“PYD’nin baskılarıyla Qamişlo yaşanılmayacak hâle geldi”

“PYD’nin baskılarıyla Qamişlo yaşanılmayacak hâle geldi”

Suriye Kürdistan’ın Qamişlo bölgesinden göç edenler, Kürt halkının önceleri rejimin zulmünden kaçtığını sonrasında ise artan PYD zulmü nedeniyle evlerini, topraklarını terk etmek zorunda kaldıkları anlattılar.

Bundan 5 yıl önce Suriye Kürdistan’ın Qamişlo bölgesinden göç eden ve bir kısım yakınının halen Qamişlo’da bulunduğunu söyleyen Rıdvan Ramazan, Qamişlo’nun, PKK’nin Suriye kolu PYD’nin baskıları nedeniyle yaşanılmayacak hale geldiğini, PYD/YPG’nin kendilerine muhalif olanlara baskı yaptığını söyledi. 

Qamişlo’dan Diyarbakır’a göç eden Kürtlerden Rıdvan Ramazan, halkın yaşadığı acı ve zulümleri anlatarak, Qamişlo’nun özellikle PYD’nin eline geçtikten sonra huzurlarının kalmadığını dile getirdi.

Kürtlerin çoğunun Qamişlo’dan kaçtığını ifade eden Rıdvan Ramazan, PYD’nin halka yaptığı baskıya dikkat çekerek, “Doğrusu PYD halka, Esed’den daha fazla baskı ve zulüm yapıyor.  Telefon ile oradaki yakınlarımla son durum hakkında görüşüyorum ama hiç iyi haberler almıyorum. Hayat şartları hiç iyi değil,  yaşam alanında çok zorluklar var. Önceden Qamişlo çok güzeldi, her kültürden insanlar vardı, kimse kimseye karışmazdı. Evet, Kürtlere daha önce zulüm yapılırdı ama geçim rahattı ve huzurluyduk. Ama şimdi bu söylediklerimin tam tersi orada yaşanıyor. PYD gençleri zorla silah altına alıyor. Şimdi Qamişlo’da genç kalmamış.  Halep ve çevresinden kaçanlar Qamişlo’ya yerleşti. Bunların çoğu PYD zulmüyle karşılaşınca da oradan da göç etmek zorunda kaldılar. Halk bu sefer PYD zulmüyle karşılaştı.” dedi.

“Eğer PYD’liysen ekmek sana ulaşır değilsen ekmek bulamazsın”

Qamişlo’da daha önce işçi olarak çalışan bir insanın geçimini rahat bir şekilde sağladığını, evinde huzur olduğunu belirten Ramazan, sözlerine şöyle devam etti: “Ama şimdi ne huzur var ne de iş. Bölgede bütün işler PYD’nin elindedir. Örnek olarak fırınlar onların elindedir. Önceden ekmek 15 varaka iken şimdi 50 varaka olmuş, tabi yine de ekmek herkesin eline ulaşmıyor. Eğer PYD’liysen ekmek sana ulaşır değilsen ekmek bulamazsın. Bizim oralarda çok sayıda tüp var. PYD tüm tüplere el koymuş. Bizden boş olarak aldıkları tüpleri doldurarak Hıristiyanlara veriyorlar. Hıristiyanlar ise kendi dindaşlarına tüpleri ücretsiz veriyor. Papazlar kendi halkına ücretsiz veriyor ama PYD kendi halkından aldığı tüpleri para ile satıyor. Hıristiyanlardan boşalan tüpleri doldurup bize satıyorlar.  Hıristiyanların tüplerinin boşalmasını bekleme süresi zarfında tüpsüz kalıyoruz, bu da 2 aya tekabül ediyor. Tüpler 500-600 varakaya satılıyor, halk çaresizlikten bu fiyata tüpleri alıyor. Önceden tüpe verilen bu parayla Suriye’de 15 günlük geçim sağlanırdı. 50 kiloluk şekerin fiyatı Türkiye parasıyla 300 lira olmuş, yani 3 bin varaka. Yumurta kolisi bin 200 varakadır, Türkiye parasıyla 15 lira oluyor. YPG sadece fırsatçılık yapıyor, halkı sömürüyor. Böyle yaptıktan sonra bunlara kim destek verir. İnsanları perişan ettiler. Bizim ailemiz onları desteklemediği için bölgeye gelen yardımlar onlara verilmiyor ama onları destekleyenlere veriyorlar. Allaha şükürler olsun ki biz onlardan değiliz.”

