Rekabetçi sektörler projelerinde 900 milyon Avro bütçe ayrıldı

Rekabetçi sektörler projelerinde 900 milyon Avro bütçe ayrıldı

Türkiye ve Avrupa Birliğiişbirliğiyle sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla 900 milyon avro bütçe ile 43 şehirde 44 proje ile yürütülen Rekabetçi Sektörler programı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gelişmekte olan bölgelerde faaliyet gösteren işletmelerin iç ve dış piyasadaki rekabet güçlerini arttırmak ile sosyal ve ekonomik kalkınmayı sağlamak amacıyla Türkiye ve Avrupa Birliği ortaklığıyla  900 milyon avro bütçe ile  43 şehirde 44 proje ile yürütülen Rekabetçi Sektörler programı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Rekabetçi Sektörler Programının yeni döneminde imalat sanayinde dönüşüm, hizmetler ve yaratıcı endüstriler, Ar-Ge ve yenilikçilik, teknoloji transferi ve ticarileşme ekseninde geliştirilecek projeler için 405 milyon Avro kaynağın oluşturulduğu belirtildi. Bu kapsamda 2017 yılı başında teklif çağrısına çıkılarak proje başvuru süreci başlayacak.

Hatay'dan Sinop'a; Mardin'e Yozgat'a 43 ilde işletmelerin alt yapı ve teknoloji ihtiyaçlarını karşılayacak ortak kullanım atölyeleri  ve üretim tesislerinin kurulması, yenilikçi teknolojilerle üretime katma değer getirilmesi ve finansal erişim ve turizm alt yapısının geliştirilmesini sağlayan projelere mali kaynak sağlanıyor. Ayrıca İş Geliştirme Merkezleri, Ar-Ge ve İnovasyon projeleri, Kapasite Geliştirme Projeleri ve Kümeler Projeleri de geliştiriliyor.

“44 projenin uygulaması ise 2017 yılı sonuna kadar devam ediyor”

Programda konuşan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB Mali Programları Daire Başkanı Murat Altun, yeni dönemde KOBİ sayısının arttırılması, dış ticaret açığını azaltan projeler, teknoloji transferi ve teknolojinin ticarileştirilmesi ve yaratıcı endüstriler inovasyonun önem taşıdığını belirtti.

Altun konuşmasında, “İhracatın ve katma değerin arttırılmasına, üniversite, kamu, sanayi işbirliğine yaratıcı endüstriler ile imalat sanayii arasında ilişkilerin güçlendirilmesine, yaratıcılığın rekabetçiliğe kanalize edilmesine, katkı sağlayacak nitelikte olması bekleniyor. Programlama dönemi, 2007-2013 yıllarını kapsayan rekabetçi Sektörler Programı birinci döneminde projelerin seçimi ve olgunlaştırılması tamamlandı. Desteklenen 44 projenin uygulaması ise 2017 yılı sonuna kadar devam ediyor.  Programlama dönemi 2014-2020 yıllarını kapsayan ikinci dönemin ise uygulaması 2026 yılı sonuna kadar devam edilecek.” dedi.

“Projelerin birinci dönemi için 565 milyon avro; ikinci dönem ise 405 milyon avroluk bütçe!”

Yaklaşık 44 proje geliştirdiklerini belirten Altun, “Birinci dönem projelere aktarılan toplam kaynak 565 milyon avrodur. Bu 44 projemiz içerisinde de bugün burada bulunan illerimizin yaklaşık 7 tane projesi var. Bu projelerin toplam 61 milyon avroluk bir büyüklüğü var.” ifadelerini kullandı.

İkinci dönem projelerinin ise 2014-2020 yıllarını kapsadığını aktaran Altun, “Bu programımızın bütçesi ise yaklaşık 405 milyon avrodur. Programı hazırladıktan sonra Avrupa Birliği ile müzakere ediyoruz. Anlaştıktan sonra bize resmi yazıyla bildiriyorlar. Bu aşamadan sonra ikinci programa geçiyoruz. Zaten bu bağlamda geldik, sizlere tanıtımları yapıyoruz. Sizlerden gelen projeleri geliştirip onaylatmaya çalışıyoruz. Dosyalar onaylandıktan sonra da ihale işlemi başlıyor. Bunları sahada da takip ediyoruz. Ödemeleri kontrol ediyoruz.” diye konuştu. (M. Sıddık Bilge, Abdurrahman Tetik – İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.