Rehine operasyonu dış basında

Rehine operasyonu dış basında

IŞİD'in rehin aldığı konsolosluk görevlileri ve ailelerinin Türkiye'ye getirilmesi geniş yankı buldu

IŞİD tarafından Irak'ın Musul kentinde rehin alınan konsolosluk görevlilerinin Türkiye'ye getirilmesi, Avrupa basınında geniş yer buldu.

Alman Der Spiegel dergisinin internet sayfası, "IŞİD tarafından rehin tutulan 49 Türk serbest kaldı" başlığıyla verdiği haberde, Türk vatandaşlarının 3 aydan fazla rehin tutulduklarına işaret edildi.

Haberde, rehinelerin serbest kaldığı bilgisinin, Azerbaycan ziyaretini gerçekleştiren Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından verildiğine işaret edildi.

Die Welt gazetesi de "IŞİD 49 Türk rehineyi serbest bıraktı" başlığıyla duyurduğu haberde, "Nihayet, yaklaşık 3 aydan sonra Musul’da rehin alınan 49 Türk serbest bıraktı. Rehin alma olayı Türk dış politikasını yoğun şekilde etkiledi" denildi.

Aralarında çok sayıda diplomatın da yer aldığı rehinelerin haziran ayı başında alıkonuldukları hatırlatılan haberde, o zamandan beri rehinelerle ilgili kamuoyuna çok fazla bilgi yansımadığı, "Türkiye’nin de rehinelerden dolayı IŞİD’e karşı yürütülen politikalarda geri durduğu" yorumu yapıldı.

Bild gazetesinin internet sayfasında da ‘’IŞİD, Türk rehineleri serbest bıraktı’’ başlığı kullanıldı.

İTALYAN BASINI

İtalyan haber ajansı ANSA tarafından Türkiye'yi sevince boğan haber, "Irak'ta 49 Türk rehine serbest" başlığıyla duyuruldu.

AGI haber ajansı da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun "Onları bu sabah geri getirdik" açıklamasıyla 49 rehinenin kurtarıldığı haberini geçti.

Adnkronos haber ajansı da rehinelerin bu sabah yurtlarına geri döndüğünü belirtti.

Rainews24 kanalı da haberi, sabah saatlerinde alt yazıyla izleyenlere duyurdu.

Vatikan Radyosu, haberinde, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu rehinelerin özgürlüklerine kavuşmasını olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.

AVUSTURYA BASINI

Avusturya Haber Ajansı (APA) tarafından servis edilen "Kaçırılan 49 rehine serbest" başlıklı haber, birçok gazete tarafından benzer ifadelerle kullanıldı.

Kurier gazetesi de haziran ayında Musul'da konsolosluk binası basılarak kaçırılan 49 kişinin Türkiye'ye geldiğini duyurdu.

Der Standard ve Die Presse gazetelerinin "Irak'ta 49 Türk rehine serbest" başlığıyla duyurdukları haberlerde, rehinelerin 3 ay sonra bırakıldığı, bunun Türkiye'nin Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) "gizli kurtarma operasyonu" ile gerçekleştiği vurgulandı. Gazeteler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ifadelerine yer verirken, "MİT'in rehinelerin durumunu başından beri dikkatli ve sabırlı bir şekilde takip ettiği" ifade edildi.

İSVİÇRE BASINI

İsviçre Haber Ajansı SDA, IŞİD tarafından üç aydan fazla süredir alıkonan Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu personeli ve ailelerinin serbest bırakıldığını, konuya ilişkin açıklamanın Azerbaycan'ın başkenti Bakü'yü ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yapıldığını bildirdi.

Davutoğlu'nun, rehinelerin sabah erken saatlerde Türkiye'ye getirildiğini, fakat hangi koşullarda serbest kaldıkları konusunda detay vermediğini belirten SDA, rehinelerin arasında pek çok diplomatın da bulunduğunu anımsattı.

SDA haberinde, Davutoğlu'nun Azerbaycan ziyaretini yarıda kesmeden önce, gazetecilere, "Milletçe beklemekte olduğumuz mutlu bir haberi sizlerle paylaşmak istiyorum" dediğini ifade edildi.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler