Referandum öncesi yükselen altın fiyatlarında düşüş bekleniyor

Referandum öncesi yükselen altın fiyatlarında düşüş bekleniyor

Gaziantepli kuyumcular, altın fiyatındaki yükseliş ve referandum öncesinde piyasanın belirsizliğinden dolayı işlerinin kötü olduğunu, ancak halkoylamasının sonuçlanmasının ardından umutlu olduklarını belirttiler.

Son yıllarda yaşanan olaylara bağlı olarak piyasalardaki durgunluktan, altın fiyatlarının yükselişinden etkilenen kuyumcu esnafı, umutlarını referandum sonrasına bağladıklarını ve önümüzdeki günlerde altın fiyatlarında bir düşüşün yaşanmasını beklediklerini söylediler.

Doların yükselişi, yaşanan olaylar derken, piyasalarda durgunluk başladı. Yaşanan durgunluktan ise en çok esnaf etkilendi. Yaklaşık bir yıldır altın fiyatlarındaki yükselişlerin işlerinin artık durma noktasına getirdiğini belirten kuyumcu esnafı, oluşan bu olumsuz tablonun düğün sezonun başlamasıyla birlikte düzelmesini beklediklerini ifade ettiler.

Referandum öncesi dolardaki artışın altın fiyatlarını da etkilemesi, halkoylaması öncesi ani yükselişe geçen altın fiyatlarındaki son durumu, artışın nedenlerini ve bundan sonra nasıl bir tablo oluşacağını İLKHA’ya değerlendiren Gaziantep’teki kuyumcular, henüz altın fiyatlarında ciddi bir düşüş olmasa da önümüzdeki günlerde bir düşüşün olmasını beklediklerini dile getirdiler.

Altın fiyatlarındaki artış ile birlikte altın satışında ciddi bir düşüş yaşandığını belirten Süleyman Nazlan, “Şu an henüz çok ciddi bir düşüş olmadı. Ama hafta içerisinde bir düşüşün olacağını tahmin ediyoruz. Şu anda fiyatlar 148 civarında. Referandumdan önce vatandaşlar biraz tedirgindi. Çünkü sonucun ne çıkacağını bilmediği için alış-veriş durgundu. ”dedi.

Referandumdan sonra halkın biraz da olsa öz güveninin arttığını söyleyen Nazlan, “İnşallah daha iyi olacağını düşünüyoruz. Önümüzdeki günlerde yüzde 8-9 civarında bir düşüşün olacağını düşünüyoruz. Havaların ısınmasıyla düğün sezonu da başlıyor. Gurbetçi vatandaşları beliyoruz. İnşallah yazın iyi geçecek.”ifadelerini kullandı.

Havaların ısınmasıyla düğünlerin yeniden başlayacak olmasıyla birlikte vatandaşların da yeniden altın alımı gerçekleştireceğini ve bu durumunda bir hareketlilik beklediklerini belirten Nurettin Elbeyli ise siyasi belirsizlikten dolayı altında bir yükseliş olduğunu, bu durumun da referandum sürecinin sona ermesiyle düzeleceğini belirtti.

Elbeyli, “Önümüzdeki günlerde piyasanın hareketleneceğine eminiz. Zaten bu yükselişler de suni bir yükseliş oldu. Ama altın fiyatlarının düşeceğini ve piyasanın toparlanacağından da eminiz. Piyasanın bundan sonra daha iyi olacağını bekliyoruz. Tabi ki piyasanın biraz daha farklı hareketlenmesi lazımdır. Şu anda altın fiyatı 150’lerde ama yazın 140’lara ineceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

Altın piyasasının dünya genelinde yükselişte olduğunu, bundan sonraki süreçte altın fiyatlarında aşırı derecede bir düşüşün olacağını beklemediklerini dile getiren Mehmet Galip Aytaç da, altın fiyatlarının yükselmesinin işlerinde durgunluğa yol açtığını, fiyatların biraz düşmesiyle yeniden bir hareketliliğin başlayacağını beklediklerini kaydetti.

Aytaç, “Bundan sonra altın fiyatlarında aşırı derecede bir düşüşün olacağını pek zannetmiyorum ama piyasada istikrarın geleceğine inanıyoruz. Önümüzdeki günlerde inşallah işler daha iyi olacaktır. Çünkü altın piyasası dünya genelinde yükseliştedir, Türkiye ile ilgili bir sorun değil. Pek aşırı derece bir düşüş olacağını zannetmiyoruz. Ama bu seviyelerde de seyrederse aşırı düşüş ve yükseliş olmadan piyasada inşallah önümüzdeki günlerde işlerin açılacağını umuyoruz. Piyasada para akışı olduğu müddetçe esnafın işi açılır. Tam altını bin lira üzerinden satıyoruz. Çeyrek 250 TL, yarım 500 TL. Zaten düşüş ve yükselişlerde 10-15 TL gibi bir fark oluyor. Çok aşırı derecede bir fark olmuyor. İnşallah fazla yükselmesin biz bu fiyatta kalmasına da razıyız. Seçime kadar olan süreçte bir durgunluk vardı. Ama bundan sonrası için mutluyuz, inşallah iyi olacaktır.”diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 




















 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler