"Ramazan ayında ailemizle camilere dolmamız lazım"

"Ramazan ayında ailemizle camilere dolmamız lazım"

Ramazan ayı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, mübarek Ramazan ayında Müslümanları camilere davet etti.

Yarın başlayacak mübarek Ramazan ayıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Türkiye Diyanet ve Vakıf Görevlileri Sendikası (Diyanet-Sen) Van Şube Başkanı Nurullah Arvas, Ramazan ayında tutulan oruçla kişinin nefsini terbiye ettiğini belirtti.

Mübarek Ramazan ayının 27 Mayıs Cumartesi günü itibariyle başlayacak olmasından dolayı İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Diyanet-Sen Van Şube Başkanı Arvas, Müslümanların Ramazan ayına; ruhuyla, düşünceleriyle, fikri ve yaşantısıyla hazırlıklı olması gerektiğini belirterek, halkı camilere davet etti.

Ramazan orucunun sadece o gün bedeni yemek yemekten muaf tutmak olmadığını söyleyen Arvas, “Ramazan ayını her şeyimizle; bedenimizle, ruhumuzla, bilincimizle yaşamamız lazım. Ramazan ayı demek nefislerimizin terbiye edildiği, şeytanların zincirlere vurulduğu, rahmet pınarlarının aktığı ve Müslümanların sevap kazanma fırsatı bulduğu mübarek bir aydır. Ramazan orucu sadece o gün bedeni yemek yemekten muaf tutmak değildir. Ramazan ayına ruhumuzla, düşüncemizle, fikrimizle ve yaşayışımızla hazırlıklı olmamız lazım.” dedi.

"Ramazan ayında ailemiz ve çoluk çocuğumuzla camilere dolmamız lazım"

Ramazan ayının tövbe ve istiğfar için büyük bir fırsat olduğunu ifade eden Arvas, "İnsanlarımız Ramazan ayına çok duyarlılar. Ramazan ayının dışındaki aylarda doğru düzgün İslami bir hayat yaşamayan, doğru dürüst namaz kılmayan, Kur’an okumasını bilmesine rağmen okumayan insanlar, Ramazan ayı gelince bir nebze de olsa kendini dine adapte edip camiye gidiyor. Orucunu tutup nefsini terbiye edebiliyor. O vakitlerde camiden çıkmak istemiyor ve teravih namazlarına iştirak ediyor. Ramazan ayında daha önce kılamadığı namazlarını kaza ediyor. Ramazan ayı işlediğimiz günahlara tövbe fırsatı veren bir aydır. Dolayısıyla eksik ibadetlerimizi yerine getirmek için fırsat verilen bir aydır. Ramazan ayında ailemizle çoluk çocuğumuzla camilere dolmamız lazım." diye konuştu.

"Hatimle teravih namazı kılınacak camilerimiz olacaktır"

Ramazanın son 10 gününde idrak edilen itikâf ibadetinin yapılacağı camilerin aynı zamanda hatimle teravih namazı kılınacak camiler de olacağını belirten Arvas, "Malumunuz Ramazan ayının son 10 günü idrak ettiğimiz itikâfın her günü bir Kadir Gecesi olması tahminiyle insanlarımız camilerde yemek yiyor, ibadet ediyor, orada yatıp kalkıyor ve orada zamanını geçiriyor. İtikâfa hazır camilerimizde hatimle teravih namazı kılınacak camilerimiz olacaktır. Çocuklarımız orada ders alacak, Kur’an okuyacak. Dolayısıyla halkımızı yaşlısıyla, genciyle, kadınıyla, erkeğiyle, çocuğuyla camilere davet ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Sıcak günlerde oruç tutan Müslümanlara Allah'ın yardım ettiğini söyleyen Arvas, "Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesine rağmen, insandaki o manevi ortam susuzluğu aratmıyor. Bu konuda da Rabbimiz yardım ediyor. Elbette yaşlı insanlarımız, hasta olan insanlarımız var. Elhamdülillah İslam dini kolaylık dinidir. Hasta olan insanları İslam dini oruç tutmakla mükellef tutmuyor. Sağlığı yerinde olan insanlarımızın da kendini güneşten muhafaza edecek şekilde oruç tutması gerekiyor. Oruçlu halde daha çok çalışmak doğru olmadığı kadar, uyumakta doğru değildir. Bilindiği üzere Ramazan ayı her yıl 10 gün geriye gidiyor bu vesileyle Ramazan her mevsime denk geliyor bu da ayrı bir güzelliktir. Belki gün boyu hiç yemek yeme fırsatımız olmuyor ama Ramazan ayındaki gibi nefsimiz terbiye olmuyor. Çünkü biz oruca niyet ettiğimiz zaman bedenimizle, ruhumuzla ve bütün hücrelerimizle Allah’a söz veriyoruz." şeklinde konuştu.

Havanın sıcaklığını bahane edenlerin "Oruç başıma vurdu" gibi sözler kullandığını ve bu tür sözlerin bir Müslüman'a yakışmadığını dile getiren Arvas, "Allah Resulü şöyle buyuruyor; Kişi oruç tutar ama ona hiçbir faydası olmaz, sadece açlığı ona kâr kalır. Bunun sebebi nedir diye sorarsak kişi oruç tutar ama minnet eder, insanlara bağırır, küfreder, haksızlık yapar, zulmeder ve bir şekilde manevi olarak orucunu bozar." dedi.

"Müslümanların çektikleri sıkıntıları hissetmemiz lazım"

Ramazan ayında genel olarak Müslümanların yaşadığı sıkıntıları hissedip, onlar için elimizden geleni yapmamız gerektiğini söyleyen Arvas, son olarak şunları söyledi: "Bugün Suriye’de, Mısır'da, Irak'ta ve diğer İslam coğrafyalarında Müslümanların çektikleri sıkıntıları hissetmemiz ve elimizden geleni yapmamız lazım. Ramazan ayının genelde bütün İslam ümmetine özelde Türkiye’mize, Van’ımıza hayırlar getirmesini, daha çok birliğimize, dirliğimize ve kardeşliğimize vesile olmasını Allah'tan niyaz ediyorum. Zulüm, baskı, açlık, işkence altında kalan, hicret etmek zorunda kalan ve muhacir olan bütün Müslümanların kurtuluşuna vesile olmasını Rabbimden niyaz ediyorum." (Yılmaz Sönmez-İLKHA)


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.