“Dindar ailelere su, elektrik ve gelen yardımlar verilmiyor”

Dindar insanların PYD/YPG tarafından sindirilmek istendiğine dikkat çeken Ramazan, “Halka çok zulmediyorlar. Mesud Barzani Qamişlo’da elektrik olmadığı için 10 jeneratör gönderdi. PYD bu jeneratörleri kendi karakollarında kullanıyor. Bir eve şayet elektrik verilirse ücretsiz elde ettikleri elektriği parayla halka satıyorlar. Mesela mazot litresi 7 varaka iken şimdi 50 varakadır. Petrollerde mazot var ama PYD satışa izin vermiyor. Bunu stok yaparak zamlı satıyor. Bölgede ciddi su sıkıntısı da var. Çeşmede su akmıyor aksa da çok az akıyor ya da tankerlerden alınıyor, bu su da parayla satılıyor. Dindar insanlar PYD’ye katılmadıkları için zulüm ve baskılara maruz kalıyor. Dindar ailelere su, elektrik ve gelen yardımlar verilmiyor. Köylüler perişan olmuş. Örnek vereyim birinin 6 dönüm tarlası var, bunun 3 dönümünden çıkan hasadı PYD zorla alıyor. Köylü de aç kalmamak için bu uygulamaya ses çıkaramıyor. Tarlalardan çıkan hasat sebze haline ulaşana kadar yaklaşık 5 arama noktasından geçiyor, her noktada da köylü rüşvet vermek zorunda kalıyor. Bu da sebze meyve fiyatlarına yansıyor.” ifadelerini kullandı.

“Taziyemiz 2’inci gününde PYD tarafından keyfi olarak kaldırdı”

PYD/YPG’nin rejim ile beraber hareket ettiğini söyleyen Ramazan, “PYD,  nerede bir hırsız, uyuşturucu bağımlısı, Allah korkusu olmayan, kötü fiilleri olan kişi varsa asayişe yerleştirdi. Hatta bunların birçoğunu cezaevinden çıkarttı. Neden, çünkü bu insanlar Allah’tan korkmadığı için her işi yaptırabilirler. 5 ay önce babamın taziyesi oldu Qamişlo’ya gittim. Bizim oralarda taziye günü 3 gündür. Taziyemiz 2’inci gününde PYD tarafından keyfi olarak kaldırdı. Oysaki kendi taziyelerini 3 gün yapıyorlardı. Bunun üzerine taziyemizi kaldırma nedenini sormak için askeri yetkili biri ile görüşmek istedik. Israrlarımız sonucu biriyle görüştük. Görüştüğümüz şahıs Esed’in askeriydi ve PYD bunun emrindeydi. Derdimizi anlattık ama bir sonuç elde edemedik. PYD’ye ‘Esed’e karşı gelmeyin ne yapıyorsanız yapın’ denilmiş.”

“Kürtler içerisinde saygın biri olan Mişel Temo’yu Salih Müslim’in adamları şehit etti”

PYD/YPG’nin bölgede etkin olan muhalif yapılara tahammülünün olmadığını ifade eden Ramazan, “Qamişlo’da 3 hareket vardı.  Özellikle bunlardan Selahattin ile Azadi örgütü etkindi. Salih Müslim bu topluluklara ‘Ya bize katılacaksınız ya da sizi öldüreceğiz’ tehdidinde bulunarak açık açık tehdit etti.  Selahaddin ve Azadi hareketi Esed’e karşı direnişe geçince, Salih Müslim onları öldürdü ya da göçe zorladı. Bu örgütlere mensup olanların bazıları Şam’a bazıları da Halep’e geçtiler, kimisi de cezaevine atıldı. Kürtler içerisinde saygın biri olan Mişel Temo’yu Salih Müslim’in adamları şehit etti. YPG bu suikastı yaptıktan sonra Esed’i suçladı ama halk bunu yapanın PYD olduğunu biliyordu. Nitekim hastanede vücudunda çıkan mermilerin Esed’in olmadığı ortaya çıktı.” diye konuştu.

