Regaip Kandili'nde "vahdet" mesajı verildi

Regaip Kandili'nde "vahdet" mesajı verildi

Şırnak’ta idrak edilen Regaip Kandili'nde, Müslümanların zulümlerden kurtulmaları için acilen bir araya gelerek, İslam birliğini kurmaları gerektiği vurgulandı.

 

Üç ayların müjdecisi olarak kabul edilen Regaib Kandili, tüm İslam âleminde olduğu gibi Şırnak’ın Silopi ilçesinde de ilçe müftülüğünce organize edilen etkinlikte manevi coşku içinde ihya edildi.

Merkez Çarşı Camii'nde gerçekleştirilen program yatsı namazının ardından başladı. Okunan Kur'an Kerim, Mevlid-i Şerif, dua ve ibadetlerle idrak edilen gecede, eller İslam coğrafyasında zulüm altında olan Müslümanlar için açıldı.

Programın ardından İLKHA’ya açıklamalarda bulunan din görevlileri, zulüm altında olan Müslümanların Kur’an ve Sünnet ile bir araya gelerek, İslam birliğini kurmaları gerektiğini söylediler.

Filistin, Suriye, Mısır ve Yemen olmak üzere dünyada Müslümanlara zulmedildiğine değinen İlçe Müftü Vekili Mehmet Birgin, bu gibi hayırlı gecelerde Müslümanların bir araya gelmeleri için bol bol dua edilmesi tavsiyesinde bulundu.

“Kur’an ve sünnete sarılarak bu sıkıntılardan kurtulabiliriz”

Birgin, “İslam âleminde, Suriye, Mısır ve Yemen’de sürekli Müslüman kanı dökülüyor. Bu gecelerde dua edersek Cenab-ı Allah bu gecenin hürmetine belki duamızı kabul eder, İslam ümmeti tekrar eski devrindeki gibi birlik ve beraberliğe kavuşur. Avrupa şu an birlik halinde, Müslümanlar ise parçalanmış durumdadır. Müslümanların bu parçalanmış durumdan kurtulması, tekrar büyük bir ümmet olabilmesi için bu gecelerde bolca dua etmeliyiz. Cenab-ı Allah bazı vakitlerde edilen duaları kabul eder. Bazı gece ve günler diğerlerinden daha kıymetlidir. Müslümanların bu halde olmasının sebebi İslam’dan uzaklaşmasıdır. İslam, ilkelerini koymuştur. Müslüman bu ilkelerden uzaklaştığı, Hristiyan dünyasına özendiği zaman, Müslümanlar arasında huzur kalmıyor, birlik kalmıyor. Müslümanların bu durumdan kurtulabilmesi için birlik olmaları gerekiyor. Cenab-ı Allah birdir, peygamberler birdir, kitapları birdir, bütün Müslümanlar Cenab-ı Allah'ın birliğine inanıyor. Diğer kitaplar değiştirilmiş, Kuran-ı Kerimin bir harfi bile değiştirilmemiştir. Müslümanlar olarak Kur'an'a ve Peygamberimizin sünnetine sımsıkı sarıldığımız zaman,  inşallah Allah bizi bu sıkıntılı durumlardan kurtarır bize tekrar birlik ve beraberlik nasip eder.” ifadelerini kullandı

“Müslümanların bir araya gelip İslam birliğini kurmaları gerekiyor”

