Reflüsü olanlar oruç tutarken nelere dikkat etmeli?

Reflüsü olanlar oruç tutarken nelere dikkat etmeli?

Ramazan ayında sindirim sistemi hastalığı olanların oruç tutarken dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çeken uzmanlar konu ile ilgili olarak önemli uyarılarda bulundu.

Ramazan ayında özellikle reflü, gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi hastalığı olanların oruç tutarken dikkat etmesi gereken hususlara dikkat çeken Liv Hospital Gastroentereloji Uzmanı Doç. Dr. Binnur Şimşek, dikkat edilecek hususlar hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Uzun süren açlık sonrasında iftarda fazla miktarda ve hazmı güç besinlerin hızlı bir şekilde tüketilmesinin sonucu olarak midenin boşalma zamanının uzayacağı ve midenin sindirim için üretilen asit miktarında artışın yaşanacağını belirten Doç. Şimşek, bu tür durumlarda yemeğin hazmedilmeden şahsın uyuması veya uzanmasının reflüye sebep olduğunu söyledi.

Böyle durumlarda sıkıntı yaşamamak ve reflüsü olan hastaların dikkat etmesi gereken hususlar hakkında önerilerde bulunan Doç. Şimşek, maddeler halinde şu tavsiyelerde bulundu.

1-Günlük kalori ihtiyacının çok üzerinde beslenmemeli.  İftar ve sahur arasının çok kısa olması nedeniyle ek öğün yerleştirmek de zor olacağı için mümkün olduğunca tek öğünde aşırı yemekten kaçınmaya çalışılmalıdır.

2-İftar su veya çorba gibi sıvı besinlerle açılmalı. Bunları bitirdikten sonra 15-20 dakika beklenerek diğer besinlere geçilmelidir.

3-Yemekler iyi çiğnenerek öğütülmeli ve hızlı yemekten kaçınılmalıdır. Çiğneme tükrük ve mukus salgılanmasını sağlayarak yemek borusu ve midenin iç yüzünü döşeyen örtüyü mide asidine karşı korumaktadır.

4-Özellikle iftardan sonra  yemeği takiben hemen yatılmamalı,  2-3 saat beklenmelidir. Yapılabiliyorsa, yatmadan önce 30-45 dk’lık yürüyüş yapılmaya çalışılmalıdır.

5-Reflüyü artıran veya kolaylaştıran besinlerden (yağlı yiyecekler, kızartmalar, acılı-baharatlı yemekler, aşırı kahve ve demli çay, gazlı içecekler, sigara, alkol vb) kaçınılmalıdır.

6-Reflü hastalığı için doktorunuzun önerdiği mide asit salgılanmasını azaltan ilaçlar iftar veya tercihen sahurda alınmalıdır.

7-Oldukça uzun süren açlık süresi ve mevsim nedeniyle artan hava sıcaklığı oruç tutmayı zorlaştırmakta ve bazı önlemler almayı gerekli hale getirmektedir. (İLKHA)





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.