Romatoid Artrit sadece eklemleri etkilemiyor

Romatoid Artrit sadece eklemleri etkilemiyor

Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şenol Kobak, Romatoid Artrit (RA) hastalığının el ve ayak küçük eklemleri tutmakla beraber, diz, dirsek, omuz, kalça, ayak bilek eklemleri yanı sıra boyun omurgasını da etkileyebildiğini söyledi.

Her 100 kişiden birinde görülen Romatoid Artrit (RA), toplumda en sık görülen romatizmal hastalıklardan biridir. Genelde el ve ayak küçük eklemlerini tutabilen kronik, iltihaplı bir romatizmal hastalıktır. Kadınları daha çok etkilemekle beraber ileri yaş grubunda kadın-erkek oranı eşitlenir. Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şenol Kobak, Romatoid Artrit hastalığı ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Kobak, “Romatoid Artrit hastalarının en önemli şikâyetleri arasında eklem ağrısı ve şişlik, bir saatten fazla süren sabah tutukluğu ve hareket kısıtlılığı yer alır. Bunun yanında, halsizlik, iştahsızlık, çabuk yorulma gibi semptomlar da görülür. Hastalık en sık el ve ayak küçük eklemleri tutmakla beraber, diz, dirsek, omuz, kalça, ayak bilek eklemleri yanı sıra boyun omurgasını da etkileyebilir. Fakat unutulmamalıdır ki Romatoid Artrit eklem tutuluşu sadece buzdağının görünen kısmıdır. Romatoid Artrit bir sistemik hastalık olup hayatı tehdit eden iç organ (akciğer, kalp, göz) tutuluşları yapabilir. Bazı hastalar ise eklem tutuluşu ön planda olmaksızın, iç organ tutuluşunu işaret eden şikâyetler ile başvurur. Kuru öksürük, efor ile gelen nefes darlığı, akciğer tutuluşunu işaret ederken, çarpıntı, göğüs ağrısı gibi şikayetler kalp tutuluşunu düşündürür.” dedi.

Romatoid Artrit’in en çok görülen ve kronik iltihaplı bir romatizmal hastalık olduğunu anlatan Kobak, ihmal edildiğinde hayatın tümünü etkilediğini söyledi. 

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.