Müslümanların kâfirleri kendi aralarındaki meselelerde hakem tutmayarak, sorunlarını aralarında konuşarak çözmeleri gerektiğine vurgu yapan İlçe Vaizi Mesut Aslan ise şu ifadeleri kullandı. "Malum tüm İslam dünyasında, yanı başımızdaki Suriye'de, Irak'ta, Mısır'da, Yemen'de, Arakan'da, Doğu Türkistan'da ve nice İslam ülkelerinde, Müslümanların yaşadığı memleketlerde çeşitli sorunlar var. Müslümanlar zulüm altında, Müslümanlar ezilmekte, Müslümanlar insanlık hakkından bile mahrum bırakılmaktadır. Bu tür geceler, bu tür mübarek günlerin, Müslümanların bir araya geldiği günlere vesile olmasını diliyorum. Tabii Müslümanların bu gecelerde bir araya gelmesi sadece birkaç saatle sınırlı olmamalıdır. Bilakis bu gecelerin dışında da bir araya gelmelidir. Bu gecelerin bir başlangıç olması artık bu gafletten uyanmaya vesile olması gerekmektedir. Müslümanların birbirini hatırlaması gerekmektedir. Peygamber Efendimiz Müslümanların bir sorununu gördüğünde bir hutbe tertip eder, sorunları dile getirirdi. Müslümanlar da harekete geçer bu sorunları giderirdi. Bu mübarek gün ve aylarda Müslümanların birbirini bırakmaması, birlik ve beraberlik içerisinde olması gerekmektedir. Müslümanların kendi içlerindeki sorunları için küfür milletini hakem kabul etmemeli ve sorunlarını kendi aralarında çözmeleri gerekiyor. Müslümanların kendi aralarında oturup konuşmaları gerekiyor. Bu çekişmeleri bırakmaları gerekmektedir. Birlik olduktan sonra, kendi aralarındaki çekişmeyi bitirdikten sonra, kendi birliklerini korumaları gerekir. Nasıl ki, kâfirlerin birlikleri vardır; Avrupa Birliği diye, Müslümanlarında bir araya gelip İslam birliğini kurması gerekmektedir. Müslümanların, Peygamber Efendimizin dönemi gibi yekvücut olup İslam bayrağını izzetli bir şekilde kaldırmasını dilerim.“ şeklinde konuştu.

“Müslüman kardeşlerimizin zulümden kurtulmaları için dua etmeliyiz”

Üç ayların başlangıcı olan Regaip Kandili'nin günahlardan arınmak için bir fırsat olduğunu dile getiren Çarşı Camii İmam Hatibi Muhammed Tuncer, Regaib Kandili'nin hayırlara vesile olması temennisinde bulundu. Tuncer, "Regaip Kandili ve üç ayların başlaması ile birlikte günahlardan uzaklaşıp, bundan sonraki günlerimizi, gecelerimizi Regaip Kandili ve cuma günü gibi hissedip, günahlardan arınmamız gerekiyor. Şu ana kadar dağılan, sıkıntı çeken, her zaman mağdur durumda olan İslam dünyasının toparlanmasına, birlik olmasına, diri olmasına; sürekli birbirleriyle didişen, birbirleriyle savaşan, birbirlerini öldüren Müslümanların büyük bir şuura ermesine; dağılan, dağılmakta olan ya da dağılmaya doğru giden İslam dünyasının da toparlanmasına vesile olmasını diliyorum. Şu anda gerçekten İslam dünyasının, Müslümanların durumu vahim, bu da Kur'an ve sünnete uymamalarından kaynaklanıyor. Biz ne zaman ki Kur'an'a, sünnete, Allah'ın ipine sarıldık, Peygamber Efendimizin yolunda gidersek o zaman ancak birbirimizi sever, birbirimizle olan ilişkilerimizde daha iyi yere geliriz. Şu anda Suriye'de, Filistin'de, Yemen’de, Libya'da veya dünyanın başka yerlerinde birçok İslam topraklarında Müslümanlar sürekli zulüm altında, zulüm ile beraber yaşıyorlar. Onların bu zulümden kurtulması için bu akşam ve her akşam ve üç aylar boyunca Müslümanların bu sıkıntılardan kurtulmaları için dua edelim. Rabbim cümlemizin de Regaip Kandili'ni, üç aylara girişimizi, hayırlara vesile kılsın inşallah.” diye konuştu(Ahmet Uçar – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.