Radyasyon Araştırma Ekibi Batman’da

Radyasyon Araştırma Ekibi Batman’da

Çernobil patlamasından sonra Karadeniz Bölgesini etkisi altına alan radyasyon sızıntısını inceleyen ekip Batman’da bir araya geldi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Çevik, araştırma ekibinden Batman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nevzat Damla ve Batman’ın tanınmış araştırmacılarından Jeoloji Yüksek Mühendisi Ümit Işık Batman’da buluştu.

Jeoloji Yüksek Mühendisi Işık, “Çernobil faciası sonrası ülkemizde özellikle Karadeniz bölgesinin büyük bir kısmını etkisi altına alan radyasyon sızıntısını yıllarca ekip başkanımız Prof. Dr. Uğur Çevik’in öncülüğünde araştırdık. Çalışmalar halen sürmektedir.  Başkanımız Prof. Dr. Çevik ile birlikte yaklaşık 10 yıldır özellikle Batman ve çevresinde gerek kimyasal, gerek radyolojik çevresel risk alanlarını belirlemeye çalışıyoruz. Batman’da yaptığımız araştırmalarda içme, kullanma ve yüzey suları başta olmak üzere, topraktaki  radyasyon ölçümlerini Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun desteğiyle yapıyoruz."dedi.

Amaçlarının benzer çalışmaları bölgenin diğer illerine yaymak olduğunu belirten Işık, "Genel olarak Batman’ın toprak ve suları radyolojik açıdan ciddi bir risk taşımıyor, fakat bu demek değildir ki kimyasal açıdan ‘sularımız temizdir’. Batman’da bu alanda radyolojik açıdan iyi bir veri tabanı oluşturmuş bulunuyoruz. Radyolojik  ve kimyasal değerler bazı durumlarda birbirine uymayan sonuçlar verebilmektedir. Batman’daki en büyük sıkıntı yeraltı sularına petrol ve petrol türevi maddelerin özellikle fenolün karışmasıdır. Şu anki yol haritamız bölgenin toprak ve su kaynaklarının her türlü kirlilik seviyelerini belirlemek ve kimyasal açıdan da başta ağır metaller olmak üzere, petrol ve petrol türevi kirleticileri olmak üzere veri tabanı oluşturabilmektir." diye konuştu. (İLKHA)

 





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.