacak.

Rojava Halk Meclisi’ne sunulan taslakta, “ Halkın tüm unsurları vatanı korumak zorundadır. Bu esas üzerine ırk din ayrımı yapılmaksızın her aileden 18-30 yaş aralarında olması şartı ile zorunlu askerlik yapacak.” İfadeleri yer aldı.

Rojava Halk Meclisi’ne sunulan taslakta bazı istisnai durumlarda zikredildi.

Askere almada muaf olmanın şartları ise,

“-Halk Savunma Birliklerinde (HPG) asayiş birimlerinde ise

-Kürdistan Bağımsızlık Hareketi’nde ise

-Özürlü ise

-Kronik hastalığı var ise

-Öğreniciler askerliğini tecil edebilecek. Ancak sadece bir yıl tecil edebilecek.”

Şeklinde belirtildi.

Öte yandan konu ile ilgili açıklama yapan Hasekî Fırat Üniversitesi Sanatlar Fakültesi Dekanı Ferit Sadun, Rojava Halk Meclisinin herkesi temsil etmediğin söyleyerek, “ Kanton bölgedeki meclis herkesi kapsamıyor. Halkın seçimi ile olmadan bir şeyin kabul edilmesi kabul edilemez.” Dedi.

Zorunlu askerliğin daha fazla baskıdan başka bir şey getirmeyeceğini belirten Ferit Sadun, “ Bu yüzden halk göçe zorlanacak. Bölge onlar için boşalmış olacak. Aileler çocukları ile bu baskıdan kurtulmak için bölgeyi terk etmek zorunda kalacak özelikle de gençler. Bu karar meşru bir yerden gelmediği için geçersizdir.” şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler