Ramazan  Azboy “6-7 Ekim olayları bölgeye yapılmış olan en büyük ihanettir“

Ramazan Azboy “6-7 Ekim olayları bölgeye yapılmış olan en büyük ihanettir“

6-7 Ekim olaylarının bölge ekonomisine etkisi hakkında değerlendirmelerde bulunan HAKSİAD Başkanı Ramazan Azboy, 6-7 Ekim olaylarının bölgeye yapılmış olan en büyük ihanet olduğunu belirtti.

Çözüm süreci ile beraber bir nebze nefes alan bölge ekonomisi, 6-7 Ekim olayları ile büyük bir darbe yedi. 6-7 Ekim olaylarının bölge ekonomisine etkisi hakkında değerlendirmelerde bulunan Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy, bölge ekonomisinin büyük bir yara aldığını belirtti.

Bölge ekonomisinin, 30 yıldan bu yana devam eden çatışmalar nedeniyle istediği gibi gelişemediğini belirten Azboy, gerek yer altı ve gerek yer üstü zenginliklerini istediği gibi kullanamadığını ifade etti.

Son 10 yıldır bölgede esen olumlu hava ile bir kıpırdamanın olduğunu ifade eden Azboy, “çözüm süreci ile beraber bir nebze rahatlamıştı. Fakat Diyarbakır’ı etrafındaki illerle kıyasladığımız zaman, bölge ekonomimizin ne kadar geride kaldığı görülecektir. Çok büyük yatırımlarımız vardı ancak devlet tarafından desteklenmediğinden dolayı havada kaldı.“ dedi.

“6-7 Ekim olayları bölgede bir kırılma noktası oldu“

Ticari hayatı durdurma noktasına getiren 6-7 Ekim olaylarının bir kırılma noktası olduğunun altını çizen Azboy, “Özellikle ticari hayat durma noktasına geldi. Bölgedeki büyük iş adamlarının yatırımlarını 2020’den sonrasına ertelediği, faaliyette olan projelerin ise çalışmalarını dondurduğu ve çoğunun da projelerini iptal ettiği yönünde bize haberler geliyor. Valiliğin yaptığı açıklamaya göre, 3 bin kişi bölgeyi terk etmiş. Çevremizde yatırımcıların, mevcut yatırımlarının bölgeden nasıl göç ettiğini de gördük.“ şeklinde konuştu.

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (HAKSİAD)2013 yılında Diyarbakır merkezde kurulduğunu belirten Azboy, üyelerinin arasında iş adamları, üreticiler, müteahhitler ve mühendisler gibi değişik meslek gruplarının ve ticaret erbaplarının olduğunu, muhafazakâr, helal ve harama riayet eden bir iş adamları topluluğu olduğunu ifade etti.

“Para ve sermaye, ürkek bir kuş gibidir“

Devlet tarafından alınan vergilerin vatandaşa ağır yük olduğunu ifade eden Ramazan Azboy, bir de PKK’nin bölgede yatırımcı rahatsız etmesi, vergi adı altında iş adamlarından haraç toplaması büyük olumsuzluklara neden olduğunu belirtti.

Çözüm süreciyle beraber herkes gibi kendilerinin de bu sürece umut bağladığını belirten Azboy, “Ticaret erbabı olarak bu işin hayırla sonuçlanması için dualar ettik. Ancak görünen odur ki, çözüm süreciyle bölgede sadece belirli kesimler muhatap alınmış ve HDP-PKK ve yandaşlarına peşkeş çekilmiş. Devlet bölgeden çekildi, yatırımcı emniyeti olmadığından dolayı çekilmek zorunda kaldı. Para ve sermaye, ürkek bir kuş gibidir. Bölgede bir şiddet, kargaşa olduğu takdirde, burayı ilk terk edecek olanlar sermaye sahipleri ve iş adamlarıdır.“ şeklinde konuştu.

HAKSİAD derneği ile iş adamlarını ve sermayeyi bölgeye çekmeye çalıştıklarını ifade eden Azboy, “Düzgün ve İslami ticareti toplumda yayabilmek için son iki senedir güzel çalışmalar yaptık. Yurt dışı ziyaretlerimiz oldu. Bölgenin ticaretine sermaye girmesi için elimizden geleni yapacağız.“ dedi.

6-7 Ekim olaylarına kadar bölgedeki STK ve iş adamlarından yaşanan zulümlerden dolayı ses çıkmadığını ifade eden Azboy, ancak 6-7 Ekim olaylarından sonra gerçekler gün yüzüne çıkınca, bazı ufak tefek seslerin yükselmeye başladığını belirtti.

“6-7 Ekim olayları bölgeye yapılmış olan en büyük ihanettir“

6-7 Ekim olaylarının bölgeye yapılmış en büyük ihanet olduğunu belirten Azboy, “6-7 Ekim olayları bölgenin üzerine bir karabasan gibi çöktü. Çözüm sürecinin verdiği cesaretle bölgeye gelen iş adamları vardı. Ancak olaylar üzerine onlarda bölgeden çekildi. 6-7 Ekim olayları, bölgeye yapılmış olan en büyük ihanettir.“ dedi.

Yetkililere de çağrıda bulunan Azboy, “Huzur ortamı sağlanmalı, kamu düzeni PKK/HDP yandaşlarına bırakılmamalı. Çözüm süreci yürütülecekse bu bölgenin bütün dinamikleriyle birebir görüşülmelidir.“ dedi.

Hükümete de çağrıda bulunan Azboy, özellikle İslami camia ve STK’ların tavsiyelerinin dikkate alınması gerektiğinin altını çizen belirterek, “Özellikle İslami camiaların ve STK’ların, iş adamlarının tavsiyelerini dikkate alıp o şekilde değerlendirme yoluna gitmelidir.

Yalnızca bir kısım fırka ile Kürtlerin temsilcileri olduğunu iddia edenlerle sorunun çözülemeyeceğini 6-7 Ekim olaylarında gördük. Çözüm sürecinde devlet birileriyle bunu görüşüp diğerleri ile görüşmediği takdir de büyük sıkıntılarında ortaya çıktığını gördük.“ şeklinde konuştu.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.