"Ramazan'da şeker içeriği yüksek gıdalardan kaçının"

"Ramazan'da şeker içeriği yüksek gıdalardan kaçının"

Uzmanlar, özellikle şeker hastalarının, Ramazan ayında şeker içeriği yüksek gıdalardan kaçınmaları gerektiğini belirtiyor.

Memorial Diyarbakır Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Turan, Ramazan ayında şeker ve tansiyon hastaları için önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunarak, bu hastaların yeme ve içmelerine dikkat etmeleri gerektiğini belirtti.

Şeker hastalarının Ramazan ayında her zamankinden daha dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Turan, oruç tutup tutamayacaklarıyla ilgili olarak bu hastaların, doktor tarafından değerlendirilmesi tavsiyesinde bulundu.

Turan, "Bunlarda şeker, böbrek yetmezliği falan yapıyor. Eğer böbrek yetmezliği varsa bu hastalar oruç tutamazlar. Susuz kalmamaları lazım ama özellikle insüline bağımlı şeker hastaları sürekli insülin yani iğne yapmak zorundadırlar. Bu hastalar böbrek yetmezliği olmazsa dahi şeker düşüşleri yaşayacakları için oruç tutamazlar. Bunun yanında erişkin tipi diyabet hastaları arasında da insülin kullanmak zorunda olanlar oruç tutamazlar. İnsüline bağlı şeker düşüşlerini çokça yaşayabilirler ancak ağızdan hap alanların eğer böbrek fonksiyonları normal ise bunlar oruç tutabilirler. Yapılmış bazı çalışmalara göre, bu tip hastaların oruç tutması şeker regülasyonu açısından faydalı bulunmuştur. Bunların dikkat etmeleri gereken hususlar var. Mesela, ağızdan hap alanlar gün içinde şeker kontrollerini daha sık yapmalıdırlar. İkindi saatlerinde şekerlerini mutlaka kontrol etmeleri lazım. Çünkü en sık düşüşleri o saatlerde yaşıyoruz. O saatlerde şeker düşüşleri yaşayan hastalar varsa böbrek fonksiyonları iyi olsa dahi oruç tutamaz ya da onların ilaçlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor." dedi.

Şeker içeriği yüksek gıdalardan kaçının!

Bu kişilerin yeme ve içmelerine dikkat etmeleri gerektiğini anlatan Turan, şunları kaydetti: "Oruç tutacakların iftarda bir kerede yüklenmemeleri gerekiyor. İftarda çorba tarzı hafif yemekler yedikten ve namaz kıldıktan bir saat sonra asıl öğünü yiyebilirler. Geceleri sahura kadar yatmayan hastalarımızın saat 24.00 sıralarında tekrar bir öğün yemek yemelerini ve sahurda da yemelerini tavsiye diyoruz. Bütün bu öğünlerde fazla tatlıdan, şeker içeriği yüksek gıdalardan kaçınacaklar. Tok tutma ve şekeri aniden yükseltmeme açısından protein almaları önemlidir. İftardan sahura kadar bölünmüş porsiyonlar şeklinde yeterince sıvı almaları gerekiyor."

"Böbrek fonksiyonları bozuk olmayan hipertansiyonlu hastalar oruç tutabilir"

Hipertansiyon hastalarının ilaçlarını düzenli olarak kullanmalarının önemine değinen Turan, "Böbrek fonksiyonları bozuk değilse hipertansiyonlu hastalar da oruç tutabilirler. Bunlar da ilaçlarını düzenli alacaklar. Onun dışında tuzsuz yiyecekler yemelerini, bol sıvı kullanmalarını öneriyoruz. Hipertansiyon olanlar ilaçlarını düzenli bir şekilde sabah alıyorlarsa sahurda alacaklar, akşam alıyorlarsa da iftardan sonra alacaklar. İlaç kullanımını aksatmayacaklar. Tuzdan sakınacaklar. Hastanede olmasa da evdeki tansiyon kontrollerini sık sık yapacaklar. Eğer tansiyonunda bir kontrol bozukluğu olursa mutlaka doktoruna müracaat edecekler." ifadelerini kullandı. (Mehmet Çelik, Emrah Deniz - İLKHA)







HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.