Ramazana kavuşmanın sevincini yaşıyoruz

Ramazana kavuşmanın sevincini yaşıyoruz

Ramazan-ı Şerif’i tüm güzelliğiyle yaşamaya çalışan Mardinliler, mübarek aya kavuşmanın sevincini yaşadıklarını ifade ettiler.

Cennet kapıların sonuna kadar açıldığı, rahmet ve mağfiret ayı Ramazan-ı Şerif, tüm güzelliğiyle yaşanmaya devam ediliyor. Mardinliler, ramazanın bereketini ve maneviyatını iliklerine kadar hissettiklerini söylediler.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinin en kabalık meydanı Özgürlük (Cumhuriyet) Meydanı’nda zaman geçiren vatandaşlar, duygu ve düşüncülerini İLKHA ile paylaştı.

“Ramazan ayının rızkı çok geniştir”

Ramazana kavuşmanın sevincini yaşadıklarını ve ramazanın çok güzel geçtiğini belirten Leman Acıbucak, şunları söyledi:

“Maşallah havalar serindir, çok güzeldir. Ramazan çok güzel geçiyor. Allah bizleri gelecek senelerdeki ramazanlara ulaştırmayı, bu şekilde güzel ve huzurlu geçmeyi nasip etsin inşallah. İftar hazırlığı için çarşıya geldim. Torunum askerden gelmişti, sakatat yapmamı istedi, bende gelip aldım. İnşallah iftar için yapacağım. Eskiden yazın sıcağında oruç tutarken tarlada ekini elle toplarken de güzel geçiyordu, şimdi de güzel geçiyor. Tabi eskiden fakirlik çoktu, insan doğru dürüst doymuyordu. Şimdi ise maşallah sofranın üzeri doludur, her çeşit var. Özellikle ramazan ayının rızkı çok geniştir.”

“Ramazan fırsatçılığına dikkat!”

Esnafın ramazan ayında fiyatları düşürmesi gerekirken fiyatları yükselttiğine dikkat çekerek tepki gösteren Mehmet Emin Bengü, “Başka illerdeki esnaf, ramazan ayında fiyatları indirirken bizim Kızıltepe esnafı fiyatları yükseltiyorlar. Ramazan ayı mübarek bir aydır. Bu mübarek ayda daha fiyatların daha çok indirilmesi gerekir. Müslüman bireyler, merhametli ve şefkatli olmalı ki, Allah-u Teâlâ’da bizlere merhametiyle muamele etsin. Allah hepimizi iyilik yolu üzerine muvaffak etsin. Allah-u Teâlâ bizden tüm Müslümanlardan tuttuğumuz orucu ve yaptığımız ibadetleri kabul etsin.” diye konuştu.

“Ramazan havası insana huzur veriyor”

Ramazan havasının estiğini ve ramazanın çok güzel geçtiğini söyleyen 17 yaşındaki Tayyar Sun da “Ramazan havası çok güzel insanlara huzur veriyor, çünkü manevi bir havası vardır. Ramazandan önce böyle manevi bir hava yoktu ama ramazanın başlamasıyla manevi bir atmosfer oluştu. Özellikle yaşıtlarımızdaki gençlere seslenmek istiyorum: ramazan ayının kıymetini bilip orucumuzu tutalım ve Allah yolunda olalım. Allah orucu tutanlardan kabul etsin tutmayanları da ıslah etsin.” dedi.

“Oruç tutmak aç kalmak değildir”

Ramazan ayının kavuşanlar için büyük bir fırsat olduğuna dikkat çeken Bedrettin Karaboğa, her hangi bir özrü olmayan kişilerin mutlaka oruç tutması gerektiğine vurgu yaptı. 

Havanın serin olduğundan dolayı ramazanın çok güzel geçtiğini belirten Karaboğa, şunları söyledi:

“İslam’ın 5 şartından biri olan mübarek ramazan ayının Mardin’e, Türkiye’ye ve tüm İslam âlemine hayırlı olsun. Ramazan ayında sadece insanlarım midesi oruçlu olmaması gerekir, tüm uzuvları oruçlu olması gerekir. Çünkü ramazan da oruç tutmak sadece aç kalmak değildir. Yoksullara sahip çıkıp onları doyurmak gerekir. Çünkü bu ay ayrıca yardımlaşma, dayanışma sevgi ve saygı ayıdır.”

“Bu saygısızlığın önüne geçilmesi gerekir”

Mübarek ramazan ayında açık alanlarda yemek yiyip sigara içenlerin çok çirkef bir şey yaptıklarına dikkat çeken Karaboğa, “Özellikle açık alanlarda yemek satan yerlerin İslam’ın örf, adet gelenek ve göreneklerine göre yasaklanması gerekir. Bende kesinlikle bunun yasaklanması inancındayım. Hem ramazan ayının hürmetine hem de oruç tutan insanlara karşı ciddi bir saygısızlıktır. Bu saygısızlığın önüne geçilmesi gerekir. Evinde işyerlerinde yiyip içsinler onlara bir şey diyen yok ama alenen insanların gözü önünde yiyip içmek çok yanlış bir şeydir.” dedi.

“Eskiden oruç tutmak çok zahmetliydi”  

Şimdiki ramazanların eski ramazanlara göre daha güzel geçtiğini belirten Abdullah Can, “Eski ramazanlarda oruçlu halde dağlarda hayvanları otlatıyorduk. Gezmediğimiz yer yoktu hem çok acıkıyorduk hem de çok susuyorduk o zamanda oruç tutmak çok zahmetliydi. Şimdi ise çok şükür ne acıkıyoruz nede susuyoruz. Eskiden açtık yemek için doğru dürüst bir şey bulamıyorduk. Şimdi ise bolluk bereket vardır. Nereye gitsen her şey var ama huzur yok. Huzur da olsaydı çok iyi olurdu.” diye konuştu.

“Ramazan; sevap, zikir, tespih ve ibadet ayıdır”

Ramazanın tüm Müslümanlara hayırlar getirmesini temenni eden Salahattin Nergiz, ramazan ayının Müslümanların bayramı olduğunu söyledi.

Nergiz, “Ramazan orucumuz çok güzel geçiyor. Doğrusu bu mübarek ve bereketli ramazan ayı herkese nasip olmuyor. Allah, oruçlu insana sabır veriyor ve çok çabuk akşam oluyor. Gündüz oruç tutuyoruz, akşam da camiye gidip teravihimizi kılıyoruz. Eskinin imkânları ile bu günün imkânları aynı değil. Şimdiki zamanın imkânları çok daha fazladır ama eski ramazanlar da güzel geçiyordu şimdi ki ramazanda güzel geçiyor. Şimdi de fakirler var. Özellikle oruç tutan fakir komşularımıza iftar için yemek götürmemiz gerekir. Çünkü ramazan sevap, zikir, tespih ve ibadet ayıdır ve özellikle de Müslümanların zekâtını vermeleri gerekir.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.