“Birçok imam PYD tarafından şehit edildi”

PYD’nin dindar insanları kendilerine katılmaları için zorladığını dile getiren Ramazan, “Baskı ve zulümlerden dolayı birçok dindar insan Qamişlo’dan göç etmek zorunda kaldı. Hatta PYD bazı şeyhleri de şehit etti. Molla Kemal adında bir şeyh vardı; sabah namazında cami kapısının önünde PYD tarafından şehit edildi. Esed tarafından imamlara hutbe talimatları gönderilirdi. Birçok imam hutbe talimatlarını yerine getirilmediği için PYD tarafından şehit edildiler. Şimdi sözde mollalar var ama Esed’i ve YPG’yi öven paralı mollalar. Anlayacağınız Qamişlo’da bulunan şeyh, molla ve dindar insanlar hepsi baskı ve zulümlerden dolayı ya şehit edildiler ya göç ettiler ya da cezaevine atıldılar. Şu an cezaevlerinde sadece dindar insanlar var. Bu kişilerden Allah’tan ve peygamberden bahsedilmemesi isteniyor. Cezaevinde olan dindarların aileleri ile görüşmesinde bile para alıyorlar. Aile para verdikten sonra YPG izin verirse görüşe izin veriliyor. Allah’tan korkanların payına Qamişlo’da zulüm düşmüş.” ifadelerini kullandı.

“Bir kadın şayet çarşaf giyerse IŞİD mensubu diye gözaltına alınır”

Qamişlo’da çarşafın yasak olduğunu söyleyen Ramazan, “Bir kadın şayet çarşaf giyerse IŞİD mensubu diye gözaltına alınır, zorluklarla karşılaşır ve ardında cezaevine atılır. Yani anlayacağınız Qamişlo’da çarşaf yasaktır.” dedi.

“Dindar halk fişlenme korkusuyla hastaneye gitmiyor ”

Yapılan baskı ve zulümleri sıralamakla sonunun gelmeyeceğini dile getiren Ramazan, “Hastanelere onların yaralıları geldiğinde ilgileniliyor ve para kendilerinden almıyorlar ama halktan gelen biri olsa para kendilerinden alınıyor ve ayrıca ameliyat ücretleri de çok fazla. Orada insani düşünen doktorlar kalmadı, hepsi kaçtılar. Hastanelere dindarlar baskı görürler veya fişlenirler diye gelmiyor. Sadece özel hastaneye gidiyorlar ama burada da PYD’nin ajanları bulunuyor. Ben yapılan zulümleri sıralarsam sonu gelmez. Şimdi de oradan göç eden halkın ev ve arazilerine PYD tarafından el konuluyor. Bunu ‘Neden topraklarımızı terk ettiniz’ diyerek yapıyorlar. Qamişlo’dan çıkmak istediğinizde rüşvetle çıkabiliyorsunuz. Ben çıktığımda 350 dolar vermek zorunda kaldım.” diye konuştu.

“Okullarda Apo’yu bir ilah olarak gösteriyorlar”

PYD’nin Qamişlo’da yeni açtığı okullar ile çocukların beyinlerinin yıkandığına dikkat çeken Ramazan, şunları dile getirdi:  “Bu okullarda Apo’nun kitabından eğitim veriliyor. İslami hiçbir eğitim yok. Gençlerin aklını zehirliyorlar. Apo’yu bir ilah olarak gösteriyorlar. Hayatta her şeyin Apo’nun elinde olduğunu söylüyorlar. Çocuklarda bu kadar Apo’nun övülmesinden sonra beyinleri yıkanıyor.”

“Ben diyorum ki bunlar Kürt değil!”

PYD’nin davasının Kürtlük olmadığına da vurgu yapan Ramazan, “Ben diyorum ki bunlar Kürt değil! Bunlar Esed’e çalışıyorlar. Kobani’deki çatışmalardan göç eden halkın arazilerine el koydular. Kobani’de çatışmalar şiddetlenince İzmir’den Kobani’ye gidenler Hıristiyan yapılıyordu. Kobani’ye gelenlere Kur’an-ı Kerim düşmanlığı aşılanıyor ve Kur’an’ın yanlış bir kitap olduğu empoze ediliyor. Bunu okullarda da uyguluyorlar.” dedi. (M. Hüseyin Temel – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler