"Ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirmeliyiz"

"Ramazan ayını en iyi şekilde değerlendirmeliyiz"

Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Ramazan ayının bütün ibadetleri içerisinde toplayan bir ay olduğundan dolayı bu ayın en iyi şekilde değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

On bir ayın sultanı Ramazan ayının, orucun yanı sıra namaz ve Kur'an ayı olduğunu belirten Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Ramazan ayının müminler için fırsat ayı olduğunu, bu ayın ibadet ayı olmasının yanı sıra birlik ve beraberliğin sağlandığı yardımlaşma ayı olduğunu söyledi.

Mübarek Ramazan ayının 27 Mayıs Cumartesi günü itibariyle başlayacak olmasından dolayı İLKHA’ya açıklamalarda bulunan Gaziantep İl Müftüsü Ahmet Çelik, Ramazan ayının bütün ibadetleri içerisinde toplayan bir ay olduğundan dolayı bu ayın en iyi şekilde değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Ramazan ayının Müslümanların hasretle beklediği bir ay olduğunu belirten Çelik, "11 ayın sultanı hoş geldi ve sefalar getirdi. İnsanımız Ramazan ayını büyük bir hasretle bekliyordu. Ramazan ayı rahmeti, bereketi, affı, bolluğu, kardeşliği, birliği ve dirliği ile gelir. Ramazan ayı on bir ayın sultanıdır. Bir ömre bedel bir aydır. Kur’an-ı Kerim'in ifadesi ile bin aydan hayırlı bir aydır. Ramazan ayı mükâfatın arttığı, af ve mağfiretin çokça ihsan edildiği bir aydır." dedi.

"Oruç ibadeti her türlü gösterişten uzak bir ibadettir"

Çelik, "Ramazan ayının ibadeti oruçtur. Oruç ibadeti İslam’ın beş temel şartından biridir. Ramazan ayında bir ay boyunca oruç tutulur. İmsak vaktinden iftar vaktine kadar yemeden, içmeden ve her türlü yasaklardan uzak bir şekilde sadece Allah rızası için yapılan bir ibadettir. Oruç ibadeti her türlü gösterişten uzak bir ibadettir. Allah bir kutsi hadiste ‘Kulum orucu benim için tutar onun sevabını da ben veririm’ buyuruyor. Oruç tutuluyorsa sırf Allah için tutuluyor. Çünkü bir kimsenin oruç tuttuğundan isterse hiçbir kimsenin haberi olmaz. Bundan dolayı oruç tutan müminler Allah rızası için tutuyorlar. Onun mükâfatını da Allah verecek." ifadelerini kullandı.

"Ramazan ayı aynı zamanda Kur’an ayı olduğu kadar zekât infak ve sadaka ayıdır"

Ramazan ayının orucun yanı sıra Kur'an-ı Kerim ayı olduğunu, Ramazan ayında yapılan ibadetin diğer aylara oranla daha faziletli olduğuna dikkat çeken Çelik, "Ramazan ayı oruç ayı olduğu kadar Kur’an ayıdır. Çünkü Kur’an-ı Kerim'in yine kendi ifadesine göre, ‘Ramazan ayı öyle bir aydır ki Kur’an o ayda inmeye başlamıştır’ Kur’an-ı Kerim hakkı batıldan, haramı helalden ayıran bir kitaptır. Ramazan ayı aynı zamanda Kur’an ayı olduğu kadar zekât, infak ve sadaka ayıdır. Ramazan ayı bir paylaşma ayıdır. Fitre sadakasının bu ayda verilmesi gerekir. Bir de Müslümanlar zekât ibadetlerini genelde Ramazan ayına denk getirirler. Çünkü bu ayda peygamberimizin ifadesiyle ‘nafile bir ibadet farz bir ibadetmiş gibi kabul olunur. Yapılan farz bir ibadette 70 kat fazlasıyla faziletlidir’ buyuruyor. Yine Ramazan ayı hayrın, sadakanın ve yardımlaşmanın yapıldığı bir aydır. İftarlarla, sahurlarla, Ramazan paketleriyle bir güzellik kazanır." şeklinde konuştu.

"Ramazan ayı bütün ibadetlerin yatağıdır"

Ramazan ayının her anlamıyla çok bereketli olduğunu söyleyen Çelik, bu ayda yardıma muhtaç ailelere infak edilmesi gerektiğini belirterek, şunları dile getirdi:

"Ramazan ayı bir diğer ifadeyle bereket ayıdır. Yine bu ay insanların sosyal bakımdan en çok birbiriyle ilgilendiği aydır. Bu ayda camilerimiz ve sokaklarımız dolar taşar. Ramazan ayında herkes hayatını ve yaşama biçimini gözden geçirir. Bu ayda insanlar kendilerine bir çeki düzen verir. Camilerimiz daha çok dolar. Çünkü bir ömre bedel Ramazan ayının bereketinden ve feyzinden her Müslüman istifade etmeye kalkışır. Ramazan ayı aynı zamanda bütün ibadetlerin de yatağıdır. En çok namaz da Ramazan ayında kılınır. İftar saatinden sonra insanlar camilere koşar, teravih namazlarını kılarlar. Teravihin yanı sıra bu ayda nafile namazlara ağırlık verilir. Ramazan ayı aynı zamanda namaz ayıdır. Ramazan ayı Kur’an-ı Kerim'in en çok okunduğu aydır. Bu ayda mukabeleler okunur. Gaziantep’te camilerimizde Kur’an okunur. Ramazan ayında camilerde hocalarımız yoğun bir şekilde Ramazan ayını doya doya yaşamak onun manevi feyzini çok güzel bir şekilde almak için vaizler ve nasihatler yapılır. İnsanlarımız bu ayda yapılan vaiz ve nasihatleri kaçırmamalıdır."

"Ramazan ayı ahlaki bakımdan insanların çok arındığı, seviye kazandığı bir aydır." diyen Çelik, "Çünkü peygamberimiz ‘Bir kimse dilini yalandan korumuyorsa, kötü düşüncelerden uzaklaşmıyorsa onun aç, susuz kalmasına Allah’ın bir ihtiyacı yoktur’ buyurur. Ramazan ayı birçok kötülüklere karşı da kalkandır. Ramazan ayından dolayı tüm vücut dinlenmeye alınır. Bizim, Ramazan ayında ‘ne yiyeceğim?’ diye düşünmekten ziyade ‘ne yedireceğim?’ diye düşünmemiz lazım. Çünkü Ramazan ayı bir medeniyet ayıdır." dedi.

Çelik, halkın Ramazan ayının feyiz ve bereketinden daha iyi istifade etmesi için camilerin hazır hale getirildiğini de sözlerine ekledi. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)






 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.