Rabia katliamının üzerinden 5 yıl geçti

Rabia katliamının üzerinden 5 yıl geçti

Mısır'ın seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin darbeyle görevden uzaklaştırılmasının ardından tarihe ‘Rabia’ olarak geçen katliamın 5’inci yıldönümü dolayısıyla İstanbul’da program düzenlendi.

Mısır'da darbeci Sisi komutasındaki asker ve polislerin gerçekleştirdiği ‘Rabia’ katliamının üzerinden 5 yıl geçti. Katliamın yıldönümü nedeniyle Envar-ul Kur’an Vakfı tarafından İstanbul’da bir anma programı düzenlendi.

Fatih Nikah Sarayı’nda düzenlenen programa akademisyenler, âlimler, eski milletvekilleri gibi Mısırlı yetkililerden oluşan birçok önemli isim katıldı.

Konuya ilişkin İLKHA’ya değerlendirmede bulunan program organizatörlerinden Abdurrahman Fethi Muhammed, Meşru Cumhurbaşkanı Dr. Muhammed Mursi'nin meşruiyetini korumak ve askeri inkılabı devirmek için yapılan gösterilere bizzat kendisinin de katıldığını söyledi.

Fethi Muhammed, “Katliamdan 5 yıl sonra halen ayaktayız. Bu ümmetin umudu ve bu devrimin yakıtı olan her yerdeki tüm gençlerin dikkatini çekmek istiyoruz. Bütün öldürmelere, idam kararlarına, yargısız tasfiyeler ve tutuklamalara rağmen gençler dayanıklılıkta ve ilklerine bağlı kalmakta en güzel örnek oldular. Bütün eziyetlere karşı ve pahalılığa rağmen şehit ve tutuklu aileleri halen ayaktadırlar. Bu halkın uyanışının gençlerin uyanışına bağlı olduğunu gösteriyor. Beş yıl sonra gençler gözlemlendiğinde şu anlaşıldı: Gençler yeniden dönecekler, dönecek ve bu ümmeti ayağa kaldıracaklar. Dönecek ve zaferi ikame edecekler. İnkılap düşecek, son altmış yıldır ülkeyi yakıp yıkan askeri hükümet düşecek. Mısır'da hürriyet, adalet ve kalkınmada yeni bir dönem başlayacak.” diye konuştu.

Rabia katliamı yaşandığı zaman henüz 12 yaşlarında olan Aliya ise ailesiyle beraber sürekli meydanlara çıktığını ve sadece katliam günü annesi tarafından eve yollandığını söyleyerek, katliamı televizyonlardan öğrendiğini belirtti.

Aliya, “Benim iki ağabeyim meydanlardaydı. En ön saflarda duruyorlardı. 6 Ekim’de yapılan saldırılarda bir ağabeyim yaralandı ve diğer ağabeyim tarafından hastaneye kaldırıldı ama yetiştirilemedi, şehit oldu. Vurulduğunu biliyordum fakat şehit olduğunu annemle hastaneye gidince öğrendim.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.