Ramazanı dolu dolu yaşadık

Ramazanı dolu dolu yaşadık

Bir rahmet ve mağfiret ayı olan ramazan, Müslümanlar tarafından dolu dolu yaşandı.

Cennet kapıların sonuna kadar açıldığı rahmet ve mağfiret ayı Ramazan-ı Şerif’in son günündeyiz. Bugün arefe, yarın bayram… Mardinliler, on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’i tüm güzelliğiyle yaşadıklarını, bereketinden faydalandıklarını ve maneviyatını iliklerine kadar hissettiklerini söylediler.

Kentteki camileri dolduran Müslümanlar, Ramazan ayı boyunca her gün bir cüz okuyarak Kur’an-ı baştan sona okuyarak hatmettiler.

Öte yandan ekonomik sıkıntı nedeniyle yeterince satış yapamadıkları için sıkıntılı günler yaşayan esnaf, ramazan bereketiyle yüzleri güldü. Yılın 11 ayında harcamalarında tasarruflu davranan vatandaşlar, ramazanda bol bol alış veriş yaptılar.

Rahmet ve bereket ayında vatandaşlar, özellikle iftar saatlerinde çiğköfte, tatlı ve pide çeşitlerine rağbet etti. Çiğköfte, ramazan dolayısıyla kapalı tutulan lokanta ve kahve gibi iş yerleri sahipleri ve çalışanları için de ikinci bir ekmek kapısı oldu.

Çiğköfte yapımının çok zahmetli bir iş olduğunu belirten Usta Şerif Olgun, 35 yıldır çiğköfte ustası olduğunu ve her ramazan ayında kendilerini tatlı bir telaşın sardığını söyledi.

On bir ayın sultanını uğurlarken duygu ve düşüncelerini paylaşan Mardinliler, ramazanın bereketini ve maneviyatını iliklerine kadar hissettiklerini söylediler.

“Eskiden kimse oruç yemezdi”

Eski ramazanlardan bahseden Latife Barık, "Eskiden insanlar çok fakirdi, yiyecek bir şey yoktu. Şu an ki gibi bol yiyecek ve içecek yoktu. Çocuklarımızı çok zor şartlar altında büyütüyorduk. Birçok çocuk açlıktan zayıflıyor ve vefat ediyordu. Ancak şöyle bir şey vardı, 7’den 70’e kadar herkes oruç tutar, oruç yemezlerdi.  Sıcağın altında akşama kadar tarlada çalışıyorduk ama orucumuzu bozdurmuyorduk. Eski insanlık oruçlarını bozmazlardı. Şuan ise berbattır, özellikle gençlerin çoğu oruçlu değil, ne diyelim Allah onları ıslah etsin." dedi.

“Ramazan’dan çok memnun ayrıldık, inşallah o da bizden memnun ayrılmıştır”

Başı rahmet ortası mağfiret sonu ise cehennem azabından kurtuluş olan bir Ramazan’ın daha sonuna geldiklerini belirten Abdulkadir Üründü, şunları söyledi:

“Mevsim normallerine göre çok güzel bir havada geçti Ramazan. Hiç rahatsız etmedi, biz ramazandan çok memnun ayrıldık inşallah o da bizden memnun ayrılmıştır. Ramazanda paylaşma ve kardeşlik hukuku had safhada yaşandı. Biz bu havayı teneffüs ettik. İnşallah bundan sonraki ramazanlar da bu günkü ramazanları aratmaz. Geleceğimiz olan çocuklarımız da bu mübarek ramazan ayının kıymetini bilir.”

“Ramazanı tüm güzelliğiyle yaşadık”

Ramazan ayının çok güzel geçtiğini dile getire Hasip Ertekin ise Allah’tan bir dahaki Ramazan’a kavuşmayı dilediğini söyledi. Eski ramazanların daha güzel geçtiğini ifade eden Ertekin, manevi havanın çok daha fazla olduğunu kaydetti. Ramazan’ı tüm güzelliğiyle yaşadığını, bereketinden faydalandığını ve maneviyatını iliklerine kadar hissettiklerini söyleyen Ertekin, herkesin bayramını şimdiden kutladı.

“Gidişine üzülüyoruz”

Elinden gediği kadar Ramazan-ı Şerif’in maneviyatından faydalanmaya çalıştıklarını kaydeden Nurettin Fidan, ancak şuan Ramazan ayı bittiği için üzüldüklerini söyledi.

Ramazan’ın bittiği üzüldüklerini dile getiren Zübeyde Güldalı ise “Ramazan ayı keşke bitmeseydi.” dedi.

“Ramazan ayının rızkı çok geniş”

Ramazana kavuşmanın sevincini ve ondan ayrılmanın hüznünü yaşadıklarını belirten Leman Acıbucak, şunları söyledi:

“Maşallah havalar serindi, çok güzel geçti ramazan... Allah bizleri gelecek senelerdeki ramazanlara ulaştırmayı, bu şekilde güzel ve huzurlu geçmeyi nasip etsin inşallah. Eskiden yazın sıcağında oruç tutarken tarlada ekini elle toplarken de güzel geçiyordu, şimdi de güzel geçiyor. Tabi eskiden fakirlik çoktu, insan doğru dürüst doymuyordu. Şimdi ise maşallah sofranın üzeri doludur, her çeşit var. Özellikle ramazan ayının rızkı çok geniştir.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.