Ramazan ayı her yönüyle çok güzel geçiyor

Ramazan ayı her yönüyle çok güzel geçiyor

On bir ayın sultanı olan rahmet, mağfiret ve bereket ayı mübarek ramazana kavuşmanın sevincini yaşadıklarını belirten Gaziantepliler, ramazan ayının her yönüyle çok güzel geçtiğini ve bir sevinç kaynağı olduğunu söylediler.

İslam'ın rükünlerinden olan ve Allah nezdinde en sevilen, mükâfatı ise sadece Allah-u Teâlâ tarafından belirlenmiş olan ramazan orucu 6 Mayıs Pazartesi günü başladı. "On bir ayın sultanı" olarak tabir edilen, içerisinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'ni de barından ve Kur'an-ı Kerim'in indiği ramazan ayı tüm İslam âleminde olduğu gibi Gaziantep'te de tüm güzelliğiyle idrak ediliyor.  

Ramazan ayının gündüzlerini oruç ve mukabeleyle gecelerini ise teravih namazı ve diğer ibadetlerle dolu dolu yaşamaya çalıştıklarını belirten Gaziantepliler, bu ayın bir fırsat olduğunu ve bu ayın en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiler.     

Ramazan ayının aynı zamanda bereketiyle geldiğini dile getiren vatandaşlar, bu ayın bereketinden de istifade edilmesi, yardımlaşma ve dayanışmanın da unutulmaması gerektiğini belirttiler.

"Ramazan ayını iyi değerlendirmek lazım"

Ramazan ayının çok güzel geçtiğini belirten Hasan Kiraz, "İslam âleminin ramazan ayı mübarek olsun. Ramazan ayı çok iyi geçiyor. Çarşıda geziyorum, maalesef oruç tutanlar da tutmayanlar da çok. Ama yine de ramazan çok iyi geçiyor. Ramazan ayını iyi değerlendirmek lazım. Ramazan bizim için bir fırsat ayıdır. Bundan dolayı günahlarımızdan kurtulmak için ramazan ayı önemli bir fırsattır. Bundan dolayı hem gecemizi hem de gündüzümüzü ibadetle geçirmeliyiz. Bu ayda mukabeleler oluyor ve daha çok vakit namazlarını camide kılıyoruz. Bu şekilde ramazanı en iyi şekilde yaşamaya çalışıyoruz." dedi.

"İnsanların açıktan yiyip içmeleri beni rahatsız ediyor"

Oruç ibadetinin Allah'ın bir emri olduğunu ve bundan dolayı mübarek ramazan ayında oruç tutmayanların oruç tutanlara karşı saygı göstermesi gerektiğini belirten Necmeddin Meter, "Ramazan ayı atmosferi her zamanki gibi güzel geçiyor, ama insanlara baktığımız zaman böyle eski ramazan havası göremiyorum. Çünkü çarşı ve pazarda hem iş yerlerini açık görüyorum hem de insanlar böyle toplum içerisinde oruç tutmayanlar insanların gözünün içerisine baka baka yiyip içiyorlar. Bu da beni rahatsız ediyor. Yoksa biz ramazandan memnunuz İnşallah. Ramazan da bizden memnundur. Evet, oruç tutup tutmamak tabi ki herkesin kendi görevi ve vazifesidir. Ama insanların bu konuda birbirlerine saygı göstermesi lazım. Normal zamanda herkes bunu yapabilir ama ramazan ayında oruç tutmayan bir insan diğer insanlara saygı göstermelidir. Oruç tutmuyorsa bile en azından evde yiyip içmesi lazım. Ramazan ayı bizim için günahlarımızdan kurtulmamıza vesiledir. Günahlarımızdan arınma, ibadetlere yönelme, kötülüklerden uzak durma, hayır ve hasenat noktasında biraz daha gayret göstermeye bir vesiledir. Cenabı Allah'ın bize göstermiş olduğu bir fırsattır. Bunu en iyi şekilde değerlendirmek lazım. Gündüzleri oruç tutarak, geceleri teravih namazıyla, tesbihatla iyi geçirmeliyiz." ifadelerini kullandı.

"Ramazan her yönüyle çok iyi geçiyor"

Ramazan ayının her yönüyle güzel geçtiğini, ancak fiyatların pahalı olmasının doğru olmadığını belirten Mehmet Yılmaz da şunları söyledi:

"İslam âlemine, Türkiye'ye ve bütün Müslümanlara bu ramazan ayının hayırlar ve uğurlar getirmesini temenni ediyorum. Yaşımızdan dolayı belki biraz zorlanıyoruz, ama yine de orucumuzu tutmaya gayret gösteriyoruz. Allah'a hamdolsun orucumuzu tutuyoruz. İnşallah bundan sonra ki ramazanlara da sağlık ve mutluluk içerisinde tekrar ulaşmamızı Allah'tan temenni ediyorum. Herkese sabırlar ve mutluluklar diliyorum. Allah bayramı görmeyi de bizlere nasip etsin. Bu sene hava serin, pek zorlanmıyoruz. Ben de şahsen pek fazla zorlanmıyorum. Namaz vakitlerinde camiye gidiyoruz. Namazlarımızı camide kılmaya çalışıyoruz. Yani ramazan her yönüyle çok iyi geçiyor. Fakat ekonomik yönden gerçekten bazı sıkıntılar var. Fiyatlar çok yüksek. Bugün markete gittim, domatesin kilosu 9 TL'ydi. Ben domatesi 6 buçuk TL’den aldım. Ama alamayanlara Allah yardım etsin. İnşallah piyasanın ateşi düşer de hiç olmazsa iftar ve sahur sofraları bol bir şekilde donanır." şeklinde konuştu.

"Eski ramazanların da şimdiki ramazanların da ayrı bir güzelliği var"

Hava serin olduğundan dolayı ramazanın çok güzel geçtiğini belirten Erol Keretli, şunları söyledi:

"Havalar çok güzel gidiyor. Hava ne sıcak ne de soğuk, bundan dolayı güzel geçiyor. Rahatlıkla orucumuzu tutuyoruz. Allah, her sene rahat ve huzur içerisinde bu günlere çıkmaya nasip eylesin. Eski ramazanların ayrı bir güzelliği, şimdiki ramazanların da ayrı bir güzelliği var. Eskiden pek fazla bir şey yoktu. Ama şimdi ne ararsanız var. Eski günler pek iyi değildi. Belki insanlık yönünden güzeldi. Ama şimdi bolluk yönünden güzel ve her şey var."

"Bu mübarek ayın tadını çıkarmaya çalışalım"

Ramazan ayının bereketiyle birlikte geldiğini belirten Asım Tatar, "Mübarek ramazan ayı geldi ve yüzlerimiz güldü. Her şey bereketlendi. İnsanlar birbirlerine saygı göstermeye başladılar. Teravih namazımızı kılıyoruz, orucumuzu tutuyoruz. Ramazan ayı çok güzel bir aydır. Rabbim her zaman bugünlere çıkmayı nasip eylesin. Bu mübarek ayın tadını çıkarmaya çalışalım. Dedikodu kalmadı, her şey çok güzel. Allah’ın bereketi bütün ümmeti Muhammed’in üzerine olsun." temennisinde bulundu.

"Eski ramazanlarda saygı vardı"

Mehmet Serinkaya, "Ramazan ayı güzel geçiyor. Ramazan ayından çok memnunuz. Eski ramazanlar ile şimdiki ramazanlar arasında çok fark var. Şimdiki ramazanların tadı yok. Oruca saygı hiç yok. Ama eski ramazanlarda saygı vardı. Ama şimdi saygı kalmadı. Hiç günah bilen, saygı gösteren yok." diyerek dert yakındı.

"Bu ay bereket ayı ama pahalılık bu ayın bereketini gölgede bırakıyor"

Ali Şernet, "Ramazan ayı iyi geçiyor. Havalar serin gidiyor. 2 gün oldu, şükürler olsun ramazan çok iyi geçiyor. Bu ay bereket ayı, ama pahalılık bu ayın bereketini gölgede bırakıyor. Vatandaşlar istediğini alamıyor, ihtiyacını almakta zorlanıyor. Bu konuda bir bereket kalmamış. Manavdan 30 TL’ye 3 kilo meyve bile alamazsınız. Bakkala 50-100 TL’ye çocuklarımıza acaba ne alabiliriz?" diye sordu.

"Bu ayda ibadetlerimizi arttırmamız lazım"

Ramazan ayına ulaşmanın sevincini yaşadığını belirten Senaullah Eker, "Ramazan ayının ilk günleri çok iyi geçiyor, hiç zorlanmıyoruz. Her ramazan güzel geçtiği gibi bu sene de ramazan güzel geçiyor. Diğer günlere göre biraz daha ibadetlere sıkı sarılmamız lazım. Ramazan ayı diğer aylara göre farklı bir aydır. Ramazan ayı, on bir ayın sultanıdır. Bu ayda daha güzel ibadetler yapmak lazım. Bu ayda ibadetlerimizi arttırmamız lazım." diye konuştu.

"Ramazan ayı bereketiyle geldi"

Ramazan ayının bereketiyle geldiğini ve satışlarının arttığını belirten esnaf Tuncay Şenyurt, "Ramazan İnşallah hayırlı uğurlu olur. Ramazan ayı bereketiyle geldi. Ramazan ayından dolayı biz de tatlı ve simit çeşitleri yapıyoruz. Ramazan kahvemiz var. Her gün iftara hazırlık yapıyoruz. Halep kahvesi ramazan ayına has bir simittir. Çok değişik bir tadı var." dedi.

Meyan şerbeti satışı yapan Mesut Yalçın ise şunları kaydetti:

"Ramazan ayı herkese hayırlı ve uğurlu olsun. İnşallah bol rızıklı bir ramazan diliyorum. Ramazan ayı bereketiyle geldi. Meyan şerbeti satıyoruz. Meyan şerbeti Gaziantep’e has bir içecektir. Sahur ve iftarda içiliyor, sindirime iyi geliyor. Meyan şerbeti, susuzluğu giderici, serinletici ve hazmettirici özelliğine sahiptir."

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.